Kaupungin 1 500 euron houkuttimesta ei tullut jättimenestystä – "Maksuun on mennyt vasta kaksi muuttorahaa"

TYÖ 1500 euron houkutin ei ole ollut kovin suosittu.

Vantaan kaupunki kaipaa edelleen sataa uutta pätevää varhaiskasvatuksen opettajaa. Arkisto/Päivi Tuovinen

Tiina Örn

Vantaa aloitti viime vuoden elokuussa muuttorahakokeilun. 1 500 euron muuttorahan tarkoituksena on houkutella päteviä varhaiskasvatuksen opettajia Vantaalle töihin Vantaalta puuttuu tällä hetkellä noin 100 pätevää varhaiskasvatuksen opettajaa.

Miten muuttoraha on onnistunut tehtävässään eli työntekijöiden houkuttelussa?

– 23. maaliskuuta mennessä maksuun oli mennyt vasta kaksi muuttorahaa, vastaa Vantaan henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievonen

Hän korostaa, että muuttoraha maksetaan vasta kuuden kuukauden koeajan jälkeen, joten oletuksena on, että tapauksia tulee lisää. Kokeilu alkoi kahdeksan kuukautta sitten.

Muuttorahan saavat Vantaalle pysyvästi työskentelemään tulevat varhaiskasvatuksen opettajat, erityisvarhaiskasvatuksen opettajat ja päiväkodin johtajat. Sitä eivät kuitenkaan saa he, jotka siirtyvät Vantaalle lähikunnista. Muuttorahakokeilun jatkamisesta päätetään kesäkuussa.

Vantaan varhaiskasvatusjohtaja Sole Askola-Vehviläinen kommentoi, että tavoitteena on kokeilun jatkaminen.

– Koska kokeilu on alkanut vasta syksyllä, niin kuuden kuukauden koeajan jälkeen maksuun menevän muuttorahan kustannukset alkavat vasta hiljalleen toteutua. Arviointitietoa vaikuttavuudesta ei siksi voida vielä luotettavasti antaa.

Vantaa houkuttelee varhaiskasvatuksen opettajia myös vuoden alussa voimaan tulleella palkankorotuksella, joka on 145 euroa kuukaudessa.

Rahahoukuttimien lisäksi Vantaa on panostanut rekrytoinnin kehittämiseen ja uudistamiseen. Myös Vantaan markkinointia työnantajana on lisätty sosiaalisessa mediassa.

– Lisäksi keväällä 2019 kokeillaan avointa hakua varhaiskasvatuksen opettajan tehtävään. Jalkautuvaa ennakoivaa rekrytointia on tehty myös yliopistoihin. Koko ajan ideoidaan lisää, toteaa Askola-Vehviläinen.

Hänen mielestään opettajapulan poistamiseksi on kiinnitettävä huomiota myös koulutusmääriin.

– Koulutuspaikkojen määrä ei tällä hetkellä vastaa pääkaupunkiseudun tarvetta. Vantaa on yhdessä muiden pääkaupunkiseudun varhaiskasvatusjohtajien kanssa toistuvasti esittänyt varhaiskasvatuksen opettajakoulutuspaikkojen lisäämistä.

– Helsingin yliopisto on lisännyt aloituspaikkojen määrää seuraavan neljän vuoden aikana 1000 paikalla, mutta sekään ei riitä kattamaan koko pääkaupunkiseudun opettajavajetta, sanoo Askola-Vehviläinen.

Näin opeja houkutellaan

1500 euron muuttoraha (ei koske lähikunnista muuttavia).

Vuoden alussa voimaan tullut palkankorotus.

Vantaan kaupungin palveluksessa oleville lastenhoitajille maksetaan ammattikorkeakoulussa niin sanotut polkuopinnot (noin 400 euroa), joiden jälkeen voi hakeutua sosionomiopiskelijaksi.

Laurea ammattikorkeakoulussa on alkamassa elokuussa 2019 täydennyskoulutus sosionomeille. Kaupunki valmistelee opintojen tukemista.

Helsingin yliopiston ohjelmaan haetaan parhaillaan maahanmuuttajataustaisia henkilöitä, joilla on pientä tarvetta täydennyskoulutukseen. Koulutus antaa pätevyyden varhaiskasvatuksen opettajaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lupapäällikkö: Tiivistäminen on alueiden uudistamista – "Pitäisikö tiivistämisen sijaan rakentaa kaatamalla metsää?"
 2. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 3. "Palautusmylly" hotkaisee pussillisen pulloja ja tölkkejä sormia tahraamatta – Tammiston Citymarketin kauppias: "Miksi tätä ei ole keksitty aiemmin?"
 4. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 5. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 8. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 9. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 10. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 11. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 12. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 13. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 14. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 15. Hänninen 12.8.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.