Vantaa vähentää yhden apulaiskaupunginjohtajan – Kaksi lähtee eläkkeelle ja paikat laitetaan hakuun

HALLINTO Uudessa organisaatiossa Vantaalla on neljä apulaiskaupunginjohtajaa nykyisen viiden sijaan.

Armi Suojanen

Vantaan kaupungille haetaan pian kahta uutta johtajaa, sillä opetustoimen apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth ja konsernipalveluiden apulaiskaupunginjohtaja Martti Lipponen jäävät eläkkeelle. Molemmat ovat syntyneet 1952.

Lehto-Häggroth lähtee virallisesti vuodenvaihteessa ja Lipponen ensi maaliskuussa, mutta pitämättömät lomat aikaistavat viimeistä työpäivää.

Uusia apulaiskaupunginjohtajia, joiden työnkuva ja vastuualueet uudistuvat organisaatiomuutoksessa, ryhdytään etsimään ulkoisella haulla toukokuun lopussa, kunhan valtuusto on ensin perustanut virat. Johtajia haetaan kasvatuksen ja oppimisen sekä kaupunkikulttuurin toimialoille.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen arvioi, että nimitykset voidaan tehdä syyskuussa.

Muut uuden organisaation apulaiskaupunginjohtajat johtavat kaupunkiympäristöä sekä sosiaali- ja terveystoimea.

– Tämä merkitsee, että apulaiskaupunginjohtajien määrä vähenee nykyiseen verrattuna yhdellä, Viljanen tarkentaa.

Lipposen ja Lehto-Häggrothin ikätoveri on sosiaali- ja terveydenhuollon apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen, 66, mutta hän ei ole ilmoittanut eläköityvänsä.

– Eläkeraja tulee vastaan kuntapuolella 2020 syksyllä, jolloin siirryn Vantaalta pois muihin työtehtäviin.

Sen tarkemmin Salminen ei tässä vaiheessa halua valottaa tulevaisuuttaan.

Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä on syntynyt 1954, mutta ei ole ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle.

– Olen lomalla enkä moisia pohdi, Penttilä vastaa sähköpostitse.

Nuorin nykyisistä apulaiskaupunginjohtajista on vuonna 1975 syntynyt Jaakko Niinistö Hänen vastuullaan ovat nyt asukaspalvelut, jotka jaetaan uudessa organisaatio.

– Jatkossa asukaspalveluista vastaa kaupunkikulttuurista vastaava apulaiskaupunginjohtaja ja työllisyyspalvelut liitetään yhteen elinkeinotoiminnan kanssa kasvupalveluihin eli suoraan kaupunginjohtajan vastuulle, Viljanen jatkaa.

Viljanen esittelee ehdotuksensa uusista palvelualuejohtajista kaupunginhallitukselle 29. huhtikuuta ja Niinistö on ilmoittautunut sisäisesti palvelualuejohtajan tehtäviin. Palvelualuejohtajia tulee uuteen organisaatioon yhteensä 18.

Vantaan uusi organisaatio otetaan käyttöön heti ensi vuoden alussa. Johtamisen ja hallinnon päivittämisessä ei ole mukana sosiaali- ja terveystoimi, jossa on tehty uudistus kolmeen palvelualueeseen, perhe- , terveys- sekä vanhus- ja vammaispalveluihin, pari vuotta sitten.

– Suurin toimialamme on hyvin linjakas ja kompakti, Viljanen sanoo.

Lisäksi Vantaa odottaa, miten uusi hallitus vie sote-uudistusta eteenpäin.

Ei enää poliittisia nimityksiä

Menneinä vuosina kaupunginvaltuuston suurimmat puolueet "jakoivat" kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajien virat poliittisten valtasuhteiden mukana. Se on kuitenkin mennyttä aikaa, vakuuttavat Vantaan kahden suurimman puolueen, SDP:n ja kokoomuksen, valtuustoryhmien puheenjohtajat.

– Ennen kaikkea apulaiskaupunginjohtajaksi valittavan on omattava näkemystä siitä, miten hän sopisi Vantaalle toteuttamaan niitä strategisia linjauksia, joita olemme asettaneet, vastaa Sirkka-Liisa Kähärä (sd.).

– Tehtäviin tarvitaan erilaisia ihmisiä ja siksi hakijoiksi tarvitaan myös erilaisia ihmisiä. Poliittinen tausta tai sen puuttuminen ei saa olla este valinnalle, hän jatkaa.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Sakari Rokkasen mukaan puolue painottaa valinnoissa pätevyyttä, koulutusta ja johtamiskokemusta.

– Poliittisen järjestelmän tuntemuksesta on hyötyä käytännön johtamistyössä, hän lisää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Louhela Jam -festivaalia ei järjestetä ensi viikonloppuna, mutta musiikkia on luvassa kaikesta huolimatta – neljän tunnin livelähetys tarjoaa musiikkia ja haastatteluja
 2. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 3. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 4. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 5. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 7. Mielipide: Leinelässä siivottiin talkoilla – ja kyllä kannatti!
 8. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä
 9. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 10. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 11. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 12. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 13. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 14. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 15. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 2. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 3. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 6. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 7. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 10. Jatkotartuntoja ei ole todettu Vantaan kouluissa tai päiväkodeissa – 120 henkilöä on kotikaranteeneissa
 11. Koulujen avautuminen ja henkilöstön lomautukset aiheuttuivat ongelmia Vantille – Toimitusjohtaja: Tilanne normalisoitunut viikon aikana
 12. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 13. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 14. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen
 15. Uusi tapaamispaku parkkeerasi Simonkylän hoivakodin pihalle – Kujanpään sisarukset näkivät pleksin takaa äidin ja isän viikkojen tauon jälkeen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.