Luonnontieteilijä kirjoittaa nyt vapaavaihteella – Tuorein kirja sai alkunsa lastenlasten pyynnöistä

Emeritusprofessori Olavi Heikkinen kertoo viihtyvänsä Myyrmäen asukkaana erittäin hyvin. Harava heiluu oman talon talkoiden lisäksi välillä kaupunginkin nurmella. - Olenhan kaupunkilainen, savolaissyntyinen mies naureskelee. Leena Koivisto

Leena Koivisto

Emeritusprofessori Olavi Heikkisen lähtiessä kyläilemään hän saattaa viedä tuliaisiksi viinipullon sijasta kirjan. Niitä Myyrmäessä vuodesta 2011 lähtien asunut luonnonmaantieteilijä on kirjoitellut virkatöiden päätyttyä itse.

– Kirjoittaminen on puhtaasti harrastus, ei tässä ole tarvetta mihinkään uuden alan luomiseen ollut, 76-vuotias, sekä Helsingin että Oulun yliopistossa pitkän uran tehnyt mies naurahtaa.

– Taidan vain tykätä mielikuvituksellisuudesta ja kylähulluudesta ja onhan näissä ollut tiettyä nostalgisuuttaakin mukana, hän tuumii.

Kirjoja on syntynyt jo kuusi. Kylähulluutta edustaa vuonna 2012 julkaistu, Oulun yliopiston legendaarisen Aapo Heikkilän vaiheista kertova teos.

Heikkilä on jäänyt historiaan ortotopologian, täysin kuvitteellisen tieteenalan perustajana, johon liittyvillä hassuilla luennoillaan hän veti yliopistosalit täyteen yhtä hyvin Oulussa kuin Helsingissäkin. Ennen ”yliopistouraansa” Heikkilä ehti toimia myös valeopettajana ja -psykiatrina.

– Jälkimmäisestä koitui vankilatuomio, mutta asiakkaat kehuivat. Oulussa hänestä tuli tavallaan maskotti ja sielunhoitaja koko yliopistolle, kertoo Heikkinen, jonka kirja on osaltaan vaikuttanut persoonasta hankkeilla olevaan elämäkertaelokuvaan.

Heikkinen on julkaissut myös omat muistelmansa ja ammentanut muihinkin kirjoihinsa aineksia lähipiiristään. Hiljattain julkaistuun Ukki ja lapset luonnon lumoissa -kirjaan ovat vaikuttaneet lapsenlapset, Oxfordin lähellä asuvat 10-vuotias Ida ja 11-vuotias Edward, jotka ovat pyynnöillään pitäneet ukkinsa aktiivisena satujen ja tarinoiden keksimisessä.

Tiedemies ei pääse karvoistaan.

– Enemmän sellaisen raikulijutun ja vähän Max ja Moritz -tyyppisiä julmiakin satuja sisältävän kirjan ajattelin tehdä, mutta oma tiedetausta tuntuu ikään kuin pakottavan tietynlaiseen järjelliseen ajatteluun.

Ukin retkillä lasten kanssa mukaan limittyy niin historian, kansanperinteen kuin luonnon asioita ja ilmiöitä. Dialogissa lasten kanssa erilaiset uskomukset saavat mielikuvituksen siivin uusia ulottuvuuksia.

– Kirjan vaatimattomat myyntitulot ohjataan luonnonsuojeluun ja erityisesti karhujen hyväksi. Tämä on tyttärentyttäreni Idan toive, ukki ilmoittaa ja kertoo uuden kirja-aiheen jo kiertävän ajatuksissa.

– Kun nyt biologi-maantieteilijä olen, haluaisin jotenkin käsitellä ihmisen ja eläimen suhdetta ja sitä miten ajatus eläimestä ja ihmisestä on ajan kuluessa muuttunut, hän muotoilee.

– Varmaan tämä on se seuraava kirja, koska aina se mitä vähän aloitan, siihen sitten keskityn.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut