Ravintolayrittäjä säikähti Olli Lindholmin kohtaloa, kun laajennus karahti kiville Vantaalla – "Jalat olivat kipeänä niin, etten pystynyt aamulla astumaan niillä"

YRITTÄJYYS Sattumalta tarjottuun tilaan perustettu ravintola vei Mehmet Özkanin äärirajoille.

Mehmet Özkan voi keskittyä toukokuusta lähtien ravintola Sapuscaan, kun hän saa apua Venetzian vetämiseen. Johanna Erjonsalo

Armi Suojanen

Ravintolayrittäjä Mehmet Özkan, 48, oppi karvaalla tavalla, että ahnehtiminen ei kannata: Hän uupui ja masentui perustettuaan toisen ravintolan kauppakeskus Myyrmanniin tammikuun alussa.

Kaikki lähti menemään päin honkia ravintola Venetziassa heti ensimmäisenä päivänä, kun kokki heitti patakintaat tiskiin.

– Yritin jo samana päivänä myydä ravintolan pois, Özkan kertoo.

Mutta eihän ravintolaa päivässä myydä. Özkan helpotti lounaslistaa ja sai järjestettyä työvoimaa omistamastaan lounasravintola Sapusca. Se sijaitsee Myyrmannin vieressä.

Sapuscan luottokokki Jouni Julin tuli pelastamaan ensimmäiset viikot ja nyt Venetzian lounaan laittaa keittiöapulaisena aloittanut Neziha Andi

Kaksi ravintolaa teetti Özkanilla töitä enemmän kuin hän olisi voinut kuvitella. Pahimpina aikoina mies tuli töihin aamulla kuuden aikoihin ja lähti illalla yhdeksältä. Se on liikaa kelle tahansa, mutta erityisesti kahden jalkapalloa harrastavan pojan isälle. Perheelle ei jäänyt aikaa ja myös keho kärsi.

– Jalat olivat kipeänä niin, etten pystynyt aamulla astumaan niillä. Huomasin, että suunnitelmat eivät toteudu, tuli masennus.

Özkan haki koko ajan Venetzialle ostajaa, jota ei löytynyt. Hän sanoo taistelleensa 3–4 kuukautta, jona aikana hänellä ei ole ollut yhtään vapaapäivää.

Ravintolayrittäjä Mehmet Özkan oli sairastua liiasta työnteosta.

Viimeinen herätys tuli, kun Matti Nykänen ja Olli Lindholm kuolivat yllättäen. He olivat kuollessaan lähes samanikäisiä kuin Özkan.

– Alkoi pelottaa. En tiedä kauanko elän, mutta haluan elää sen ajan perheeni kanssa.

Jotain oli tehtävä, koska liiketoiminnan ostajaa ei löytynyt. Niinpä Özkan ryhtyi aktiivisesti etsimään yhtiökumppania jakamaan töitä ja vastuuta. Apuun riensi hänen ystävänsä Kerim Caliskan, jolla on kaksi parturi-kampaamoa. Caliskan tuo mukanaan keittiötiimin ja kokeneen kokin.

Özkan odottaa innolla yhteistyön alkamista toukokuun alussa.

– Ehkä saan vielä happea, hän naurahtaa jo hieman huojentuneena.

Yhtiökumppanin ansiosta Özkan voi myös keskittyä velattomaan Sapuscaan, joka on hänelle se tärkein yritys.

– Ei se ole kultakaivos, mutta siitä saa hyvät leipärahat.

Näin jälkikäteen hän tunnustaa, että olisi alun perinkin pitänyt pysyä vain yhdessä ravintolassa eikä tarttua sattumalta tulleeseen tarjoukseen.

– Olin marras-joulukuussa menossa onnittelemaan uuden Eerikin Pippurin yrittäjiä ja kävelin tästä ohi. Tila oli silloin tyhjillään ja yksi Sapuscan asiakas tuli kysymään, että haluanko vuokrata tämän, "tämä sopisi sulle".

Ja niin he lähtivät siltä istumalta Myyrmannin omistavan Cityconin edustajan puheille...

Mehmet Özkanin viesti muille yrittäjille on, että jos sinulla on elannon tuova yritys, pidä se.

– Älä ahnehdi.

Ravintola Venetzia

Kun Mehmet Özkanin uudet liikekumppanit tulevat mukaan toukokuussa, Venetzian a la carte-lista uudistuu.

Se säilyy tyyliltään edelleen suomalais-italialaisena, mutta siihen tuodaan myös hieman laajemmin välimerellisiä ruokia ja turkkilaisia erikoisuuksia, kuten pitkänmallista "pizzaa" etliemekiä.

Venetziassa on noin 80 asiakaspaikkaa.

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut