Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Palkkatuki kiinnostaa nyt myös taksiyrityksiä

RAHA Yrityksen saama tuki voi kattaa huomattavan osan palkkakuluista.

Vantaan työllisyyspalveluissa on tarjolla yrityksille rahaa. Se ei kuitenkaan tee kauppaansa niin hyvin kuin voisi olettaa. Vantaan työllisyyspalveluiden johtaja Timo Saari arvelee, ettei työttömän palkkaaville yrityksille suunnatuista tuista ole välttämättä riittävästi tietoa.

Yritys voi saada työttömän työnhakijan työllistäessään tukea jopa 50 prosenttia palkkasummasta. Valtion maksaman tuen lisäksi Vantaa ojentaa kätensä yrittäjälle maksamalla työttömän työllistävälle yritykselle 500 euron Vantaa-lisää.

Jos palkkauksesta aiheutuvat kulut siis ovat 2 000 euroa kuukaudessa, voi valtion tuki palkkakuluihin olla jopa 1 000 euroa kuukaudessa. Sen lisäksi yritys voi saada Vantaa-lisää 500 euroa.

Palkkatukea maksettiin Vantaalla viime vuonna 68 yritykselle. Tuella työllistettiin yrityksiin 112 henkilöä. Sen lisäksi palkkatukea maksettiin 29 järjestölle, jotka työllistivät tuella 91 henkilöä.

– Palkkatukea käyttävät hyvin erilaiset yritykset, mutta lähinnä ne ovat pieniä tai keskisuuria yrityksiä: autokorjaamoja, kauppoja, siivousalan yrityksiä ja kierrätysyrityksiä. Viime aikoina myös taksialalla on herännyt kiinnostusta palkkatukea kohtaan, kertoo Saari.

Suuret yritykset eivät Saaren mukaan tukia juurikaan hae.

– Tyypillisesti palkkatukea käytetään yrityksissä, joissa on työtä, joka ei vaadi korkeaa koulutustasoa.

Kokemukset ovat olleet hyvin myös lukujen valossa."

Yrityksille maksettu tuki saa elinkeinoelämältä kehuja.

– Palkkatuki näyttäisi olevan toimivampi ja tehokkaampi työvoimapoliittinen toimenpide kuin esimerkiksi työelämävalmennus, kommentoi Helsingin seudun kauppakamarin vaikuttamistyöstä vastaava Markku Lahtinen

Lahtisen mukaan TE-toimiston byrokratia on keventynyt ja päätöksenteko on nopeaa.

– Palkkatuki helpottaa työttömien siirtymistä avoimille työmarkkinoille, sitä voisi suunnata nykyistä enemmän osatyökykyisten työllistämiseen.

Reunaehdot ja rajattu kesto estävät Saaren mukaan tukien väärinkäytön.

Tukien vaikuttavuutta seurataan jatkuvasti ja kokemukset ovat olleet hyviä – myös lukujen valossa.

– Palkkatukijakson jälkeen kunnalla töissä olleista henkilöistä työllistyi viime vuonna 30–40 prosenttia. Yksityisellä sektorilla palkkatukitöissä olleista työllistyi 60–70 prosenttia.