Tilakeskuksen johtaja sisäilmaraportista: lisäselvitykset ovat tarpeen useissa kouluissa

TUTKIMUS Kiireellisiä opetusjärjestelyjä ei tulla tutkimustulosten johdosta tekemään.

Mikkolan koulu oli yksi sisäilmakyselyssä esille nousseista kohteista. Arkisto/Marika Lumme

Marika Lumme

Vantaan kaupunki tiedotti sisäilmakyselyn yleisraportin tuloksista tällä viikolla. Kaupunki on saanut myös ensimmäisiä kohdekohtaisia tietoja kouluista ja käy parhaillaan tietoja läpi.

Vantaan kaupungin teettämän sisäilmaoirekyselyn tulosten mukaan vain 10 prosenttia koulurakennuksista on käyttäjien arvion mukaan kunnossa. Päiväkotien osalta vastaava luku on 15 prosenttia.

Kaupunki tiedotti helmikuussa kuuden koulun erottuvan sisäilmakyselyssä Koulut olivat Jokiniemen, Korson, Mikkolan, Vantaankosken, Veromäen ja Länsimäen koulut. Vantaan tilakeskuksen johtaja Pekka Walleniuksen mukaan lopullisesta raportista nousee esille useita muita kouluja, joissa lisäselvitykset ovat tarpeen.

Päiväkodeista yhtään kohdekohtaista tietoa kaupunki ei ollut saanut torstaihin mennessä.

Tutkimuksen mukaan yleisimmät sisäilman olosuhdehaitat kouluissa ja päiväkodeissa ovat melu, tunkkaisuus ja pöly. Mikrobiperäisille hajuille, erityisesti viemärin hajulle, altistuminen nousi haitaksi useissa kohteissa.

Kohteita, joissa olisi tarvetta akuutille toimenpiteelle esimerkiksi välittömästi väistötilaan siirtymiselle, ei Walleniuksen mukaan nouse tutkimustuloksissa esille. Myöskään Vantaan talous- ja hallintojohtaja Eila Tannisen mukaan kiireellisiä opetusjärjestelyjä ei tulla tutkimustulosten johdosta tekemään. Tannista tutkimustulokset eivät yllättäneet.

– Tänä päivänä useissa rakennuksissa on jo selvittelyjä sisäilmaoireiluiden vuoksi menossa. Selvittelyt voivat koskea kuitenkin vain pientä osaa rakennusta, Tanninen sanoo.

Wallenius sanoo, että kohteisiin, jotka nousevat suurimmin esille tutkimuksessa, tilakeskus pyrkii viipymättä tilaamaan jatkotutkimuksia.

– Meillä ei tässä vaiheessa ole vielä antaa tietoa tehtävistä toimenpiteistä tai aikatauluista. Jokaisen koulun osalta täytyy tehdä kohdekohtainen suunnitelma, Wallenius selvittää.

Walleniuksen mukaan tutkimuksessa yleisimmiksi nousseet olosuhdehaitat melu, tunkkaisuus ja pöly, ovat arkea lähes joka koulussa. Hänen mukaan olisi tärkeää huomioida esimerkiksi mikä osuus melulla on olosuhteiden kokonaiskuvaan.

– On mahdoton tehtävä poistaa melua ja pölyä kokonaan. Tärkeää onkin miettiä mikä on tavoitetaso kunkin olosuhdetekijän kohdalla erikseen, hän sanoo.

Tutkimus ei anna Walleniuksen mukaan tietoa esimerkiksi siitä missä luokissa oireilua tapahtuu.

– Me saamme osoitteen, mutta emme tarkkaa tilakohtaista tietoa senkään vertaa kuin omat tutkimuksemme antavat ja käyttäjäpalautteet ovat antaneet. Tulokset ovat liian yleisellä tasolla meidän tarpeeseemme, hän sanoo.

Vantaan kaupunki korjasi viime vuoden aikana sisäilmasta kärsiviä kohteita noin 8 miljoonalla eurolla.

– Tulokset voisivat olla vielä huonompia, jos ei olisi tehty mitään.

Tutkimuksen mukaan sisäilma-altistumiseen liitetty oireilu on vähäisintä päiväkodeissa ja yleisintä yläasteella, ammattioppilaitoksen opiskelijoilla ja henkilökunnalla.

– Sisäilmaongelmaisten rakennusten osuus on samalla tasolla kuin muissakin SataKunta-hankkeeseen osallistuvissa kunnissa, sanoo tutkimuksesta Turun yliopistossa vastaava työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus

LUE MYÖS:

Nyt puhuu sisäilmatutkimusta tekevä professori: Sain Vantaalla tylyn vastaanoton – "Vastavaa en ole koskaan aiemmin urallani kokenut"

Tästä on kyse

Vantaan kaupunki teetti mittavan sisäilmakyselyn, jonka yleisraportti on juuri valmistunut.

Tutkimus on laajin tähän mennessä tehty suomalaiskoulujen ja päiväkotien sisäolosuhteita, oireita, sairauksia ja haittatekijöitä kartoittava tutkimus. Kyselyyn osallistui noin 200 vantaalaista koulua ja päiväkotia.

Kyselyyn vastasi 17 000 henkilöä eli 40 prosenttia kyselyn saaneista. Henkilökunnasta kyselyyn vastasi yli 60 prosenttia.

Yleisraportti on koottu koulujen oppilaiden ja huoltajien vastauksista ja päiväkotilasten huoltajien vastauksista, kaupungin ja Vantin henkilöstökyselyn ja Varian opiskelijoille suunnatun kyselyn aineistoista.

Tutkimus toteutettiin sähköisillä kyselylomakkeilla 3.11.2018–20.1.2019 välisenä aikana.

Sisäilmaoirekysely on osa Turun yliopiston Satakunta-hanketta.

Aiheeseen liittyvää

 1. Vantaan sisäilmakyselyn alustavat tulokset julki: kuusi koulua erottuu
  11.2.2019 14:40
 2. Vantaa jatkaa sisäilmakyselyn vastausaikaa: "Tarvitaan paljon lisää vastauksia, jotta tuloksista olisi hyötyä"
  1.12.2018 8:00
 3. Sisäilmaoireista lähetetään jättikysely Vantaalla – "Huono sisäilma heikentää koulumenestystä"
  18.11.2018 7:50
 4. Mielipide: Sisäilmaongelmat on huomioitava budjetissa – "Ilman rahaa rakennuksia ei voi korjata"
  31.10.2018 8:15
 5. Mielipide: Vantaan uusi hanke soveltuisi sisäilmaongelmien ratkaisuun – "Soveltuu erinomaisesti sitkeisiin ongelmiin"
  29.9.2018 8:10

Kommentoi

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut