Kauan kaivattujen kaupunkipyörien tulo tökkii Vantaalla – tarkkaa aloituspäivää ei tiedetä vieläkään

Kaupunkipyöräkausi alkoi Helsingissä ja Espoossa huhtikuun alussa. Vantaalla sen sijaan saadaan vielä odottaa omien pyörien tuloa. Vantaan pyörät eivät ole yhteensopivia naapurikaupunkien kanssa. Johanna Halava

Armi Suojanen

Hartaasti odotettujen kaupunkipyörien ilmestyminen Vantaan katukuvaan viipyy. Pyörät on luvattu vantaalaisille kesäksi, mutta vieläkään ei tiedetä tarkkaa päivää, milloin niillä pääsee ensimmäistä kertaa ajelemaan.

Aikatauluksi Helsingin seudun liikenteen HSL:n erityisasiantuntija Tarja Jääskeläinen uskaltaa sanoa väljän "kesäkuussa".

Helsingissä ja Espoossa, jossa kaupunkipyörät ovat olleet jo aiempina vuosina käytössä, fillarikausi alkoi huhtikuussa.

– Järjestelmää ei tulla saamaan kokonaan valmiiksi 3. kesäkuuta mennessä, mutta tuhannen taalan kysymys kuuluu, voidaanko suurin osa pyöristä silti ottaa käyttöön, muotoilee Vantaan liikennesuunnittelupäällikkö Markus Holm

Jo kilpailutuksen aikaan noin vuosi sitten tiedettiin, että pyörien hankinnassa tulee kiire. Palvelun toimittajan tekninen lautakunta valitsi vasta viime joulukuussa. Lisäksi matkan varrella on ilmennyt selvitettäviä asioita, joita ei osattu ennakoida.

Jääskeläinen selittää, että HSL vastaa Vantaan kaupunkipyöräpalvelun integroimisesta osaksi kaupunkipyörien verkkopalvelua ja se edellyttää HSL:n vaatimusten mukaisia rajapintoja ja rajapintakuvauksia City Bike Vantaan tekniseltä alihankkijalta.

– Uuden palvelun toteutus ja käyttöönotto ottaa aina aikansa. Haluamme myös varmistaa palvelun toimivuuden testauksilla, Jääskeläinen lisää.

Vantaan pyörät saa käyttöönsä siten, että rekisteröitynyt käyttäjä vilauttaa HSL:n matkakorttia ohjaustangon laitteessa, jolloin lukko aukeaa. Sovelluksella lukon saa auki, kun puhelinta osoitetaan pyörän takarenkaassa olevaan QR-koodiin.

Kaupunkipyörät kuljetetaan Kiinasta rautateitse Suomeen ja niiden pitäisi saapua toukokuun lopussa. City Bike Vantaan palvelupäällikkö Juha Pitkänen lupaa, että pyörät ovat sovitusti Suomessa.

Sen jälkeen pyörät teipataan sponsorin mainoksilla ja kulkupelit viedäänkeskusta- ja työpaikka-alueilla sijaitseviin telineisiin. Ne sijaitsevat Tikkurilassa, Koivukylässä ja Aviapoliksessa sekä Myyrmäen, Martinlaakson ja Kivistön alueilla

Kun pyörät vihdoin saadaan ajoon, koko kauden maksua on tälle vuodelle 25 euroa, koska kausi jää lyhyeksi. Ensi vuoden maksuksi on suunniteltu 30 euroa. Koko kauden käyttäjäksi pääsee vain HSL:n kaupunkipyöräsivuston kautta rekisteröitymällä.

Fillarointikausi päättyy lokakuun lopussa ja alkaa ensi vuonna huhtikuussa.

Tulot pyörien käytöstä menevät sopimuksen mukaan City Bike Vantaalle. Liikenneinsinööri Heikki Alkila sanoo, että Vantaa sai laskettua pyörien hankintahintaa, koska tulot jäävät palvelun toimittajalle.

Helsingissä ja Espoossa kaupunki kerää pyörien käytöstä kertyvät rahat.

Katso tästä Vantaan kaupunkipyörien asemat

Näin ne toimivat

Palvelun käyttäjäksi pitää ensin rekisteröityä.

Koko kauden, päivän ja viikon käyttöoikeuden osto tehdään osoitteessa hsl.fi/kaupunkipyörät/vantaa.

Päivän ja viikon käyttöoikeus ostetaan sekä matkakohtainen minuuttiveloitus hankitaan palveluntoimittajan City Bike Vantaan sovelluksella.

Pyörän saa asemalta käyttöönsä HSL-kortilla tai City Bike Vantaan mobiilisovelluksella.

Päivän käyttöoikeus maksaa 5 euroa ja viikon 10 euroa.

Koko kausi 25 euroa.

Kuhunkin tuotteeseen sisältyy valitun käyttöoikeuden ajan rajaton määrä korkeintaan 30 minuutin mittaisia matkoja. Yli puolen tunnin yhtäjaksoisesta pyörän käytöstä veloitetaan lisämaksua 1 euro seuraavilta puolituntisilta.

Enimmäiskäyttöaika on 5 tuntia.

Pyöriä tulee yhteensä tuhat kappaletta. Kaupunkipyöräasemia on sata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.