Eläimissäkin on homoja, mutta yksi seikka erottaa ne ihmisestä – "Kirahveilla 94 prosenttia akteista on koiraiden välillä"

LUONTO Saman sukupuolen kosiskelu voi jopa parantaa mahdollisuuksia jatkaa omaa sukua.

Uroskoira nousee toisen uroskoiran selkään ja alkaa suorittaa lemmentyötä. Tällaisen tapahtuman edessä moni koiranomistaja alkaa pohtia, onko hänen koiransa homo.

Saattaa ollakin –tai ehkä koira on kiinnostunut molemmista sukupuolista.

Samaa sukupuolta olevien kosiomenot ja paritteleminen ovat eläinmaailmassa hyvin yleisiä. Nisäkkäiden lisäksi homosuhteita harrastavat esimerkiksi linnut, sammakkoeläimet ja hyönteiset.

– Kirahveilla 94 prosenttia akteista tapahtuu koiraiden välillä, kertoo evoluutiobiologian ja -psykologian dosentti Markus J. Rantala Turun yliopistosta.

Rantalan mukaan 1 500 lajilta on raportoitu homoseksuaalista käyttäytymistä. Lajien tarkkaa lukumäärää ei tiedä kukaan, sillä suurta osaa eliölajeja ei tässä mielessä ole tutkittu.

– Kaikilta lajeilta, jotka lisääntyvät seksuaalisesti, tavataan homoseksuaalista käyttäytymistä. Ihminen on ainoa laji, joka on homofobinen, Rantala sanoo.

Ihmiselläkin homouden pelko liittyy Rantalan mukaan enemmän kulttuuriin kuin ihmislajin synnynnäisiin ominaisuuksiin.

Myös naaraiden välistä erotiikkaa esiintyy. Tästä tunnetuin esimerkki lienee Afrikan Kongossa esiintyvä ihmisapina bonobo, joka hoitaa sosiaalisia suhteitaan seksin avulla.

Tiukasti homoseksuaaleja yksilöitä on ihmisten lisäksi muun muassa pässien joukossa. Niistä noin kahdeksan prosenttia valitsee parittelukumppanikseen toistuvasti toisen pässin, vaikka naaraspuolisia uuhiakin olisi saatavilla.

Oregonin Health and Science Universityn tutkijaryhmä oletti New Scientist -lehdessä vuonna 2002, että homoseksuaalien pässien suuri määrä saattaa olla lampaiden rodunjalostuksen sivutuote. Kun ihminen on pyrkinyt vahvistamaan lampaissa tiettyjä ominaisuuksia, myös homoseksuaalisten pässien määrä on kasvanut.

Homoseksuaalit yksilöt eivät välttämättä itse lisäänny, mutta vaikuttaa siltä, että niiden sisarukset ovat keskimääräistä hedelmällisempiä.

Joillakin lajeilla homoseksuaalisesti käyttäytyvät yksilöt myös parantavat sisarustensa jälkeläisten selviytymismahdollisuuksia. Evoluutiobiologian ja antropologian professori Volker Sommer ja psykologian professori Paul L. Vasey käyttävät jänistä esimerkkinä kirjassaan Homosexual Behaviour in Animals - An Evolutionary Perspective. Ainakin osa omasta sukupuolestaan kiinnostuneista jäniksistä pidättäytyy lisääntymisestä. Ne keskittyvät pitämään perhekunnan pesän lämpimänä ja varoittamaan petoeläimistä.

Joskus homoseksuaalisesta käyttäytymisestä on suoraa hyötyä myös omien jälkeläisten hankkimisessa. Esimerkiksi seinäluteen koiras suihkuttaa toisen koiraan sukupuoliaukkoon omia siittiöitään, jotka toinen koiras siirtää naaraaseen parittelun aikana.

Homoseksuaalisuutta paljon yleisempää on se, että yksilöt ovat kiinnostuneita sekä vastakkaisesta sukupuolesta että oman sukupuolensa edustajista. Käyttäytyminen voi liittyä esimerkiksi eläinten välisen laumajärjestyksen selvittämiseen, liittolaisten hankkimiseen tai kiintymyksen vahvistamiseen.

Pullokuonodelfiinien nuoret urokset lyöttäytyvät tiiviisti yhteen, ja ihmisen näkökulmasta homoseksuaalinen käyttäytyminen vahvistaa urosten välistä sidettä. Tiivis liittoutuminen antaa edun kilpailevia ryhmiä vastaan, kun urokset yrittävät houkutella naaraita parittelukumppaneikseen.

