Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viestintävirasto jyrähti Postille: köyhillä oltava edes oikeus noutaa posti maksutta poste restantesta

Poste restante -lähetysten vastaanottamisesta ei saa periä maksua, jos se on ainoa vaihtoehto vastaanottaa postilähetyksiä.

Näin linjaa liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Sen mielestä poste restante -palvelun maksullisuus rikkoo postilakia sellaisten postinsaajien osalta, joille palvelu on ainoa vaihtoehto vastaanottaa postilähetyksiä.

Poste restante -osoitetta käyttävät muun muassa henkilöt, joilla ei ole vakituista osoitetta tai muuta mahdollisuutta vastaanottaa postilähetyksiä.

Traficomin mukaan tällaisten postinsaajien osalta poste restante -osoite rinnastuu tavanomaiseen kotiosoitteeseen eikä kyseessä ole erillinen lisäpalvelu.

– Kirjeiden vastaanottamisesta peritty maksu asettaa ilman vakituista osoitetta olevat eriarvoiseen asemaan muiden postinsaajien kanssa ja vaarantaa yleispalvelun saatavuuden. Muunlainen postilain tulkinta vaarantaisi myös perustuslaissa kaikille turvatun oikeuden vastaanottaa viestintää, Traficomin apulaisjohtaja Merja Saari toteaa.

Kannanoton taustalla on Postin helmikuinen päätös muuttaa poste restante -palvelu maksulliseksi. Lähetysten noutaminen olisi päätöksen myötä maksanut 3,10 euroa noudolta. Lue lisää aiheesta täältä.

Vailla vakinaista asuntoa -yhdistys (Vva) kiittää Viestintäviraston linjausta ja vetoaa Postiin oikeudemukaisen ratkaisun löytämiseksi.

Posti kertoo noudattavansa Traficomin päätöstä ja selvittävänsä vaihtoehtoisia ratkaisuja palvelun toteuttamiseksi.

Postin kuluttajakirjepalvelusta vastaava Noora Laaksonen huomauttaa, ettei poste restante -palvelu kuulu postilaissa säädetyn yleispalvelun piiriin, mutta lupaa, että poste restante -lähetysten noutaminen pysyy toistaiseksi maksuttomana aiemman ilmoituksen mukaan.