Ensi kesästä tulossa kiivas punkkikausi – "Huhtikuu on paras aika ottaa rokote"

VERENIMIJÄT Borrelioosiinkin on jo kehitteillä rokote.

Ensi kesästä voi tulla punkkien suhteen vähintään viime kesän kaltainen: runsasluminen talvi oli puutiaisille suotuista aikaa. Noin joka viides punkista pureman saanut voi sairastua borrelioosiin. Kaisa Paastela

Jari Pietiläinen

Puistoissa ja pensaikoissa lymyävien punkkien levittämät tartuntataudit – borrelioosi ja puutiaisaivokuume – ovat ensi kesänä todennäköisesti aiempaa yleisempiä riesoja Suomessa.

Mennyt talvi oli puutiaisille myös pääkaupunkiseudulla varsin ihanteellinen selviytymisen ja leviämisen kannalta.

– Näyttää tosiaan siltä, että sääolot ovat Suomessa vuosi vuodelta suotuisampia punkeille. Kun terminen talvi lyhenee, samalla pitenee aika, jolloin punkit voivat imeä verta muista eläimistä ja lisääntyä, kertoo lääkäri Janne Castrén Saaristolääkärit Oy:stä.

– Lumipeitteen paksuus ei ole mitenkään haitaksi punkeille, oikeastaan päinvastoin. Runsasluminen talvi on eduksi jyrsijöille ja sitä kautta myös punkeille.

Vaikka yleisimmät oleskelualueet punkeille ovat metsiä, niittyjä, heinikoita ja pientareita, se ei estä joutumasta punkkihyökkäyksen kohteeksi esimerkiksi suurkaupungeissa.

– Punkinpureman voi saada myös esimerkiksi Helsingin kantakaupungin puistoissa. Tukholmassa on havaittu, että punkit leviävät lintujen välityksellä ja sama koskee suomalaisiakin kaupunkeja, Castrén paljastaa.

Tutkimusten mukaan myös oravat ja citykanit ovat varsin yleisiä punkkien isäntäeläimiä.

Jos punkki on kiinni esimerkiksi jalassa vain jokusen hetken, riski sairastua borrelioosiin voi olla vain muutamia prosentteja."

Punkkien levittämistä taudeista borrelioosi on puutiaisaivokuumetta yleisempi: jos punkki on päässyt kiinnittymään kunnolla esimerkiksi ihmiseen, noin joka viides sairastuu borrelioosiin.

Puutiaisaivokuumeessa vastaava riski on prosentin luokkaa.

– Ratkaisevaa on kiinnittymisajan pituus. Jos punkki on kiinni esimerkiksi jalassa vain jokusen hetken, riski sairastua borrelioosiin voi olla vain muutamia prosentteja, Castrén muistuttaa.

Tärkeää on siis tutkia keho heti punkkialueella liikkumisen jälkeen huolella ja poistaa kiinni jääneet puutiaiset välittömästi.

Rokottaminen on tehokas keino estää puutiaisaivokuumeen tarttuminen, mutta borrelioosia vastaan rokotetta ei ole – vielä.

– Isossa-Britanniassa tällainen rokote on kuitenkin jo kehitteillä. Nyt näyttää siltä, että lääkkeen kehitystyö kestää ehkä kolmisen vuotta eli jos kaikki sujuu kuten pitää, rokote voisi olla Suomen apteekeissa ehkä 2020-luvun puolivälissä, Castrén arvioi.

Castrén suosittelee jokaiselle vähänkään luonnossa liikkuvalle punkkirokotteen ottamista.

– Juuri huhtikuu on paras aika ottaa rokote. Kun tehokas suoja vaatii kahden rokotteen ottamista, aloittamalla nyt ehtii rokotesuoja valmiiksi juuri kesää varten.

Rokotteen voi hankkia yksityiseltä terveysasemalta tai punkkibussilta, joita kiertää pääkaupunkiseudulla ja Varsinais-Suomessa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tutkija: Tästä tuli kaikkien aikojen punkkivuosi – borrelioosia ennätysmäärä ja ärhäkkänä pidetty taigapunkki leviää hurjaa vauhtia 29.11.2018 6:20
  2. Katso kuvat punkkeja houkuttelevasta pyydyksestä – "Tuttavan mökillä saimme puolessatoista tunnissa 116 punkkia" 8.6.2018 7:10
  3. Onko punkkipelko lähtenyt jo käsistä? – näin pieni on vakavan taudin mahdollisuus oikeasti 18.6.2018 10:20

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut