Lastensuojelu: Ongelmien juuret ovat kotona – "Lapsi saatetaan tuoda meille ja sanotaan, että korjatkaa tämä"

Kun jopa alakouluikäiset lapset hilluvat kaupungilla päihtyneinä, varastelevat ja koulunkäynti takkuaa, ovat ongelmat lähtöisin vanhempien omasta jaksamisesta. Tämän ovat nähneet lastensuojelun perheiden kanssa työskentelevät johtava sosiaalityöntekijä Marjut Kajanoja ja erityissosiaaliohjaaja Anna Junes Kajanoja ja Junes työskentelevät Itä-Vantaan lastensuojelun avopalveluissa, mutta he tietävät, että ongelmia on perheissä ympäri Vantaata.

– Kaikenlaisilla asuinalueilla on käyty. Talon seinät eivät kerro perheen ongelmista, Junes sanoo.

Julkisuudessa on ollut viime aikoina alkuvuonna paljastunut päihteitä käyttävä nuorten joukko, jossa nuorimmat ovat vain 10-vuotiaita.

Lastensuojelun ammattilaiset huomaavat työssään toistuvasti vanhemman ja lapsen vuorovaikutuksen olevan etäistä, jopa kylmää. Juneksen mukaan vanhemmat eivät useinkaan pysty kohtaamaan lapsia emotionaalisella tasolla, turvaa ja syliä tarjoten. Tunneyhteys on monesti katkennut jo pikkulapsivaiheessa.

– Pahimmillaan vanhemmat arvostelevat lasten kuulleen heitä ja saatetaan sanoa, että katso nyt miten kauhea tuo on. Tämä on henkistä väkivaltaa, Kajanoja kertoo.

– Lapsi saatetaan tuodaan meille ja sanotaan, että korjatkaa tämä, Junes jatkaa.

Vuorovaikutussuhde voi särkyä juuri vanhempien oman kuorman vuoksi. Aikuisen jaksaminen voi olla koetuksella monista eri syistä, jolloin vanhemman mielen täyttävät muut asiat, eikä lapselle ja läsnäololle hänen kanssaan jää tilaa.

– Vanhemmat lähtökohtaisesti aina rakastavat lapsiaan, mutta jostain syystä eivät kykene sitä näyttämään. Moni myös edelleen ajattelee, että kun on kova kuri, asiat ovat hyvin, Kajanoja sanoo.

Jos vuorovaikutussuhde on kylmä, on sitä Kajanojan mukaan todella vaikea lämmittää teini-ikäisen kanssa uudelleen. Lapsi on jo oppinut etsimään turvaa ja hyväksyntää muualta, kuten jengistä.

Kajanoja ja Junes kohtaavat työssään perheitä, joilla on kaikista suurimmat ongelmat. Vanhempien mielen täyttävät suuressa osassa perheitä päihteet, useimmiten alkoholi sekä kannabis ja amfetamiini. Myös mielenterveyssairaudet, väkivalta ja talousvaikeudet vievät perheitä niin ikään lastensuojelun asiakkaiksi. Viikoittain lastensuojelussa tehdään maksusitoumuksia kun perheen jääkaappi on tyhjä.

– Valitettavasti välillä on myös tilanne, että raha on käytetty omiin asioihin, kuten juhlimiseen, Junes sanoo.

Vanhempien ongelmat kumpuavat usein Kajanojan mukaan omasta lapsuudenkodista, joka ei ole tarjonnut mallia kuinka perheestä huolehditaan. Ylisukupolvien siirtyvien ongelmien katkaiseminen on ensiarvoisen tärkeää.

– Työssämme vaikeinta on saada vanhempi näkemään, että hän itse voisi tehdä jotain lapsen tilanteen hyväksi. Tämä on välillä jopa mahdotonta, Kajanoja toteaa.

Junes näkee tärkeänä, että vanhemmalla on aito kiinnostus kuulla lasta ja tehdä asioita hänen kanssaan. Hän myös kyseenalaistaa usein ihannoitua pärjäämiseen kasvattamista.

– Lapsia kannustetaan pärjäämään itsenäisesti hyvin aikaisessa vaiheessa. Välillä tämä on pakon sanelema, jos ei ole tukiverkostoa ja on esimerkiksi vuorotyö. Vanhemmat kuitenkin pääsevät itse helpommalla kun lapsi pärjää itsenäisesti. Lapsissa näkyy aikuisen tarve. Monesti perheissä lapsi tarrautuu kiinni työntekijään, Junes selvittää.

Kajanoja näkee myös nuorten kaipaavan läheisyyttä, vaikkapa arkista hiusten harjaamista.

Vanhemmuus hukassa

Ennaltaehkäisevien palveluiden parantaminen. Perheiden tulee saada apua, kun he sitä tarvitsevat. Esimerkiksi nuortenkeskus Nuppiin, joka tarjoaa apua nuorille, on puolen vuoden jono.

Lastenhoitoapua perheille. Yksinhuoltajia on suuri osa lastensuojelun perheistä. Esimerkiksi vuorotyötä tekevän yksinhuoltajan lapsi voi pahimmassa tapauksessa viettää iltoja yksin. Myös koululaiset saattavat olla pitkiä aikoja yksin.

Vanhempien tulee olla kiinnostuneita missä nuori liikkuu ja kenen kanssa. Muiden nuorten vanhempien tunteminen ja yhteydenpito on tärkeää.

Lähde: Johtava sosiaalityöntekijä Marjut Kajanoja Itä-Vantaan lastensuojelun avopalvelut.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut