Outo tilanne Suomen taksialalla – TE: Autot jatkuvasti ajossa, mutta tulot romahtivat

Jari Pietiläinen

Suomalaisten taksien keskuudessa vallitsee erikoinen tilanne: taksien määrä on kasvanut ja niillä on mukavasti ajoja – mutta samaan aikaan alan liikevaihto ja verotulot ovat pudonneet melkoisesti. Asiasta kertoo Talouselämä

Viime kesänä vapautunut taksilupajärjestelmä on tuottanut noin neljäsosan verran kasvua taksilupien määrässä. Autojen määrä puolestaan on kasvanut kymmenesosan verran.

Syyskuun 2018 lopussa taksikäyttöön merkittyjä henkilöautoja oli Manner-Suomessa 11 158 kappaletta.

Ala on siis kasvanut Samaan aikaan verotilastoissa tapahtuu kummia. Taksialan liikevaihto laski viime vuoden syys–joulukuussa kolme prosenttia verrattuna aiempaan vuoteen. Alan liikevaihto oli 304 miljoonaa euroa. Tämä näkyy melko suoraan verojen vähenemisessä, koska alan suurimpia menoeriä ei voi veroista vähentää.

Erikoinen tilanne voi Talouselämän mukaan johtua veronkierrosta tai siitä, että verohallinnon tilastoissa yrityksen liikevaihto kirjautuu yrityksen ilmoittaman toimialan mukaan.

Todennäköiseltä näyttää, että verot vuotavat. Todennäköistä on sekin, että syy ei ole vain joidenkin taksiyrittäjien, vaan kuititta ajaminen sopii osalle matkustajista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.