"Laihduttamisesta puhuminen on ehdoton ei"

Anne Sirvio

Joka neljäs lapsi on ylipainoinen, käy ilmi THL:n tilastosta.

2–16-vuotiaista pojista 27 prosenttia ja tytöistä 18 prosenttia on ylipainoisia. Pojilla ylipainoisuus on selvästi yleisempää kuin tytöillä.

Tytöillä ylipaino näyttäisi olevan harvinaisempaa koko maassa ja kaikissa ikäluokissa poikiin verrattuna, mutta myös tytöillä ylipainoisten osuus lisääntyy iän mukana.

Yleisenä trendinä on, että ylipainoisten ja lihavien osuus kasvaa iän mukana. Koko maassa alle kouluikäisistä tytöistä 15 prosenttia oli ylipainoisia kun 13–16-vuotiaista tytöistä 21 prosenttia oli ylipainoisia.

Keravan Sompion koulun terveydenhoitaja Hanna Pulkkinen sanoo, että painonnousu alkaa usein näkyä alaluokilla, osalla jo ennen koulutaipaleen alkua.

Muilta terveydenhoitajilta Pulkkinen on saanut huolestuttavaa viestiä.

– Datanomeilla on enemmän ylipainoa kuin merkonomiksi opiskelevilla.

Pulkkisen mukaan yksittäisiä syitä painonnousuun on vaikea nimetä, taustalla on useita tekijöitä.

– Perussyy on tietysti se, että energiansaanti on päivän aikana suurempi kuin sen kulutus. Pojille on suunnattu paljon erilaisia konsoli- ja tietokonepelejä, jolloin vapaa-ajalla jumitutaan herkästi ruudun äärelle ja liikkuminen passivoituu.

Lisäksi taustalla voivat vaikuttaa perheiden tuloerot, harrastusmahdollisuudet ja vanhempien antama malli.

Pulkkinen pitää tärkeänä, että elintapoihin kiinnitettäisiin jo varhaisessa vaiheessa huomiota.

– Arjen valintojen opettelu yhdessä koko perheen kanssa kantaa pitkälle ja suo mahdollisuuden omaan hyvinvointiin vaikuttamiseen. Perheen on hyvä pohdiskella yhdessä, mitkä asiat omassa arjessa toimivat ja onko asioita joita voisi muuttaa tai parantaa.

– Ylipainoon liittyy usein muitakin ongelmia kuten väsyneisyyttä, tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja ja uniongelmia. Osalla taas varsinainen havahtuminen tapahtuu vasta siinä vaiheessa, kun todellisia ja haitallisia terveysongelmia on jo ehtinyt muodostua.

Lapsen ylipaino on aina koko perheen asia, etenkin mitä pienemmästä lapsesta on kyse.

– Laihduttamisesta puhuminen on ehdoton ei. Lapselle ei tule puhua suoraan ylipainosta, mutta ikätasoisesti sopivalla tavalla lapsen kanssa tulisi keskustella omasta hyvinvoinnista, lasta innostavista liikuntaharrastuksista ja miten esimerkiksi herkuttelun määrää voisi vähentää.

Tärkeää on, että lapsi kokee tulevansa hyväksytyksi ja arvostetuksi sellaisena kuin on.

Vuosien 2014 ja 2018 välillä ei suuria muutoksia

2–16-vuotiaista pojista lihavia on 8 prosenttia ja tytöistä 4 prosenttia. Lihaviksi määritellään ne lapset ja nuoret, joiden painoindeksi on vähintään 30 kg/m2.

THL tehostaa lasten terveysseurantaa kokoamalla aiempaa kattavammin tietoja terveydestä ja hyvinvoinnista.

Tiedot perustuvat pitkälti lastenneuvoloiden ja kouluterveydenhuollon määräaikaisissa terveystarkastuksissa kerättäviin tietoihin.

Seurannassa hyödynnetään myös valtakunnallisista rekistereistä ja erillisistä tiedonkeruista saatavia tietoja.

Alueiden välillä oli selviä eroja lasten ja nuorten ylipainon ja lihavuuden yleisyydessä.

Niissä maakunnissa, joissa pituus- ja painotietojen kattavuus oli riittävä lihavuuden ja ylipainon yleisyyden tarkasteluun, ylipainon yleisyys vaihteli pojilla Uudenmaan 26 prosentista Pohjois-Savon 30 prosenttiin ja tytöillä Ahvenanmaan 16 prosentista Pohjois-Savon 20 prosenttiin.

Vuosien 2014 ja 2018 välillä ei ole tapahtunut suuria muutoksia lihavuuden yleisyydessä.

Ylipainoisten poikien osuus on pysytellyt 25–27 prosentissa ja tyttöjen 16–18 prosentissa. Vastaavasti lihavien poikien osuus on vaihdellut 7 prosentin ja 8 prosentin välillä ja tyttöjen 3 prosentin ja 4 prosentin välillä.

Myös ikäryhmittäin tarkasteltuna ylipainon ja lihavuuden yleisyydessä tapahtuneet muutokset ovat olleet vähäisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.