Homoseksuaalinen käyttäytyminen ei siis automaattisesti tarkoita sitä, että eläin olisi homoseksuaali.

Homoseksuaalisuutta esiintyy kaikkialla luonnossa. Monet tutkijat ovat kuitenkin välttäneet tarttumista tähän arkaan aiheeseen.

Vuonna 2006 julkaistussa teoksessa Homosexual Behaviour in Animals - An Evolutionary Perspective kirjoittajatVolker Sommer ja Paul L. Vasey kertovat, että monet tutkijat ovat olleet haluttomia julkaisemaan luonnossa tekemiään havaintoja. He ovat pelänneet homovastaisia reaktioita ja sitä, että aihe leimaa tutkijan sekä vaarantaa tämän uran.

Myös Markus J. Rantala on saanut työstään lokapostia ja jopa tappouhkauksia. Vihaista palautetta on tullut niin arvomaailmaltaan konservatiivisilta kuin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilta. Rantalan mukaan vähemmistöryhmien edustajat kokevat tutkimustyön lokeroivan heitä.

Rantala kertoo, että hänen tavoitteensa on tehdä puhdasta tiedettä, johon ei kuulu arvolatauksia. Hän myös korostaa, että vaikka ihminen olisi erilainen, se ei tarkoita sitä, että tämä olisi eriarvoinen.

Miesten homoseksuaalisuus on synnynnäinen ominaisuus, kertovat tutkimustulokset. Ainakin raskaudenaikaisten tapahtumien on todettu vaikuttavan syntyvän lapsen seksuaaliseen suuntautumiseen.

Aivoissa sijaitsee hypotalamus, jonka alaosassa on alue nimeltä INAH3. Sen koko säätelee yksilön seksuaalista suuntautumista eli tunteeko tämä vetoa naisiin vai miehiin.

INAH3:n kokoon vaikuttaa erityisesti se, mitä sikiön aivoille tapahtuu kuudennen ja kahdeksannen raskausviikon välisenä aikana. Alueen kokoa säätelee sukupuolihormoni testosteroni, joskin se muuttuu sikiön aivoissa INAH3:n kasvua sääteleväksi estrogeeniksi.

Sikiön testosteronitasoa voi nostaa esimerkiksi äidin raskauden aikana kokema stressi.

Markus J. Rantala kertoo, että ihmisen perimästä on tähän mennessä tunnistettu kaksi aluetta, joilla on vaikutusta ihmisen seksuaaliseen suuntautumiseen.

Monella homoseksuaalilla on myös heteroseksuaaleja enemmän isoveljiä. Tämä ilmeni Rantalan johtamasta tutkimuksesta, jossa oli mukana lähes tuhat osallistujaa. Heiltä kysyttiin seksuaalisen suuntautumisen lisäksi isoveljien ja isosiskojen määrää.

– Yksi isoveli lisää homoseksuaalisuuden todennäköisyyttä kolmanneksella, Rantala kertoo.

Erityisesti miehillä homoseksuaalisuus on mitä suurimmassa määrin synnynnäinen ominaisuus samalla tavalla kuin silmien värikin, eikä ihmisen seksuaalista suuntautumista voida nykytutkimuksen mukaan muuttaa enää syntymän jälkeen. Toki ihminen voi kieltää oman seksuaalisen suuntautumisensa.

Joissakin harvinaisissa tapauksissa seksuaalinen suuntautuminen saattaa muuttua vielä syntymisen jälkeen.

– Jos hypotalamuksen alaosassa oleva INAH3 vaurioituu esimerkiksi aivokasvaimen seurauksena, seksuaalinen suuntautuminen voi muuttua, Rantala sanoo.

Naisilla homoseksuaalisuus on monimutkaisempi asia kuin miehillä.

– Aikuisena homoseksuaalisiksi itsensä luokittelevat naiset usein aloittavat seksuaalielämänsä heteroseksillä ja muuttuvat vanhetessaan homoseksuaalisemmaksi. Täysin homoseksuaalisena ikänsä eläneet naiset ovat selkeä vähemmistö homoseksuaalisiksi itsensä luokittelevien naisten joukossa.

Naisilla seksuaalinen suuntaus myös vaihtelee enemmän kuin miehillä. Tästä voi päätellä, että evoluutiossa naiset ja miehet ovat kulkeneet myös omia polkujaan.

– Homoseksuaalisuuden taustalla olevat evolutiiviset syyt näyttäisivät olevan naisilla hieman erilaisia kuin miehillä, Rantala tiivistää.

Teksti: Minna Muuronen

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut