SAK vaatii maahanmuuttajille kielikoulutusta työajalla: "Myös muu henkilöstö tarvitsee koulutusta maahanmuuttajataustaisten työtovereiden kohtaamiseen"

Kielitaidon puutteen tuomat väärinymmärrykset ovat suurin haaste monikulttuurisilla työpaikoilla.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK on julkaissut selvityksen, jossa kerrotaan työn vuoksi Suomeen muuttaneen maahanmuuttajan integroitumisen olevan työnantajan hyvän tahdon varassa

Selvityksen mukaan työperäiset maahanmuuttajat eivät juurikaan saa työnantajiltaan tukea suomen tai ruotsin kielen opiskeluun. Seurauksena on kielitaidon puutteen tuomia ongelmia ja väärinymmärryksiä.

SAK:n luottamushenkilöistä yli puolet (56 prosenttia) kertoo työpaikallaan olevan ulkomaalaisia työntekijöitä. Kyseisistä työpaikoista kuusi prosenttia tarjoaa maahanmuuttajille mahdollisuuden osallistua suomen tai ruotsin kielen koulutukseen työajalla.

Työperäisen maahanmuuttajat ovat integroitumisessa väliinputoajia. SAK:n maahanmuuttopolitiikan asiantuntija Eve Kyntäjä korostaa heidän tilanteensa olevan aivan erilainen kuin muiden maahanmuuttajien.

– Opiskelemaan tullut pääsee alkuun integroitumisessa opintojensa aikana, perheen perässä Suomeen muuttavalla on usein jo verkostoja maassa ja kotouttamispalvelujen piirissä olevat saavat välineitä kotoutumiseen yhteiskunnalta, Kyntäjä vertaa.

SAK esittää, että työnantajat tukisivat maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden kielitaitoa esimerkiksi järjestämällä kielikursseja työajalla.

– Yhteiskunnan tulisi lisäksi kehittää työperäisille maahanmuuttajille tarjottavaa neuvontaa ja varmistaa neuvontapalveluiden olevan sitä tarvitsevien tiedossa, Kyntäjä sanoo.

Maahanmuuttajat kohtaavat työpaikoilla myös muiden työntekijöiden taholta epäasiallista kohtelua, vähättelyä ja ennakkoluuloisuutta.

– Myös muu henkilöstö tarvitsee koulutusta maahanmuuttajataustaisten työtovereiden kohtaamiseen. Koulutusta tarvitaan esimerkiksi siihen, että ymmärretään puolin ja toisin, miten eri kulttuureissa toimitaan.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut