Sähköpotkulautasotku virisi Helsingissä – Nyt poliisikin ottaa kantaa ja kertoo, mitä sääntöjä tulee noudattaa

Poliisi kertasi tällä viikolla liikennesääntöjä ja muistutti, että sähköpotkulautailija rinnastetaan pääsääntöisesti pyöräilijään. Kuvituskuva. Sanna Jompero

toimitus

Sähköpotkulautojen lisääntyminen Helsingissä on saanut Helsingin poliisinkin puuttumaan asiaan ja kertaamaan sähköistetyllä potkulaudalla liikkuville liikennesääntöjä.

Poliisi julkaisi aiheesta tiedotteen loppuviikolla.

Tänä keväänä Helsingissä aloitti jopa kaksi yksityistä sähköpotkulautayrittäjää, joten potkulautojen määrä katukuvassa on lisääntynyt merkittävästi. Vuosaaressa alkaa ensi viikolla pilotti, jossa erillisille potkulauta-asemille tuodaan 300 potkulautaa, joista puolet on sähköllä ja puolet ilman sähköä toimivia.

Yksi merkittävimmistä huomioista on, että sähköpotkulautoihin sovelletaan pääosin polkupyöräilyä koskevia liikennesääntöjä. Sähköpotkulautaiija on pyöräilijä.

Liikenne- ja viestintävirasto määrittelee Helsingissä vuokrattavat ja yleisimmin myynnissä olevat sähköpotkulaudat kevyiksi sähköajoneuvoiksi, joten niillä ei saa ajaa jalkakäytävällä. Sähköpotkulaudan paikka liikenteessä on pyöräkaistalla tai ajoradan oikeassa reunassa, mikäli pyörätietä ei ole.

Ajoradalla noudatetaan yleisiä väistämissääntöjä: oikealta tulevaa väistetään. Ajoradalla olevat liikennemerkit koskevat myös sähköpotkulautoja.

Liikenne- ja viestintävirasto määrittelee 16–25 kilometriä tunnissa liikkuvat sähköpotkulaudat kevyiksi sähköajoneuvoiksi. Kevyiden sähköajoneuvojen lisäksi Suomessa on myynnissä suurempi- ja alempitehoisia potkulautoja.

Sähköpotkulaudassa tulee olla soittokello sekä pimeässä tai hämärässä liikuttaessa heijastin ja lamppu. Kypärän käyttäminen on suositeltavaa, mutta sen jättäminen käyttämättä ei ole rangaistavaa.

Kevyisiin sähköajoneuvoihin sovelletaan liikennejuopumusta moottorittomalla ajoneuvolla. Eli mikäli sähköpotkulautaa käyttää juopuneena saattaa pyöräilijöiden tapaan syyllistyä tankojuopumukseen.

Sähköpotkulaudan saa pysäyttää tai pysäköidäjalkakäytävälle ja pyörätielle, mutta kuitenkin niin, ettei siitä aiheudu kohtuutonta haittaa muille tiellä liikkuville.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 2. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 3. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 4. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 5. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.