Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalimainos on vakava asia – tutkija: "Huumoria on vähän, erotiikkaa vielä vähemmän"

VAALIT Menneiden vuosikymmenten eduskuntavaalimainoksia voi vilkuilla Eduskunnan kirjastossa.

– Hirveän samanlaisia kaikki eduskuntavaaliehdokkaiden mainokset oikeastaan ovat. Jos todella haluaisi mainoksellaan erottua, olisi mainoksessa oltava jotain muuta kuin kuva, numero ja tekstiä, sanoo Eduskunnan kirjaston tutkija Joni Krekola

Hauskoja ja kekseliäitäkin on mukana."

Hän on yhdessä Kristiina Hakalan ja Terttu Mämmelän kanssa koonnut kirjastoon vaalimainosnäyttelyn, jossa on esillä teemoittain koottu valikoima eduskuntavaalimainoksia 1950-luvulta alkaen.

– Olisi kiva nähdä jotain taiteellisempaa vaalimainoksissa, joku tyylitelty piirros tai jotain. Eduskuntavaaleissa ollaan jotenkin niin vakavalla mielellä liikkeellä. Huumoria mainoksissa on vähän, erotiikkaa vielä vähemmän. Varsin hauskoja ja kekseliäitäkin mainoksia on mukana.

Mainontaan käytettävissä olevan rahan määrä näkyy eri ehdokkaiden mainoksissa.

– Joidenkin mainokset teetetään mainostoimistoissa, osa tekee mainoksensa nyrkkipajoissa ystävien ja tuttujen avulla talkootyönä. Esimerkiksi Timo Soinin ensimmäinen vaalimainos näyttää halvalla tehdyltä ja sympaattiselta.

Timo Soinin varhaista vaalimainontaa.

Soinin mustavalkoinen mainos on vuodelta 1987, hän oli tuolloin SMP:n ehdokkaana Uudellamaalla.

Tunnettuus riittää konkarikansanedustajille."

Näyttelyn teemoja ovat muun muassa Ikinuoret konkarit, Tyylillä eduskuntaan!, Valitse nainen (tai mies)! ja Turvallista matkaa eduskuntaan.

– Meillä on (liikaa) asiaa! -teeman mainoksissa on paljon tekstiä ja ehdokkaat ilmoittavat ajavansa useita eri asioita, Krekola jatkaa.

Hieman tavallisuudesta poikkeavaa vaalimainontaa.

Ikinuorten konkareiden joukkoon ovat päässeet muiden muassa Seppo Kääriäinen, Jaakko Laakso ja Pertti Salolainen

– Näyttelyssä on heidän varhaisia vaalimainoksiaan, eli myös he ovat joskus olleet ensimmäistä kertaa ehdolla. Ilkka Kanerva on myös tässä joukossa, hän on eduskunnassa pisimpään istunut kansanedustaja, aloitti vuonna 1975.

Kun on ollut riittävän kauan eduskunnassa, riittävät riisutummat mainokset.

– Tunnettuus riittää konkarikansanedustajille, eli mainoksessa tarvitsee olla vain kuva ja numero, Krekola arvelee.

Tässä vihreiden mainoksia vuosikymmenten takaa.

Eduskunnan arkistossa on noin 5 000 eduskuntavaalimainosta, paperiset mainokset on myös skannattu digitaaliseen muotoon.

– Kokoelmassamme on vain pieni osa vaalimainoksista, esimerkiksi edellisissä vuoden 2015 eduskuntavaaleissa oli koko Suomessa noin 2 000 ehdokasta.