Kaupunginmuseon valokuvaaja yllättyi ja ihastui Vantaasta – nappasi myös Vuoden uutiskuva -palkinnon

VALOKUVAAJA Kuva syntyy aina dialogissa kohteen kanssa, kertoo 26-vuotias Antti Yrjönen.

Vantaan kaupunginmuseo on valokuvaaja Antti Yrjöselle tuttu joka nurkasta. Yrjönen ikuistaa kohteitaan dokumentaarisesti ja nauttii valojen sekä varjojen leikistä kuvissa. Päivi Tuovinen

Marika Lumme

Kun valokuvaaja Antti Yrjönen sai pestin Vantaan kaupunginmuseosta, oli tamperelaismiehelle uusi työpaikkakaupunki hyvin vieras. Ensimmäinen työtehtävä oli hänen onnekseen ikuistaa kuvaparit jo edesmenneen kotiseutuneuvos Lauri Leppäsen 1950-luvulta lähtien kuvattuihin valokuviin. Kuvat olivat esillä viime vuonna #throwbackvantaa – kuvia kotiseudusta ennen ja nyt -näyttelyssä.

– Pääsin kuvaamaan kattavasti Vantaata ja sain kohdata paljon kaupunkilaisia. Yllätyin ja ihastuin kuinka monipuolinen paikka Vantaa on, Yrjönen kertoo.

Edelleen yksi tärkeimmistä työtehtävistä hänellä on ikuistaa nykyhetkeä eli tulevaa historiaa. Kun vanhaan kuvaan halutaan kuvapari tismalleen samasta paikasta, tulee valokuvaajan käyttää luovuuttaan. Yrjönen sanoo hauskuuttaneensa ohikulkijoita virittäessään kameraa esimerkiksi pusikkoon tai liikennemerkkiin. Hän sanoo kaupungin muuttuneen paljon jo reilun kahden vuoden aikana, jonka hän on ollut museolla töissä.

– Jos mietitään vaikkapa Dixin aluetta, niin aika monta liikennemerkkiä ja rakennusta on tullut niihin paikkoihin, joista vuosikymmeniä sitten otetut kuvat on valokuvattu.

Valokuvaajan työtehtävät museolla ovat monipuolisia. Yrjönen ei aina kulje kamera kaulassaan tai istu kuvankäsittelyohjelman äärellä.

Yrjönen on ollut vetämässä valokuvateemaisia kävelykierroksia kaupunkilaisille. Hän virittänyt videokameran livestriimausta varten Tikkurilan kirkon viereen purun ja rakentamisen ajaksi. Konservoitujen esineiden tallentaminen kuviksi on merkittävä osa Yrjösen työtä. Lisäksi hän on pitänyt camera obrcura -työpajoja koululaisille. Välillä hän lähettää ilmaan dronekameran ja kuvaa Vantaata ilmasta käsin.

Yrjönen on myös suunnitellut näyttelyripustuksen parhaillaan esillä olevan Ystäväni, tuttavani – lapsuudenkuvat -näyttelyn.

– Näyttely on lapsille, joten halusin ripustaa valokuvat lapsen tasolle. Olen myös suunnitellut näyttelykokonaisuuden värimaailman, hän selvittää.

Yrjönen työskentelee myös freelancerina ja kuvaa pääasiassa lehtiin. Yrjösen Keskisuomalaisessa julkaistu kuva Teuvo Hakkaraisesta valittiin juuri vuoden uutiskuvaksi.

Yrjösen unelmana on, että hän saa valokuvata nauttien työstään.

– Toivon, että intohimo säilyy ja en leipäänny työhöni koskaan. Toivon myös, valokuvaajia arvostetaan ja heitä käytetään medioissa jatkossakin.

Näyttely- ja lehtikuvaamisessa on Yrjösen mukaan paljon samaa. Kun näyttelyyn tarvitaan valokuva, Yrjönen saa näyttelytekstin johon pohjautuen kuva otetaan. Näyttelyissä kuvat taitetaan seinille, lehdessä sivuille.

Lehtikuvaajan työn otetta on usein mukana myös museon kuvauskeikoissa, kun Yrjönen kuvaa vaikkapa lapsen arjen haasteita leikkipuistossa tai taidemaalari Risto Vilhusta Yrjönen kertoo kuvaavansa dokumentaarisesti.

– Kuva syntyy aina dialogissa kohteen kanssa, oli kyseessä ihminen tai vaikkapa rakennus. Haluan kohdata ja kuvata ihmiset aina niin, että he kokevat saavansa olla oma itsensä. En halua pakottaa kuvattaviani mihinkään muottiin.

LUE MYÖS:

Valokuvat paljastavat kaupungin muutoksen – Uutuusnäyttelyyn kaivataan kuvia myös vantaalaisilta

Antti Yrjönen

26-vuotias Helsingin Töölössä asuva valokuvaaja.

On kokopäivätöissä Vantaan kaupunginmuseolla.

Työskentelee myös freelancerina. Tekee pääasiassa lehtikuvaa.

Yrjösen kuva Teuvo Hakkaraisesta pötköttelemässä oman kotinsa sängyllä valittiin Vuoden 2018 uutiskuvaksi. Palkinnon myönsi Suomen kuvajournalistit Vuoden lehtikuvat -kilpailussa helmikuussa. Kuva julkaistiin muun muassa Keskisuomalaisessa.

Yrjönen lähti lukion jälkeen opiskelemaan matematiikkaa ja taidehistoriaa. Intohimo valokuvaukseen ja satunnaiset valokuvauskeikat innostivat opiskelemaan kuvajournalismia Tampereen yliopistoon. Opinnot ovat toistaiseksi tauolla.

Aiheeseen liittyvää

 1. Lelut pääsevät yökylään kaupunginmuseoon – yön seikkailut ripustetaan valokuvina nähtäville
  2.4.2019 7:15
 2. Kellarista löytyneet lasiset helmet vievät 1600-luvulle - Vantaan kaupunginmuseon arkeologi kertoo selityksen yllättävälle löydölle
  24.3.2019 8:10
 3. Kaupunginmuseo kaipaa apua vantaalaisilta
  21.3.2019 7:35
 4. Kaupunginmuseossa saa nyt leikkiä – Näyttelyssä esillä vanhoja valokuvia ja leluja runsaan sadan vuoden ajalta
  16.2.2019 9:15
 5. Kaupunginmuseo sai suuren apurahan – ottaa vantaalaislapset mukaan kaivauksille
  9.12.2018 7:35

Kommentoi

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut