Piknik-alue, uudet rantareitit, esteetön kalastuspaikka – Tikkurilanrannasta tulee oleskelualue vähitellen

UUDISTUS Tikkurilakosken padon purku alkaa toukokuussa.

Vernissan ympäristö muuttuu lähivuosina, kun Keravanjoen rantoja kunnostetaan ja sinne tulee parempia paikkoja oleskeluun. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Keravanjoen rantaan Tikkurilan suuralueelle on suunniteltu uudistuksia sekä kunnostuksia jo vuosikausia ja vihdoin alkaa tapahtua jotain näkyvää. Ensimmäisenä käydään Tikkurilankosken padon kimppuun ja Åvikin leikkialueen rakentamiseen

– Toukokuussa alkaa Tikkurilankosken padon purkaminen, kertoo Vantaan kaupungin rakennuspäällikkö Jaakko Koivunurmi

– Åvikin leikkialueen urakkatarjoukset ovat sisällä ja myös ne työt alkavat toukokuun aikana, hän jatkaa.

Padon osittainen purku on iso asia. Se tukee erittäin uhanalaisten meritaimenien nousua Keravanjoessa ja parantaa alueen virkistyskäyttöä. Padon reunoille jätetään kuitenkin noin kymmenen metriset seinämät muistuttamaan vanhasta padosta. Patoluukku avattiin viime kesänä, jotta kasvillisuus ja eläimistö tottuvat veden virtaamiseen ennen padon purkua.

Padolla järjestetään purkujuhlat 3. kesäkuuta ja siitä tiedotetaan myöhemmin tarkemmin.

Tikkurilanrannan alueella on vireillä kaikkiaan yli 10 hanketta, joista Vernissarannan ja Väritehtaanrannan puistosuunnitelma on nyt hyväksytty. Sen työt alkavat näillä näkymin ensi vuonna. Rakentaminen alueelle jatkuu ainakin pari vuotta.

Puistosuunnitelmaan kuuluvat uudet rantareitit molemmin puolin jokea. Alueet sijaitsevat sekä Jokiniemen että Kuninkaalan kaupunginosissa.

Vernissarannalle tulee piknik-alue sekä pöytiä, penkkejä ja grillausalusta tai grilli sekä esteetön kalastuspaikka.

Toisella puolella jokea, Väritehtaanrannalla, ihmisten oleskelu keskitetään hulevesiä viivyttävän jo olemassa olevan maisemalammen ja jäljelle jäävän pato-osuuden luo. Padon tuntumaan rakennetaan näköalatasanne ja lammen rannalle sijoitetaan kivipaaseja, joita pitkin pääsee vesirajaan.

Maisemalampeen asennetaan biohiilisuodatin, jotta vedenlaatua saadaan parannettua.

Väritehtaanrannan rinteeseen porrastetaan lisäksi istuinkatsomo. Sen ajatellaan toimivan esimerkiksi koululuokkien kokoontumispaikkana.

Lisäksi alueen valaistusta uusitaan ja erikoisvalaistustakin saadaan lisää.

Puistosuunnitelman mukaan jokivarren puustoa halutaan säilyttää mahdollisimman paljon. Kun uutta kasvillisuutta istutetaan, siinä pidetään lähtökohtana jokiluonnon luontaista kasvillisuutta.

On myös mahdollista, että jonnekin joenrantaan voisi tulla yleinen sauna.

Vernissarannan ja Väritehtaanrannan puistosuunnitelman kokonaiskustannukset ovat noin 1,3 miljoonaa euroa. Kustannukset maksetaan Marja-Vantaan ja keskustojen kehittämisen rahastosta.

Aiheeseen liittyvää

 1. Tikkurilankosken padon purkamista halutaan tulla katsomaan ulkomailta asti
  25.1.2019 6:30
 2. Tikkurilanrannan hurja muodonmuutos käyntiin: huvilatontille tulee leikkikeidas
  10.4.2018 7:10
 3. Luukkujen avaaminen Tikkurilankoskella valmistelee padon purkua
  7.7.2018 7:00
 4. "Pelastakaa simpukat" -operaatio Tikkurilankoskessa: Uhanalaisia vuollejokisimpukoita sukellettiin ylös "käsikopelolla"
  9.6.2018 7:40

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut