46 helsinkiläistä kuoli huumeisiin – "Koko ajan menee pimeämmäksi ja pimeämmäksi tämä touhu"

Jussi Vehkasalo

– Koko ajan menee pimeämmäksi ja pimeämmäksi tämä touhu, toteaa Kontulan Metrokappelin johtava pastori Kari Korhonen viitaten huumeiden käyttöön.

Tilastokeskuksen tuoreimman kuolemansyytilaston mukaan 46 helsinkiläistä kuoli huumeisiin vuonna 2017. Heistä 36 oli miestä, 10 naista. Huumeisiin kuolleiden helsinkiläisten määrä on vuosina 2007–2017 vaihdellut 28:sta 46:een.

Korhonen on entinen huumeiden käyttäjä ja huumekauppias, mutta työskentelee nykyään myös huumevalistajana eri ammattiryhmille ja käy puhumassa muun muassa vanhempainilloissa.

– Käyttäjät ja kokeilijat tulevat koko ajan nuoremmiksi. Ja huumekaupan luonne on muuttunut. Vielä 1990-luvulla, kun amfetamiinia alkoi tulla Suomeen paljon Baltian maista, piti tuntea joku, jolta ostaa, tai joku, joka tuntee jonkun jolta ostaa, Korhonen kertoo omaan historiaansa liittyvästä ajasta.

– Nyt ei tarvitse tuntea ketään ostaakseen huumeita. Eikä kenenkään tarvitse tuntea sinua. Huumekaupat voi tehdä vaikka Tor-verkossa. Huumeet toimitetaan sovitussa tapaamisessa tai sitten ne toimitetaan postin kautta tai Ärräpakettina.

Tor-verkossa kaupitellaan kaikenlaista.

– Kun poliisi esitteli minulle Tor-verkkoa, huomasivat he samalla, että sinne oli tullut myyntiin pistooli ja konepistooli. Siitä, oliko myynti-ilmoitus todellinen vai ei, ei minulla ole tietoa.

Suomen tulli tiedotti 3. toukokuuta, että se on takavarikoinut Tor-verkossa vuodesta 2013 toimineen Silkkitie-kauppapaikan verkkopalvelimen ja sen sisällön kokonaisuudessaan.

Silkkitienä ja Valhallana tunnetun kauppapaikan kautta on Tullin mukaan myyty paljon huumausaineita ja muuta laitonta tavaraa. Tullin mukaan osa huumekauppiaista siirsi toimintansa nyt Tor-verkossa esimerkiksi Wall Street Marketiin.

Korhosen mukaan yleisimmin käytetyt huumeet ovat kannabis, Subutex, amfetamiini, metamfetamiini ja lääkkeet.

– Käyttäjiä löytyy kaikenlaisista perheistä: niistä jotka ovat raittiita, ja niistä, joissa huumeita käytetään jo kolmannessa sukupolvessa, Korhonen jatkaa.

Huumeisiin liittyvät myös huumekuolemat, joka tarkoittaa sitä, että joku menehtyy aineisiin suoraan tai välillisesti. Korhosen tietämän mukaan suoraan aineisiin liittyvissä kuolemissa suurta osaa näyttelevät opioidit ja opioidilääkkeet.

– Niiden käytöstä voi tulla hengitystiehalvaus, eli hengitystiet lamaantuvat.

Koska huumeiden kauppiaat ja ostajat eivät nettikaupan myötä enää tunne toisiaan, saatetaan myydä mitä tahansa.

– Tai sitten ei olla aikeissakaan myydä, vaan ostajan tullessa sovitulle tapaamispaikalle hänet ryöstetään, Korhonen sanoo.

Huumeisiin kuollaan myös välillisesti, tätä tilastoa kasvattavat huumeiden käyttöön liittyvät itsemurhat, henkirikokset, onnettomuudet sekä jotkut sairaskohtaukset.

– Kun vuonna 2014 tulin tutustumaan tänne Metrokappeliin, niin ensimmäinen tapaamani ihminen pyysi minua rukoilemaan, jotta hän pääsisi irti huumeista. Kaksi vuotta myöhemmin tuo alle kolmekymppinen mies ammuttiin kuoliaaksi, ilmeisesti yhden Subutexin tähden, kertoo Metrokappelin evankelista Gunnar Lundberg

Syitä huumeiden käyttöön on Korhosen mukaan oikeastaan yhtä paljon kuin käyttäjiäkin.

– Haetaan jännitystä elämään. Se voi olla myös pakoa elämästä tai syynä voivat olla lapsuuden traumat. Toisaalta käyttöön voi liittyä "minä teen mitä haluan, eikä kukaan muu sitä määrää" -asenne, Korhonen sanoo.

Metrokappelissa (Kontulan ostari) järjestetään huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus 19. toukokuuta kello 18.

Huumekuolemat

Suomessa kuoli yhteensä 200 henkilöä huumeisiin vuonna 2017. Tämä on kuusi enemmän kuin vuonna 2016 ja 34 enemmän kuin vuonna 2015. Suurin osa huumeisiin kuolleista oli miehiä, vain joka neljäs oli nainen. Huumeisiin kuolleiden keski-ikä oli miehillä 35 vuotta ja naisilla 46 vuotta. Eniten huumekuolemiin menehtyi 30–34-vuotiaita miehiä.

Huumausainekuolemiksi lasketaan tapaukset, joissa peruskuolemansyynä on tahaton, tahallinen tai tahallisuudelta epäselvä huumeiden aiheuttama myrkytys tai huumeiden käytöstä johtuva elimellinen aivo-oireyhtymä tai käyttäytymisen häiriö.46 helsinkiläistä kuoli huumeisiin.

Kaupunginhallitus vastasi viime viikolla Petrus Pennasen (pir.) valtuustoaloiteeseen siitä, että opioidiriippuvaisille tulisi antaa huumeyliannostuksen varalta vasta-ainetta eli naloksonia huumekuolemien vähentämiseksi. Vastauksen mukaan ensihoito toimii Helsingissä hyvin ja naloksonin jakelu käyttäjille ei ole perusteltua.

Aiheeseen liittyvää

  1. Kuvat: Tullilta vakava varoitus väärennöksestä – masennuslääke sisältääkin tappavaa huumetta 7.5.2019 8:31
  2. Huumeiden määrä kasvoi edelleen liikennejuopumuksissa – yleisin huume amfetamiini 26.3.2019 10:29

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut