Ötökkäjahdin parhaat saaliit ovat piilossa kivien alla – Vantaa vie 50 luokkaa teemavuoden retkille

Janna Mechelin ja Roaa Abd El-Rahman löysivät punaisen samettipunkin, joka herätti ihmetystä. Marika Lumme

Marika Lumme

Siira, seitsenpistepirkko, tuhatjalkainen, kastemato, leppäkerttu ja moni muu ötökkä päätyi pieneen purkkiin Veromäen koulun 4A-luokan metsäretkellä.

Koululaiset osallistuivat Vantaan ympäristökeskuksen järjestämälle ötökkäretkelle tällä viikolla.

Tammiston luonnonsuojelualueen reunalla sijaitsevasta metsässä saalistettiin hyönteisiä haavilla ja ötökkäimurilla. Rohkeimmat kaivoivat matoja ja kovakuoriaisia käsin. Parhaimmat saaliit paljastuivat kivien alta.

– En tykkää koskea ötököihin, mutta niitä on kiva saalistaa, Janna Mechelin kertoi.

Mechelinin ötökkäjahdin pari Roaa Abd El-Rahman paljasti käyttäneensä purkin kantta apuna punaisen samettipunkin metsästyksessä. Lähiluonto-opas Tommi Sirviö iloitsi tyttöjen löydöstä.

– Tämä punkki on aivan vaaraton, Sirviö muistutti.

Retken toinen vetäjä, lähiluonto-opas Sonja Lahtinen lupasi lapsille huisin jännää ohjelmaa jahdin ja eväshetken jälkeen.

Lapset pääsivät kiertämään luontopolkua, jonka varrelta löytyi erilaisia rasteja. Tehtävänä oli muun muassa esittää kevätturilasta, joista yksi oppilaista nappasi valokuvan kännykällään.

– Toteutamme retket jokaiselle luokalle räätälöiden esimerkiksi oppilaiden mielenkiintoa tunnustellen. Eskarilaisille sekä 1. ja 2. luokille retket toteutetaan satuseikkailun ja vanhemmille oppilaille retki on enemmän tutkimuspainotteinen, Lahtinen selvitti.

Ympäristökeskuksen oppaat järjestävät kevään aikana noin 50 maksutonta luontoretkeä eskariryhmille ja koululuokille. Retket ovat osa Vantaalla tänä vuonna vietettävää ötököiden teemavuotta.

Teemavuoden tavoitteena on nostaa esiin luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeät selkärangattomat pikkueläimet. Vuoden aikana kaupunki järjestää myös ötökkäteemaisia luentoja, kursseja ja näyttelyitä.

Vantaalla on vietetty luonnon teemavuosia vuodesta 2015 lähtien. Aiempina vuosina on juhlistettu lähimetsiä, soita ja puroja. Puroilla käydään mahdollisuuksien mukaan myös ötökkäretkillä. Oppaat järjestävät retken kunkin koulun ja eskariryhmän lähimetsässä tai -purolla.

– Ideana on tukea vantaalaisten luontosuhdetta. Retkien järjestäminen on äärimmäisen tärkeää. Moni lapsi asuu lähiössä eikä pääse metsään. Vaikkakin meillä Vantaalla on upeita metsiä lähiöidenkin lähellä, Sirviö sanoi.

Ympäristökeskuksen ötökkäretket jatkuvat syksyllä.

– Retket täyttyivät päivässä ja moni luokka jäi ulkopuolelle. Julkaisemme opettajien käyttöön retkimateriaalit syksyllä, joten luokat voivat hyödyntää niitä omatoimisesti, Sirviö selvitti.

Luokanopettaja Minna Cortés ihastui mahdollisuudesta päästä luokan kanssa ötökkäretkelle.

– Koen etten itse osaa samalla tavalla järjestää toimintaa metsässä, joten tämä oli upea mahdollisuus. Ympäristön tutkiminen on myös osa opetussuunnitelmaa, Cortés kertoi.

Retken päätteeksi ötökät vapautettiin takaisin luontoon.

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut