Nuohooja: "Tulisijoissa poltetaan mitä sattuu" – Takasta on löytynyt Pringles-purkkia ja muovipulloa

Marjo Rämö

– Ongelma on se, että tulisijoissa poltetaan mitä sattuu, toteaa nuohoojamestari Kimmo Sirén, joka on seurannut kirjoittelua ja keskustelua pientalojen puunpolton pienhiukkaspäästöistä.

Pientalojen puunpoltto aiheuttaa noin puolet Vantaan pienhiukkaspäästöistä. Päästöjen määrään pystytään vaikuttamaan merkittävästi polttamalla tulisijoissa ainoastaan kuivaa puuta ja mahdollisimman puhtaasti.

Nuohooja näkee aitiopaikalta, mitä takoissa ja saunankiukaissa poltetaan.

– Puupinojen päälle kerätään kaikenlaista roskaa ja jätettä. Takkaan ja saunanpesäänhän ne siitä päätyvät, kolmekymmentä vuotta vantaalaisten pientalojen tulipesiä ja hormeja puhdistanut Sirén toteaa.

Osittain palanutta roskaa löytyy myös tulisijoista.

– Sieltä on löytynyt muun muassa muovipullon ja pringles-purkin jäänteet.

Kaupungin ympäristönsuojelumääräysten mukaan jätteen hävittäminen polttamalla on kielletty. Tulipesissä saa polttaa ainoastaan puhdasta kuivaa puuta, kuivia oksia ja risuja. Sytykkeenä voi käyttää vähäisessä määrin päällystämätöntä paperia tai pahvia.

Esimerkiksi kartonkiset maito- ja mehutölkit tulee toimittaa kierrätykseen eikä tulipesään.

Polttamalla ei saa hävittää myöskään maalattua, lakattua, kyllästettyä tai lahosuojattua puuta, lastulevyä, vaneria tai kovalevyä. Kiellettyjen listalla ovat myös muun muassa erilaiset muovit, maalin tahrimat paperit ja tekstiilit.

Epäpuhtaasta palamisesta kielii nuohoojalle myös se, miten paljon hormista irtoaa nokea.

– Ja kun tulipesässä on poltettu ainoastaan kuivaa koivua. Niissä hormeissa ei ole paljoa nuohottavaa. Niitäkin on.

Mahdollisimman puhtaan ja tehokkaan polttotuloksen saamiseksi puun on oltava kuivaa. Päästöjä aiheutuu erityisesti kitupoltosta, jossa tulipesä ahdetaan liian täyteen ja poltetaan huonolla vedolla.

Sirénin arvion mukaan vantaalaisten pientaloasukkaiden tulisijojen käyttö on lisääntynyt. Puunpoltto on talvikuukausina merkittävä lisälämmönlähde, jolla haetaan säästöä lämmityskuluihin.

Kattojen tasolla päivittäin liikkuva Sirén ymmärtää hyvin, miksi puunpoltto puhuttaa niin paljon. Kaupungin tiivistyessä talot nousevat lähelle toisiaan. Piipun päästöt saattavat painua suoraan naapurin ilmanottoaukkoihin. Ei ihme, että savu ärsyttää.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut