Keskelle Tikkurilaa syntyy valtava kuoppa, kun virastotalo puretaan pois – Tilalle rakennetaan asuntoja, liiketiloja ja päiväkoti

UUTTA Tikkurilaan keskustaan tulee lisää asuntoja, liiketiloja ja päiväkoti.

Tikkurilan muuttuminen modernimmaksi ja tiiviimmäksi kaupunkikeskustaksi jatkuu Kielotie 15:n kohdalla, kun jo pitkään tyhjillään ollut valtion virastotalo Lummekujan ja Lummetien välistä puretaan pois.

– Tikkurilan keskustaan tulee iso kuoppa, sanoo aluearkkitehti Ritva Kotilainen

Virastontalosta jäävän kuopan täyttävät asuinkerrostalot, joiden kivijalkoihin Lummekujan ja Kielotien suuntaan tulee liiketiloja näyteikkunajulkisivuineen. Talot rakennetaan kahdeksi pihapiiriksi.

Kerrostaloihin on suunniteltu yhteensä noin 450 asuntoa arviolta 700 asukkaalle. Asuntojen keskikoko on 55 neliömetriä.

Kortteliin tulee myös 128-paikkainen ja kaksikerroksinen päiväkoti Kirjastopuiston kylkeen. Päiväkoti saa pihan pohjoisesta, kirjaston pysäköintipaikalle laajenevasta Kirjastopuistosta. Kielotien päiväkodiksi nimetyn hoitopaikan pitäisi olla valmis joulukuussa 2020.

Korttelin asuintalojen kerrosluvut vaihtelevat neljästä 12:een. Korkein rakennus nousee Tikkurilantien ja Lummetie kulmaukseen Lummepuiston paikalle. Matalin rakennus sijaitsee päiväkodin eteläpuolelle.

Kohde on kerrallaan rakennettavaksi suuri ja siksi kaavamääräyksillä halutaan varmistaa, että rakennusten massoittelu ja julkisivukäsittely paloittelevat mittakaavan pienemmäksi. Kaavaselostuksessa luvataan, että massoittelussa huomioidaan myös se, ettei päiväkodin ja sen piha varjostu kohtuuttomasti. Ja että Kirjastopuisto ja leikkipuisto säilyvät "aurinkoisina".

Keskustaan syntyy uusien talojen ohella uusi kulkuyhteys, kun kerrostalokortteleiden väliin rakennetaan Lummesola. Se on Orvokkipolun jatke lännestä kohti Kirjastopuistoa. Samassa yhteydessä Kielotien katualuetta levennetään ja sinne istutetaan katupuita. Lummekujalle jätetään varaus pikaraitiotielle.

Asuinkerrostalojen autopaikat tulevat pihakannen alle. Halliin tehdään myös päiväkodin parkkipaikat. Lapsiaan päiväkotiin tuovat ja sieltä hakevat käyttävät kirjaston jäljelle jääviä parkkipaikkoja.

Virastotalon purku ja uusien kerrostalojen rakentaminen voi asemakaavasuunnittelija Seppo Niva arvion mukaan alkaa nopeimmillaan syys–lokakuussa, jos asemakaava vahvistuu ilman viivytyksiä. Kaavaa käsittelee seuraavaksi kaupunginhallitus ja lopullisen päätöksen tekee valtuusto.

Kaava-alueen maanomistajia ovat Senaatti-kiinteistöt (1,5 hehtaaria) ja Vantaan kaupunki (1,7 ha). Ne järjestivät alueesta suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun 2017 ja voittajaksi valittiin elokuussa 2018 arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy:n ja Peab Oy:n ehdotus.

Myös Kielotie 15:n viereisellä tontilla (Kielotie 13) on tekeillä kaavamuutos. Kaupungin virastona ja liiketiloina toimiva rakennus puretaan pois ja sen tilalle rakennetaan uusi virastotalo noin tuhannelle työntekijälle. Vielä pohditaan, voisiko tontille tulla myös asumista. Kielotie 13:n kaavamuutos jäi pöydälle kaupunkisuunnittelulautakunnan maanantain kokouksessa.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut