Luonnontieteilijä kirjoittaa nyt vapaavaihteella – Tuorein kirja sai alkunsa lastenlasten pyynnöistä

Emeritusprofessori Olavi Heikkinen kertoo viihtyvänsä Myyrmäen asukkaana erittäin hyvin. Harava heiluu oman talon talkoiden lisäksi välillä kaupunginkin nurmella. - Olenhan kaupunkilainen, savolaissyntyinen mies naureskelee. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Emeritusprofessori Olavi Heikkisen lähtiessä kyläilemään hän saattaa viedä tuliaisiksi viinipullon sijasta kirjan. Niitä Myyrmäessä vuodesta 2011 lähtien asunut luonnonmaantieteilijä on kirjoitellut virkatöiden päätyttyä itse.

– Kirjoittaminen on puhtaasti harrastus, ei tässä ole tarvetta mihinkään uuden alan luomiseen ollut, 76-vuotias, sekä Helsingin että Oulun yliopistossa pitkän uran tehnyt mies naurahtaa.

– Taidan vain tykätä mielikuvituksellisuudesta ja kylähulluudesta ja onhan näissä ollut tiettyä nostalgisuuttaakin mukana, hän tuumii.

Kirjoja on syntynyt jo kuusi. Kylähulluutta edustaa vuonna 2012 julkaistu, Oulun yliopiston legendaarisen Aapo Heikkilän vaiheista kertova teos.

Heikkilä on jäänyt historiaan ortotopologian, täysin kuvitteellisen tieteenalan perustajana, johon liittyvillä hassuilla luennoillaan hän veti yliopistosalit täyteen yhtä hyvin Oulussa kuin Helsingissäkin. Ennen ”yliopistouraansa” Heikkilä ehti toimia myös valeopettajana ja -psykiatrina.

– Jälkimmäisestä koitui vankilatuomio, mutta asiakkaat kehuivat. Oulussa hänestä tuli tavallaan maskotti ja sielunhoitaja koko yliopistolle, kertoo Heikkinen, jonka kirja on osaltaan vaikuttanut persoonasta hankkeilla olevaan elämäkertaelokuvaan.

Heikkinen on julkaissut myös omat muistelmansa ja ammentanut muihinkin kirjoihinsa aineksia lähipiiristään. Hiljattain julkaistuun Ukki ja lapset luonnon lumoissa -kirjaan ovat vaikuttaneet lapsenlapset, Oxfordin lähellä asuvat 10-vuotias Ida ja 11-vuotias Edward, jotka ovat pyynnöillään pitäneet ukkinsa aktiivisena satujen ja tarinoiden keksimisessä.

Tiedemies ei pääse karvoistaan.

– Enemmän sellaisen raikulijutun ja vähän Max ja Moritz -tyyppisiä julmiakin satuja sisältävän kirjan ajattelin tehdä, mutta oma tiedetausta tuntuu ikään kuin pakottavan tietynlaiseen järjelliseen ajatteluun.

Ukin retkillä lasten kanssa mukaan limittyy niin historian, kansanperinteen kuin luonnon asioita ja ilmiöitä. Dialogissa lasten kanssa erilaiset uskomukset saavat mielikuvituksen siivin uusia ulottuvuuksia.

– Kirjan vaatimattomat myyntitulot ohjataan luonnonsuojeluun ja erityisesti karhujen hyväksi. Tämä on tyttärentyttäreni Idan toive, ukki ilmoittaa ja kertoo uuden kirja-aiheen jo kiertävän ajatuksissa.

– Kun nyt biologi-maantieteilijä olen, haluaisin jotenkin käsitellä ihmisen ja eläimen suhdetta ja sitä miten ajatus eläimestä ja ihmisestä on ajan kuluessa muuttunut, hän muotoilee.

– Varmaan tämä on se seuraava kirja, koska aina se mitä vähän aloitan, siihen sitten keskityn.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Nora Lehto maalasi TiPS-naiset Suomen cupin loppuotteluun
 3. Koulu alkaa normaalisti Korsossakin – luokan tuhonnut tulipalo ei vaikuta koulun toimintaan
 4. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 5. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 6. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 7. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 8. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 9. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"
 10. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 11. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 12. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 13. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
 14. THL:n koronasovelluksen koekäyttö älypuhelimissa alkaa – näin se toimii
 15. Taide on tuonut Vantaalla apua ahdistuneille nuorille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Ilkivalta ja remontit ajoivat jäätelökioskit pois suosituilta paikoilta Vantaalta – "Asiakkaat ihmettelevät tilannetta päivittäin"
 3. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Mielipide: Miksi vesijuoksijat juoksevat uimahallissa kaverin kanssa rinnakkain? – "Ohittaminen on mahdotonta"
 6. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 7. Vantaa ennen ja nyt: Kiistelty Kaljakellunta sai alkunsa kaveriporukan päähänpistosta – Vantaan kaupunginmuseo selvitti, mikä vetää ihmisiä Keravanjoelle kellumaan
 8. Vasta kolme vuotta vanhassa talossa tehdään julkisivuremonttia Tikkurilassa – "Korjaustyö haluttiin tehdä riittävällä laajuudella"
 9. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 10. Suunnitelma: Tuomelan koulun koko ylläpito kansainväliselle yritykselle – 30 työtilaa ja 5 asuntoa vuokralle
 11. Hyvinkään ammuskelussa loukkaantunut Heidi Foxell palasi jalkapallon pariin ja mentoroi nyt TiPSin naisia kohti mestaruutta – "Vasta viime vuonna pystyin katsomaan ensimmäisen kokonaisen pelin"
 12. Mielipide: Oma väki voi tuhota taloyhtiön pihan kauneuden
 13. Variston kouluun avataan koronaviruksen drive-in-testauspiste
 14. Tikkurilan Fafa's lopetti toimintansa – "Tavoitteena on löytää entistä parempi sijainti"
 15. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.