Ensimmäinen kuva "supermassiivisesta" mustasta aukosta – suomalainen Tuomas todisti historiallista löytöä

Aapo Siippainen

Tähtitieteilijät ovat ottaneet ensimmäisen kuvan mustasta aukosta ja sen varjosta. Event Horizon Telescopen eli EHT:n tutkijoiden kuva on tehtyyhdistämällä eri puolilla maapalloa sijaitsevat teleskoopit yhdeksi teleskoopiksi.

Kuva paljastaa Neitsyen galaksijoukossa sijaitsevan massiivisen Messier 87 -galaksin keskustassa olevan mustan aukon olemassaolon. Tämä musta aukko sijaitsee 55 miljoonan valovuoden etäisyydellä Maasta, ja sen massa vastaa 6,5 miljardin Auringon massaa.

Suomen Aalto-yliopisto on ollut mukana analysoimassa teleskooppien tuottamaa dataa.

– Kuvan muodostaminen datasta oli tehtävä äärimmäisen huolellisesti. Vaikka prosessi tuntui välillä tuskastuttavan hitaalta, juuri menetelmien kattava testaus ja analyysien riippumattomat tarkistukset ovat edellytys luotettavalle tulokselle, EHT-yhteistyöhankkeen ainoa suomalaisjäsen Tuomas Savolainen Aalto-yliopiston Metsähovin radiotutkimusasemalta kertoo tiedotteessa.

Huolellisuus kannatti.

–Olemme Metsähovissa tutkineet aktiivisia galakseja jo vuosikymmenten ajan ja nyt meillä vihdoin on suora todiste siitä, että niiden voimanlähde todella on supermassiivinen musta aukko.

EHT-projektin johtaja Sheperd S. Doeleman sanoo, että kyseessä on historiallinen hetki.

–Olemme tehneet jotain, mitä edellinen sukupolvi piti vielä mahdottomana