Villikanit tekevät tihutöitä pihoilla Vantaalla – Näin reagoi kaupunki

Tiina Örn

Villikanit ovat tuttu näky eri puolilla Vantaata. Hyvin tutuiksi pitkäkorvat ovat tulleet muun muassa Viertolassa.

Kanit ovat jättäneet omat merkkinsä Viertolassa asuvan Nina Rantalan kotipihaan.

– Viheralueilla on kanien kaivamia kuoppia ja kanit ovat kaivaneet istutuksia ylös, kertoo Rantala.

Sama kokemus on Viertolassa asuvalla Seppo Sulasalmella Kumpikaan heistä ei kuitenkaan koe, että kaneista olisi vielä kohtuuttoman paljon haittaa.

– Ehkä vaimo olisi tästä eri mieltä, mutta naiset ovat tarkempia, toteaa Sulasalmi viitaten kanien istutuksille tekemiin tihutöihin.

Rantala komppaa:

– Jos minun istuttamia sipuleita olisi kaivettu ylös, niin ehkä mielipide olisi toinen. Nyt ajattelen vain, että kanit ovat söpöjä ja koirat tykkäävät seurata niiden touhuja ikkunasta.

Samoilla linjoilla Rantalan ja Sulasalmen kanssa on ainakin toistaiseksi myös Vantaan kaupunki.

– Kaneista ei ole ollut kaupungin viheralueiden kunnossapidolle siinä määrin haittaa, että kaupunki lähtisi niitä hävittämään, kommentoi Vantaan ympäristökeskuksen ympäristösuunnittelija Sinikka Rantalainen

Hän lisää, ettei kaneista ole myöskään luonnon monimuotoisuuden kannalta havaittavissa suurta harmia.

– Pikemminkin ne ovat saaliseläimiä esimerkiksi ketulle, näädälle ja petolinnuille.

RiistapäällikköVisa Eronen Suomen riistakeskuksesta muistuttaa villikanin olevan keväästä syksyyn rauhoitettu. Kanien metsästysaika alkaa syyskuun alussa ja päättyy maaliskuun lopussa.

– Erityisesti rauhoitusaikana vahinkoja kannattaa yrittää estää muilla menetelmillä kuin pyynnillä. Kiinteistön omistajan kannattaa suojata arvokkaat ja herkät kasvit ja estää kanien kaivuutoimet alueilla, joilla ne voivat olla vaaraksi tai vahingoksi, toteaa Eronen.

Vantaan kaupungilla työskentelevä vastaava puutarhuri Urpo Korpi ohjeistaa varmistamaan, ettei pihoilla ole kaneille sopivia piilopaikkoja. Sellaisia on muun muassa terassien alla.

Rauhoitusaikana kaneja ei saa metsästää kukaan. Metsästysaikana kanien tappamiseen vaaditaan oikeus metsästää alueella ja sen lisäksi pyytäjällä on oltava metsästyskortti.

– Jos ongelmista kärsivillä ei ole tiedossa metsästäjää, joka voisi pyyntiä hoitaa, niin villikanien pyyntiä hoitavat pääkaupunkiseudulla myös muutamat yritykset, sanoo Eronen.

Hän lisää, että rauhoitusaikanakin on mahdollista hakea Suomen riistakeskukselta poikkeuslupaa.

– Sen nojalla voi olla mahdollista vähentää kaneja, jos muilla keinoin ei pystytä akuuttia ongelmaa ratkaisemaan, eikä vahinkojen takia ole mahdollista odottaa metsästysajan alkamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Nora Lehto maalasi TiPS-naiset Suomen cupin loppuotteluun
 3. Koulu alkaa normaalisti Korsossakin – luokan tuhonnut tulipalo ei vaikuta koulun toimintaan
 4. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 5. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 6. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 7. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 8. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 9. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 10. Poliisi: Häiriökäyttäytyminen lisääntynyt Espoossa, henkirikosten ja niiden yritysten määrä kasvanut Länsi-Uudellamaalla
 11. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 12. "Musta vuosi" henkirikosten määrässä Itä-Uudellamaalla – poliisi: "Poikkeusolot eivät yksistään selitä"
 13. Vakavien väkivaltarikosten määrä kasvoi rajusti Helsingissä – "Väkivallan käyttöön varaudutaan ja esimerkiksi teräasetta saatetaan kantaa mukana"
 14. Tuusulan asuntomessut: Tapettia ikivanhalla tavalla – Japanista kotoisin oleva vesiliukoinen kangastapetti on akustinen
 15. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"
 2. Ilkivalta ja remontit ajoivat jäätelökioskit pois suosituilta paikoilta Vantaalta – "Asiakkaat ihmettelevät tilannetta päivittäin"
 3. Varkaat kärräsivät työkaluja ulos Rautakaupasta keskellä päivää
 4. Yksi nainen yllätti Kaljakellunnassa – ulkomaalainen tapahtumasta: "There are so many of those... how funny!"
 5. Mielipide: Miksi vesijuoksijat juoksevat uimahallissa kaverin kanssa rinnakkain? – "Ohittaminen on mahdotonta"
 6. Poliisi tuli tarkistamaan ajokunnon – Autosta löytyi varastettua tavaraa Tikkurilan Nesteellä
 7. Nuori motoristi kaahasi poliisia karkuun Koivuhaassa ja Ruskeasannassa lauantai-iltana – Kyydissä ollut nainen pyysi pysähtymään
 8. Vantaa ennen ja nyt: Kiistelty Kaljakellunta sai alkunsa kaveriporukan päähänpistosta – Vantaan kaupunginmuseo selvitti, mikä vetää ihmisiä Keravanjoelle kellumaan
 9. Vasta kolme vuotta vanhassa talossa tehdään julkisivuremonttia Tikkurilassa – "Korjaustyö haluttiin tehdä riittävällä laajuudella"
 10. Suunnitelma: Tuomelan koulun koko ylläpito kansainväliselle yritykselle – 30 työtilaa ja 5 asuntoa vuokralle
 11. Hyvinkään ammuskelussa loukkaantunut Heidi Foxell palasi jalkapallon pariin ja mentoroi nyt TiPSin naisia kohti mestaruutta – "Vasta viime vuonna pystyin katsomaan ensimmäisen kokonaisen pelin"
 12. HSL on varautunut maskien käyttöön mutta odottaa virallisia ohjeita – "Onko se pakko vai suositus ja koskeeko se yleisesti joukkoliikennettä vai vain ruuhka-aikoja"
 13. Mielipide: Oma väki voi tuhota taloyhtiön pihan kauneuden
 14. Variston kouluun avataan koronaviruksen drive-in-testauspiste
 15. Tikkurilan Fafa's lopetti toimintansa – "Tavoitteena on löytää entistä parempi sijainti"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.