Kuva: 37-tonniset "pantterit" otettiin käyttöön Helsinki-Vantaalla – "Järkälemäisiä kuninkaita"

Helsinki-Vantaan lentokentän pelastuskalusto on päivitetty. Finavia on ottanut käyttöön viisi Rosenbauer Panther -pelastusautoa.

Finavia kuvailee 37 tonnia painavia "panttereitaan" sammutuskaluston kuninkaiksi, jotka koostaan huolimatta liikkuvat ketterästi kuin tavalliset henkilöautot. Jättiläinen kiihtyy 80 kilometrin tuntivauhtiin 27 sekunnissa ja sen huippunopeus on 115 km/h.

Kattotykki suihkuttaa vettä tai vaahtoa jopa 100 metrin päähän

Itävallassa valmistetut pantterit on suunniteltu nimenomaan lentoasemakäyttöön. Samanlaisia sammutusyksiköitä on käytössä useilla maailman lentoasemilla.

Edelliset pelastusautot palvelivat Helsinki-Vantaalla 16 vuoden ajan ja päätyivät kunnosta riippuen myyntiin, uusiin sijoituspaikkoihin, vara-autoiksi tai romuttamolle.

– Eron 16 vuotta vanhempaan versioon huomaa helposti, oli ajoneuvo mikä tahansa. Uudet pantterimme ovat entistä tehokkaampia, turvallisempia ja ennen kaikkea ajo-ominaisuuksiltaan parempia. Elektroniset avustusjärjestelmät ovat merkittävä lisä haastavissa ajo-olosuhteissa, Helsinki-Vantaan pelastuspalvelun esimies Jarkko Heikura Finaviasta kertoo.

Lentoasemalla on käytössään kolme paloasemaa ja 37 pelastuspalvelun työntekijä. Minimivalmius on kuusi palomiestä ja yksi palomestari.

Rosenbauer Panther PA 146 ARFF

Tankit täynnä yksi ajoneuvo painaa 37 tonnia

Vesisäiliö vetää 13 000 litraa, vaahtonestesäiliö 1 500 litraa ja jauhesäiliö 225 kiloa

Kattotykki suihkuttaa vettä tai vaahtoa 9 000 litran minuuttivauhdilla, jopa 100 metrin päähän

Jättiläinen kiihtyy 80 kilometrin tuntivauhtiin 27 sekunnissa ja sen huippunopeus on 115 km/h

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut