Kädestä irronnut matkalaukku syöksyi rullaportaissa alas kuin ohjus – "Hyppäsimme ylös, kun laukku tuli kohdalle"

Matkalaukkujen putoamisvaarasta varoitetaan useissa kohdissa rullaportaita ennen. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Lentomatkalle lähtenyt pariskunta koki kauhunhetkiä juna-aseman liukuportaissa Helsinki-Vantaan lentoasemalla, kun iso matkalaukku lähestyi heitä kiihtyvällä vauhdilla.

Ylempänä seisseeltä matkustajalta oli irronnut ote ja kovapintainen matkalaukku syöksyi alas sillä seurauksella, että alempana portaita nousseet matkustajat yrittivät väistää "ohjusta" parhaansa mukaan.

– Otimme kiinni portaiden kaiteesta ja hyppäsimme ylös, kun laukku tuli kohdalle, nainen kertoo.

Hän arvelee, että huonojalkaisempi ei olisi kyennyt loikkaamaan alta pois.

Tältäkin vaaratilanteelta olisi vältytty, mikäli matkustaja olisi noudattanut niin liukuportaiden ala- kuin yläpäässä olevaa ohjetta: käytä hissiä, jos matkustat ison matkalaukun kanssa.

– Ohjeistus on kattava, mutta sitä ei aina noudateta, sanoo rautatieaseman turvallisuudesta vastaavan Väyläviraston projektipäällikkö Arto Muukkonen

Pariskunta ihmettelee, ettei liukuportaiden ala- ja yläpäissä ole tolppia, jotka estävät suuren matkalaukun viemisen portaisiin.

Muukkonen toteaa, että niitä ei EU-direktiivin mukaan saanut asentaa sinne, koska reitit ovat myös evakuointiväyliä onnettomuustapauksissa. Reittien on pysyttävä mahdollisimman avoimena.

Rullaportaat lentoaseman rautatieasemalta terminaalien yhdyskäytävään otettiin käyttöön alkuvuodesta 2016.

Pariskunnan kuvaama matkalaukkuhässäkkä ei ole jokapäiväistä, mutta silti tuttu asia Muukkoselle.

– Vastaavanlaisia tilanteita on tiedossamme 3–5.

Väylävirasto tietää niistä, koska paikalle on kutsuttu ensihoito ja matkustaja on tarkistettu, onko hän matkustuskunnossa.

– Tapaukset on voitu todentaa turvavalvomon tallenteista, Muukkonen jatkaa.

On mahdollista, että tiedossa olevien tapausten lisäksi on sattunut läheltä piti -tilanteita, kuten kyseisen pariskunnankin kohdalla.

Muukkonen kertoo, että rautatieasemalla on kokeiltu järjestyksenvalvojia, jotka opastavat ihmisiä käyttämään hissiä isojen matkalaukkujen kanssa. Ulkomaiset matkustajat noudattivat ohjetta, mutta Muukkosen sanoin suomalaiset "yrittivät välttää opastusta".

– Pääsääntöisesti suomalaiset noudattavat ohjeita.

Isojen matkalaukkujen kanssa liikutaan myös muun muassa Tikkurilan rautatieasemalla. Sielläkin hissi on rullaportaita turvallisempi tapa liikkua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut