Pakastemarjoista ruokamyrkytys liki 300:lle Helsingissä – tämä tärkeä asia pitää muistaa ulkomaisia marjoja käytettäessä

Jussi Vehkasalo

Helsingissä selvitettiin viime vuonna 23 ruokamyrkytysepidemiaa, suurimman epidemian aiheuttajaksi osoittautui erään keskuskeittiön ulkomaisista pakastemarjoista valmistama jälkiruoka. Tässä noroviruksesta aiheutuneessa epidemiassa sairastui ainakin 287 henkilöä.

Muut norovirusepidemiat liittyivät riskielintarvikkeisiin eli ostereiden tai simpukoiden syöntiin, kaikkiaan kuusi Helsingin viime vuoden ruokamyrkytysepidemiaa johtui noroviruksista.

Norovirus aiheutti ruokamyrkytysepidemian myös Helsingin Korttelitalo Kalasataman peruskoulussa ja päiväkodissa viime viikolla. Ruokanäytteet ovat nyt tutkittavina Ruokavirastossa, tulokset valmistunevat loppuviikosta.

Mahdollinen aiheuttaja Kalasataman epidemiassa voi olla puolalaista alkuperää oleva mustaherukka, jota on käsitelty hilloksi. Korttelitalo Kalasataman peruskoulussa ja päiväkodissa lähes 60 lasta ja aikuista sairastui norovirukseen, myös henkilökunnalla todettiin ruokamyrkytykseen sopivia tuntemuksia.

Ulkomaisten pakastemarjojen käyttöön ilman riittävää kuumennusta liittyy noro- ja hepatiitti A -virusten riski.

– Ruokavirasto ohjeistaa kuluttajia ja elintarvikealan toimijoita kuumentamaan ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat vähintään viiden minuutin ajan 90 asteessa tai keittämään ne kahden minuutin ajan, Helsingin ympäristöpalvelujen elintarviketurvallisuusyksikön päällikkö Riikka Åberg muistuttaa.

Helsingin viime vuoden ruokamyrkytysepidemioista 14 sai alkunsa ravintoloista. Lisäksi epidemioita aiheutui keskuskeittiöistä ja ulkomyyntitapahtumista.

Yhdessä salmonellan aiheuttamassa epidemiassa sairastui 15 henkilöä. Epidemian aiheuttajaksi epäiltiin keskuskeittiön valmistamaa ruokaa, mutta välittäjäelintarviketta ei saatu selville.

Kampylobakteeri aiheutti yhden epidemian, jonka syynä oli ulkomaista alkuperää olevan ankanlihan riittämätön kypsennys kodeissa. Lisäksi selvitettiin kolmea listeriabakteerin aiheuttamaa vakavaa sairastumista (listerioosi), joissa yhdessä saatiin välittäjäelintarvike selville.

Muita syitä ruokamyrkytykseen olivat epäkohdat ravintolan toiminnassa, kuten ruokien riittämätön jäähdytys ja epähygieeniset työskentelytavat. Yhdeksässä epidemiassa epäiltiin aiheuttajaksi saastunutta raaka-ainetta. Osassa epidemioista aiheuttaja jäi epäselväksi.

Yksittäisiä ruokamyrkytysepäilyjä selvitetään ympäristöpalveluissa joka työpäivä. Helsingissä selvitettiin vuonna 2018 yhteensä 555 ruokamyrkytysepäilyä, joista suurin osa oli yksittäisiä. Tapauksia, joissa sairastuneita oli kaksi tai enemmän, oli yli 180.

Suurimmassa osassa yksittäisiä ruokamyrkytysepäilyjä ei aiheuttajaa saada selville tai sairastumisen ei voida osoittaa liittyneen ruokailuun.

Helsingissä toimii selvitystyöryhmä ruokamyrkytysepidemioiden selvittämistä varten. Tavoitteena on löytää epidemian syy sekä saada käsitys sen laajuudesta ja merkityksestä, jotta voitaisiin estää epidemian mahdollinen laajeneminen ja hyödyntää selvityksessä saadut tiedot valvonnassa ja ennaltaehkäisyssä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.