Miten kaikki voivat olla vaalivoittajia? Politiikan asiantuntija kertoo todelliset voittajat – "Demarien voitto on vähintäänkin karvas"

Liki kaikki puolueet julistautuivat vaalien voittajiksi. Perusteet olivat enemmän ja vähemmän hyviä, purkaa politiikan asiantuntija.

Etelä-Suomen Median politiikan asiantuntija Pertti Timonen arvioi tuoreiden eduskuntavaalien seurauksia.

Petteri Mäkinen

Sunnuntai-iltana lähes kaikki puheenjohtajat julistivat olevansa tyytyväisiä vaalitulokseen. Pertti, kuka oikein voitti vaalit?

– Vaalivoittajia oli paljon siksi, että keskusta hävisi niin paljon. Sanoisin, että persut ja naiset olivat näiden vaalien suurimmat voittajat. Perussuomalaiset nousivat melkein suurimmaksi puolueeksi ja naisia eduskuntaan valittiin 92, joka on kaikkien aikojen suurin määrä.

Demarien kannatus nuukahti lopulta 17,7 prosenttiin ja ero persuihin kahteen kymmenykseen ja yhteen paikkaan. Voiko se kutsua itseään voittajaksi, vaikka suurin puolue onkin?

– Voitto on vähintäänkin karvas. Jos takana on neljä vuotta oppositiossa ja hallitus oli todella epäsuosittu, niin siihen nähden tulos on lähes surkea. Rinteellä on tietenkin osuutensa tässä.

Kokoomus onnistui hallitusvastuusta huolimatta lisäämään paikkamääräänsä yhdellä. Onko se voitto?

– Tämä on vähintäänkin torjuntavoitto. Kokoomus pääsi kuin koira veräjästä. Heidän on helppo elää tämän vaalituloksen kanssa. Hallitusneuvotteluista tulee kuitenkin kova paikka.

Demarien kannoille nousseet perussuomalaiset lasket siis vaalivoittajaksi?

– Persut pääsivät lopulta alle 7 000 äänen päähän demareista. Jatko onkin sitten mielenkiintoisempi. Haluavatko muut heitä hallitukseen? Haluavatko he sinne itsekään? Lisäksi Halla-aho vihjailee, ettei halua jatkaa puoluejohtajana. Tilanne on todella mielenkiintoinen.

Vihreät lisäsivät paikkamääräänsä viidellä, mutta 20 paikalla puolue on vielä kaukana suurten puolueiden porukasta? Kuntavaaleissa 2017 he saivat prosenttiyksikön enemmän ääniä kuin nyt.

– Vihreillä on suosittu puheenjohtaja ja ilmastonmuutoskeskustelun piti suosia heitä. Siihen nähden tulos ei ole ainakaan iso voitto.

Vasemmistoliitto lisäsi paikkamääräänsä neljällä. Oliko se vaalivoitto?

– Heilläkin kannatus putosi kuntavaaleista seitsemällä kymmenyksellä. Li Anderssonille tämä oli suuri voitto ja hänen suosionsa auttoi puoluetta jonkin verran. Kannattaa huomioida myös se, että vihervasemmisto jäi kauaksi povatusta jopa 90 paikasta. Demarien, vihreiden ja vasemmistoliiton yhteinen paikkamäärä on 76.

Sitten peräti 18 paikkaa hävinnyt keskusta...

– Tulos on puolueelle huonoin vuoden 1917 vaalien jälkeen.

Silti puolue oli neljänneksi suurin ja alle kymmenen paikan päässä demareista, joten eikö silläkin ole oppositiosta käsin iskun paikka neljän vuoden päästä?

– Haasteita on paljon. Keskustasta on tullut normaali puolue. Keskustalaisuutta ei enää imetä äidinmaidosta niin kuin ennen. Ei keskusta kuitenkaan vielä kokonaan maassa ole, mutta pahasti ruhjeilla.

Sitten siniset. Olivatko nämä vaalit sen tarinan loppu?

– Mielenkiintoista on se, että meillä on nyt viisi toimitusministeriä, joista yksikään ei ole eduskunnassa. En usko, että puolue jatkaa.

Pertti Timonen

* Etelä-Suomen Median politiikan asiantuntija

* valtio-opin dosentti Tampereen yliopistossa Politiikan tutkimuksen oppialalla

* yhteiskuntatieteiden tohtori

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaalla hankittu 22 tupakointikieltoa – useimmiten kieltoa haetaan parvekkeille ja pihoille
 2. Tikkurilassa toria on vaikea tunnistaa toriksi – "Miten tästä tuli niin vaikea tori?", ihmettelee torin ainoa vakituinen yrittäjä
 3. Mies nappasi Koivukylän Alkosta ginipullon ja häipyi maksamatta – löytyi puistosta ilman pulloa, mutta valvontakamera käräytti
 4. Bussi osui jalankulkijaan Kivistössä
 5. Mitta tuli täyteen: Hakunilan Rinki-ekopiste suljettiin
 6. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset moninkertaistuneen Hus-alueella – ole tarkkana näillä alueilla
 7. Pääkirjoitus: Tikkurilan asemalle tarvittaisiin jelppareita neuvomaan ihmisiä
 8. Yle: Liikuntaseteli kelpaa sup-lautaan mutta ei kaupunkipyörään
 9. HSL:n pysäkki Vantaanportin eritasoliittymässä poistuu väliaikaisesti käytöstä
 10. Romuautoja seisonut keskellä Pakkalaa jo vuosia – kun osa autoista saadaan häädettyä pois, tilalle tulee uusia
 11. Kuva: Eksoottinen eläin syntyi suvuttomasti Helsingissä – eläintalo piti tiedon kuukausia salassa
 12. Piileekö sinunkin kodissasi tämä yleinen turvallisuusriski – ”Joka kolmas ei ole tarkastanut”
 13. Kaupunki jakoi 18 400 maksutonta piknikpussia – Alussa puistoruokailun korvaavien pussien kysyntä yllätti
 14. Oma raha: Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 15. Yrittäjät antoivat arvosanan Vantaalle – Yrittäjäpomo: Luku ei anna aihetta juhlaan

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.