Lyijysulattamo ja akkutehdas saastuttivat maaperää Tikkurilassa ja Jokiniemessä vuosikymmeniä sitten – Alueiden luonnonantimilla edelleen käyttörajoituksia

Vantaan ympäristökeskus ei edelleenkään suosittele entisen Grönbergin lyijysulaton lähistöllä Tikkurilassa ja Jokiniemessä kasvatettujen vihannesten ja luonnosta poimittujen marjojen tai sienten käyttöä ravinnoksi.

Myöskään Havukosken eteläreunan Rosenlundin alueen sienien ei katsota sopivan syötäväksi.

Grönbergin lyijysulattamo lopetti toimintansa jo 1984 ja lähialueen maita on puhdistettu 1990–2000-lukujen taiteessa. Lyijysulaton lisäksi alueen maita on pilannut akkutehdas nykyisen kirjaston paikalla. Se siirtyi Tikkurilasta pois 1972.

Laajoista puhdistuksista huolimatta alueella on vielä muun muassa omakotitalotontteja ja joutomaita, joiden maaperässä voi olla lyijyjäämiä.

– Lyijyä on yleensä humuksessa paikallisesti, sanoo ympäristötarkastaja Maarit Rantataro Vantaan ympäristökeskuksesta.

Lyijy on keskushermostoon vaikuttava myrkky ja se on vaarallista erityisesti pienille lapsille.

Ympäristökeskus muistuttaa kasvien käytön rajoitussuosituksesta aika ajoin, koska kiinteistöt vaihtavat omistajaa eikä tieto välttämättä välity.

– Viimeksi taidettiin tiedottaa 2013, Rantataro muistelee.

Muun muassa tonttien ostajat ja kiinteistövälittäjät kyselevät maaperän puhtaudesta ennen kauppojen teko.

– Se onkin hyvä tutkituttaa ennen myyntiä, sillä maanpuhdistuksesta tulee lisäkuluja.

Lyijyä kertyy erityisesti lehtivihanneksiin, mutta huolellinen huuhtelu vähentää lyijypitoisuuksia noin 60 prosenttia. Lyijyä vähentävät myös maanpinnan peitteisyys ja maan kalkitseminen.

Jos kuitenkin tontin maaperä on puhdistettu, kasveja ja marjoja voi käyttää huoletta.

Rantataro sanoo, että ennen rakentamisen aloittamista kyseisellä alueella, on otettava yhteyttä Vantaan ympäristökeskukseen. Se tekee tarvittaessa jo asuinkäytössä olevien kiinteistöjen maaperän lyijypitoisuuden tutkimuksia ja tutkii myös alueella kasvatettuja vihanneksia tai siellä kasvavia marjoja.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut