Monen multasormet syyhyävät jo – "Tomaatin ja sellerin kanssa alkaa olla kiire, mutta kurkun, kaalin, purjon ja chilien taimien kanssa ehtii hyvin"

PUUTARHA Kevät innostaa kuopimaan multaa ja istuttamaan uutta. Asiantuntija muistuttaa monimuotoisuudesta.

Maikki Peltola Keudan Saaren kartanon kasvihuoneessa hortensioiden ja avautuvien petunioiden keskellä. Saarella opetellaan kasvattamaan lukuisia koriste- ja hyötykasveja. Suurin osa myydään, mutta esimerkiksiksi salaatti päätyy paljolti oman koulun keittiöön. Eeva Karvinen

Karvinen Eeva

Vaikka intohimoiset siemenviljelijät ovat olleet vauhdissa jo tovin, ehtii kotipuutarhan hitaampikin hyötyviljelijä pistämään vielä taimet alulle.

Keudan puutarhatuotannon opettaja Maikki Peltola, sanoo, että tomaatin ja sellerin kanssa alkaa olla kiire, mutta vaikkapa kurkun, kaalin, purjon sekä chilien taimia ennättää kasvattaa hyvin.

Myös koristepuiden ja -pensaiden sekä herukan leikkaamisen aika on nyt, kun silmut eivät ole liian auki.

Kotipihan viljelyalustaksi Peltola kehuu lavatarhaa, joka sopii heikkoselkäisellekin, kun reunoja korottaa tarpeeksi. Lavoissa kasvit saavat myös lämpöä.

– Lavassa on tärkeää maayhteys, niin että pieneliöstö pääsee hoitamaan kasvualustaa, Peltola muistuttaa.

Katteita, vaikka ruohosilppua, kannattaa käyttää kosteuden säilyttämiseksi. Ja tietysti lannoitus on muistettava kasvin mukaan. Esimerkiksi kaali, sipuli ja purjo tarvitsevat enemmän lannoitusta kuin vähällä lannoituksella kasvavat yrtit.

– Sitten on kasvit, kuten herneet ja pavut, joilla on juuressa itsessään typpibakteeri. Bakteeri pystyy keräämään ilmakehästä typpeä ja käyttämään sen hyödyksi isäntäkasville, Peltola kertoo.

Myös kasvit valitsevat kavereitaan ja hyljeksivät toisia. Joitakin kasveja ei myöskään pidä istuttaa vierekkäin.

Maikki Peltola neuvoo, että mainittujen typpibakteerikasvien viereen ei tule istuttaa punajuurta. Punajuuri kerää kasvista nitraattia, joka ihmisen elimistössä muuttuu haitalliseksi nitriitiksi.

Samoin kannattaa muistaa, että tomaatti ja sipuli voivat maistua suussa yhdessä, mutta rinnakkain kasvimaalla ne eivät siedä toisiaan.

Hyviä ystäviä löytyy kuitenkin paljon.

Peltola kertoo jo Amerikan alkuperäiskansoilta peräisin olevasta ”kolmesta sisaresta” eli maissista, pavusta ja kesäkurpitsasta.

– Salko- tai ruusupapu kiipeää maissin vartta ja kesäkurpitsa viihtyy juurella, Peltola kuvaa kumppanuutta.

Typpikasveja on hyvä käyttää hyödyksi myös viljelykierrossa. Vaikkapa herne ei käytä kaikkea typpeä kesän aikana hyväksi, vaan sitä jää maahan. Seuraavana vuonna herneen paikalle sopii hyvin esimerkiksi kaali.

Tuholaiset ovat kotipuutarhassa vääjäämättömiä vieraita. Mitä vinkkejä asiantuntija antaa pihaviljelijälle?

– Monet yrtit harhauttavat hajullaan tuholaisia ja niitä kannattaa istuttaa kasvien väliin. Kehä- ja samettikukka torjuvat myös tuoksullaan hyvin lentäviä tuholaisia.

Eniten kokenut puutarhan ammattilainen muistuttaa pihan monimuotoisuudesta.

– Linnunpönttöjä, lahoavia puita tai vaikka hyönteishotelli ja muuta kannattaa olla. Pikkulinnut ovat hyviä tuholaisten torjujia.

Monimuotoisuus pitää myös tuholaiset kurissa. Liian siistiä ei saa olla.

Haava kuivattaa vuotopuun

Nesteitä vuotavia puita ovat kirsikat, luumut, vaahterat, koivut, tuomet ja hevoskastanjat.

Peltolan mukaan Suomessa on kaksi mielipidettä niiden leikkaamisesta: Osa leikkaa vuotopuita vain elokuussa (nesteet virtaavat jo juuristoon päin ja vuoto on vähäisempää). Toiset leikkaavat kevättalvella ennen nestevirtauksen alkamista. Puutarhakauppiaat eivät suosittele sivuillaan syysleikkausta, sillä ilmassa on silloin runsaasti tauteja ja sieni-itiöitä jotka pääsevät leikkaushaavoista runkoon.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut