Kouluille valmisteilla suositus: Oppilaat päivät ilman kännykkää Vantaan alakouluissa

KOULU Nuorisovaltuusto perustelee lausunnossaan kännyköiden käytön vapaampaa linjaa yksinäisyydellä.

Vantaalla valmistellaan suositusta kännyköiden käytöstä kouluissa. Vantaan nuorisovaltuusto toivoo, että kännykät saa pitää ruokailussa. Johanna Erjonsalo

Marika Lumme

Vantaalla valmistellaan suositusta kännyköiden käytöstä kouluissa. Vantaan perusopetuksen oppilashuollon ja hyvinvoinnin valmistelutiimin luonnoksessa suositellaan, että 1.–6. luokkalaiset eivät käytä puhelimia kouluaikana lainkaan. Lasten puhelimet olisivat koulupäivän ajan joko oppilaan repussa tai opettajan osoittamassa paikassa.

Yläkouluissa puhelinten tulisi linjauksen mukaan olla oppituntien aikana repussa tai opettajan osoittamassa paikassa, mutta välitunneilla niitä saisi käyttää. Lähtökohtana olisi, että oppitunneilla käytetään pääsääntöisesti koulun välineitä. Opettajan harkinnan mukaan opetuksen tukena voidaan käyttää oppilaiden omia kännyköitä.

Linjauksessa kokonaan kännykkävapaita alueita niin ala- kuin yläkouluissa olisivat ruokalat. Vantaan nuorisovaltuusto tyrmää kännyköiden ehdottoman kieltämisen ruokatuntien aikana. Nuorisovaltuusto perustelee lausunnossaan vapaampaa linjaa yksinäisyydellä. Nuorisovaltuusto käsitteli aihetta huhtikuun alun kokouksessaan.

– Tämä herätti paljon keskustelua. Joillakin oppilailla ei ole kavereita kenen seurassa istua ja rupatella ruokavälitunnilla, joten puoli tuntia voi tuntua paljon pidemmältä ajalta ilman kännykkää, kertoo Vantaan nuorisovaltuuston 1. varapuheenjohtaja Matilda Hoviniemi

Joillakin oppilailla ei ole kavereita.”

Oppilashuollon ja hyvinvoinnin valmistelutiimi pyysi nuorisovaltuustolta lausuntoa kännyköiden käytöstä ensimmäisen kerran tammikuussa. Tuolloin nuorisovaltuusto toivoi, että kouluilla ja opettajilla säilyisi vapaus päättää itse kännyköiden käytöstä.

Nuvan mukaan yleinen vantaalainen linjaus puhelinten käyttöön peruskoulussa ei huomioisi opettajien eri valmiuksia digitalisaatioon ja täten haittaa opettajia. Yleisen linjauksen myötä opettajat olisivat sidottuina tiettyihin kriteereihin, jotka eivät välttämättä olisi heidän opetustyylilleen sopivia. Hoviniemi on iloinen, että viimeisin ehdotus pitää sisällään opettajan vapauksia vaikuttaa puhelinten käyttöön.

Ehdotuksessa vastuutetaan myös huoltajia pohtimaan kännykän käyttöä kotona. Alakouluja kannustetaan keskustelemaan huoltajien kanssa koulun käytänteistä kännyköiden suhteen ja sosiaalisen median käytöstä yleensä.

Vantaan perusopetuksen aluepäällikkö Kirsi Kolun mukaan ajatus suosituksen tekemisestä kännyköiden käytöstä kouluissa on lähtenyt liikkeelle niin vanhempainyhdistysten kuin opettajien huolesta. Valmistelutyötä on tehty syksystä alkaen. Valmistelutiimissä on ollut mukana myös Vanvaryn edustaja sekä oppilaiden edustaja.

Kolun kertoo, että ohjeen tavoitteena on ohjata koululaisia vastuulliseen puhelimen käyttöön. Hän painottaa, että kyseessä on vasta luonnos, joka etenee vielä ainakin perusopetuksen johtoryhmän käsittelyyn.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut