Vantaankosken purettavassa koulussa soi viimeinen musikaali – esille pääsee myös kohuttu kalapala-episodi

Marika Lumme

Vantaankosken koulun juhlasalissa tehdään parhaillaan pitkää päivää. Ensi viikolla ensi-iltansa saa Vantaankosken koulun viimeinen musikaali.

Koulutyö Vantaankosken koulussa eli Vantiksessa loppuu parin viikon päästä kun Suvivirsi on soitettu. Huonokuntoinen koulu on päätetty purkaa. Vantaan tilakeskus arvioi helmikuussa, että purkutyö toteutetaan ensi vuoden puolella.

Koulun menneitä vuosia ja viimeistä kevättä juhlistavan 1773 Purkutalkoot -musikaalin teemana on nimensä mukaisesti koulun purkaminen. Musikaalin toteuttaa pääasiassa 9C-musiikkiluokka, joka on jo parin vuoden ajan ideoinut esitystä. Esitystä kuljettaa mysteeritarina.

– Ensimmäinen asia, joka päätettiin oli aihe eli purkaminen. Se nousi vahvasti pinnalle, kertoo luokan oppilas Aino Ostrovskij

Vantaan kaupunki on päättänyt purkaa huonokuntoisen Vantaankosken koulun. Purku tapahtuu näillä näkymin vasta ensi vuoden puolella, vaikka koulutyö loppuu tänä keväänä.

Musikaalissa käsitellään Vantiksen historiaa ja nykyisyyttä niin todellisten tapahtumien kuin fiktiivisten asioiden kautta. 10 vuotta sitten koulu päätyi otsikoihin niin sanotun kalapala-episodin takia, kun oppilas otti yhden kalapalan sallittua määrää enemmän. Siitä alkoi tapahtumaketju joka lopulta toi poliisin kouluun.

– Tämäkin kalapalaepisodi on musikaalissa mukana. Musikaali on tehty humoristiseen sävyyn, oppilas Emilia Ylimartamo sanoo.

Tarja Viljakainen, kotitalousopettaja: Olen työskennellyt täällä 29 vuotta ja luulen, että kyyneleet tulevat, kun talo on tyhjennetty, koska tässä hektisessä kouluarjessa tulevaa ei ehdi kovin miettiä. Vein opettajanhuoneeseen viimeisen kerran leipomiani leivonnaisia, joista työkaverit kovasti pitävät. Kirjoitin mukaan kiitokset 29 vuodesta, silloin itse asiassa jo silmäni kostuivat. Ensi syksynä opetan Peltolassa. Parhaita hetkiä Vantiksessa ovat olleet tunneilla syntyneet ongelmat, joista on selvitty huumorilla. Niitä tilanteita onkin riittänyt.

9C-luokan oppilaiden lisäksi lavalle nousee muutamia muita koulun oppilaita. Näillä näkymin myös yksi opettaja nousee lavalle, mutta nimeä oppilaat eivät paljasta. Ostrovskij kehuu oppilaiden saamaa vapautta toteuttaa esitys haluamallaan tavalla.

– Olemme päättäneet biisit, puvut, lavastuksen ja ihan kaikki. Meitä ei ole pakotettu mihinkään muottiin, vaan olemme saaneet tehdä tästä juuri sellaisen kuin olemme halunneet, Ostrovskij sanoo.

Veera Kokkonen, 9-luokkalainen Odotan lukioon menoa innolla, mutta nyt on haikeat fiilikset kun kaverit lähtee eri paikkoihin. Mielestäni on hyvä, että rakennus puretaan, ettei kukaan joudu opiskelemaan täällä, koska moni saa oireita sisäilmasta. Musiikkiluokkien konsertit ovat olleet yläkoulun huippukohtia.

Musiikinopettaja Emmi Tauriainen sanoo luokan tehneet paljon töitä musikaalin eteen läpi lukuvuoden. Moni on urakoinut myös vapaa-ajalla.

– Oppilaiden luovuusvoima yllättää aina! Heiltä syntyy ideoita, joita meille opettajille ei tulisi mieleen. Oppilaat ovat nähneet paljon ja vaivaa. Heille on ollut helppo antaa vastuuta, Tauriainen kertoo.

Mona Kuoppala, 9-luokkalainen: Koulun loppuminen tuntuu haikealta. Valtaosa meidän luokasta on ollut yhdessä 3. luokalta lähtien ja olemme olleet tiivis porukka. Hyviin muistoihin jää esimerkiksi ysien tanssit ja konsertit. Koulun purkaminen on mielestäni vain hyvä asia, koska sisäilma on niin huono.

Teresa Nordman on ollut mukana käsikirjoitusryhmässä ja kokee oppineensa paljon musikaaliprojektissa.

– Tämä on myös tunteellista kun vanhoja asioita käydään läpi. Musikaalin kautta tulee hyvin konkreettiseksi se, että me lähdemme koulusta, Nordman sanoo.

Niina Selin, biologian ja maantiedon lehtori: Olen työskennellyt Vantiksessa noin 15 vuoden ajan. Nyt kokeiden korjaamisen lomassa koulun purkamista ei ole ehtinyt miettimään, mutta haikea olo tulee varmasti kun lapset lähtevät. Haikeus liittyy työyhteisön hajoamiseen. Siirryn ensi syksynä Ylästön kouluun. Lasten huumori on ollut Vantiksessa parasta, täällä on ihania oppilaita.

Musikaalin yleisöön odotetaan myös vanhoja oppilaita ja opettajia. Esityksen pidetään keskiviikkoja ja torstaina, jolloin molempina päivinä on päivä- ja iltanäytös. 5 euron sisäänpääsytuotolla 9C aikoo mennä syömään ja lahjoittaa loput hyväntekeväisyyteen.

Tauriainen jatkaa opettamista ensi syksynä Aurinkokiven koulussa.

– On kiva jättää oma kädenjälki Vantiksen historiaan, hän sanoo.

1773 Purkutalkoot -musikaali esitetään Vantaankosken koululla (Isontammentie 15) 15.5. klo 13 ja 18 sekä 16.5. klo 12.15 ja 18. Liput iltanäytöksiin 5 euroa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Mielipide: Ihmiskokeita "käyttökuntoisessa" Vantaankosken koulussa – "Oireilu on vain pahentunut" 11.10.2018 8:10
  2. Vantaankosken koulu lakkautetaan ensi keväänä – Tänä syksynä tehdään vielä remonttia 7.10.2018 7:45
  3. Vanhemmat vaativat tiukempaa kuria – "Mitä väliä -käytös" rehottaa Vantaankosken koulussa 2.1.2018 6:25
  4. Vantaalaiskoulun oppilaat latasivat kuvan käsiaseesta someen ennen koulun alkua – Nyt puhuu rehtori: "Siinä tuli pojille paha mieli" 22.8.2018 15:27
  5. Koulujen pihoissa suuria eroja – Tällainen on Vantaan paras piha, tältä näyttää huonoin 4.5.2017 6:15
  6. Vantaankosken koulusta halutaan luopua jo 2019 – Aurinkokiven yläkoulua aikaistetaan 10.5.2016 6:15

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut