Perinteikäs kahvila sai uudet omistajat: Kahvitupa Laurentiuksessa tuoksuvat nyt italialaiset herkut

Ilona Jantunen on ammatiltaan myös sisustaja ja hänen kädenjälkensä näkyy kahvilan sisustuksessa. Neal Saponin vastuulla on keittiöpuoli. Marika Lumme

Marika Lumme

Italialainen puheensorina kantautuu Kahvitupa Laurentiuksen keittiöstä. Pariskunta Ilona Jantunen ja Neal Saponi valmistelevat lounasta. Vitriini on täytetty tiramisuilla, panna cotta -maljoilla, croissanteilla ja foccaccia paloilla.

Pyhän Laurin kirkon vieressä sijaitseva punainen kahvila on monelle tuttu maamerkki. Kahvila sai tällä viikolla uudet yrittäjät.

Neal Saponi ja Ilona Jantunen tuovat Kahvitupa Laurentiukseen italialaisia herkkuja. Perheen vanhin lapsi, Jonatan Saponi, auttoi vanhempia avajaisviikolla.

Jantunen ja Saponi toivat mukanaan palan Italiaa, koska se on osa perhettä. Saponi on kotoisin Italialasta ja perhe asui vajaan 10 vuoden ajan isän kotimaassa. Italiassa syntyivät perheen kaksi vanhinta lasta. Nyt vanhin, 17-vuotias Jonatan Saponi, on vitriinin takana auttamassa äitiä ja isää. Kahvilan avajaisviikko on ollut kiireinen.

Uudet yrittäjät saivat avaimet maanantaina ja kahvila avautui keskiviikkona. Parissa päivässä oli loihdittava muun muassa sisustuspuoti.

Jantunen ja Saponi ovat kokeneita kahvila- ja ravintola-alan ammattilaisia. Molemmat ovat työskennelleet ravintoloissa ja kahviloissa niin Suomessa kuin Italiassa. Jantunen sanoo kokemuksen italialaisesta työkulttuurista olevan hyödyksi.

– Kun jotain tehdään, siis se tehdään ripeästi. Välillä Suomessa näen kahviloita, joissa saattaa olla neljä viisi työntekijää, kun Italiassa vastaavassa paikassa olisi yksi, Jantunen sanoo.

Italiasta kotoisin oleva Saponi vastaa keittiöpuolesta, Jantunen sisustuksesta ja kahvilasta.

– Olemme ensimmäistä kertaa samassa työpaikassa ja ensimmäistä kertaa vietämme koko päivän yhdessä. Onneksi keittiön oven voi tarvittaessa vetää kiinni, Jantunen nauraa.

Pariskunta on haaveillut omasta kahvilasta jo pitkään. Kahvitupa Laurentiuksen pyörittäminen tuntuu heistä unelmien täyttymykseltä.

– Kuulin alkuvuodesta ystävältä huhua, että kahvilan yrittäjä olisi lopettamassa. Menin keskustelemaan asiasta ja nyt avasimme, Jantunen kertoo.

Suojellun rakennuksen tiloissa he ovat vuokralla. Yläkerrassa toimii Valokuvaamo Lauri.

Kahvilan nimi pysyi samana käytännön syistä.

– Kahvilan uusi nimi olisi muun maussa pitänyt hyväksyttää seurakunnalla. Tällaiseen meillä ei ollut aikaa, Jantunen selvittää.

Pitkät perinteet

Kahvitupa Laurentius sijaitsee Hannusas-nimisessä talossa Helsingin pitäjän kirkonkylässä. Talo on rakennettu vuosina 1810–1811.

Helsingin pitäjän seurakunta osti Hannusaksen tontin ja siihen kuuluvat rakennukset vuonna 1952.

Kahvitupa Laurentiuksen sai uudet omistajat 20 vuoden jälkeen.

Kahvila toi valikoimiin italialaisen lounaan, jälkiruokia, suolaisia pikkusyötäviä, jäätelöä ja viinejä. Kahvilassa on myös sisustuspuoti.

Uudet yrittäjät Ilona Jantunen ja Neal Saponi eivät tehneet rakennuksen tai tiloihin muutoksia, koska ne vaatisivat museoviraston hyväksynnän, koska rakennus on suojeltu.

Kahvila laajensi myös aukioloaikojaan ja toimii nyt ympäri vuoden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 2. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 3. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 7. Mielipide: Leinelässä siivottiin talkoilla – ja kyllä kannatti!
 8. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä
 9. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 10. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 11. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 12. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 13. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
 14. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia
 15. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 2. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 3. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 7. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Jatkotartuntoja ei ole todettu Vantaan kouluissa tai päiväkodeissa – 120 henkilöä on kotikaranteeneissa
 10. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 11. Koulujen avautuminen ja henkilöstön lomautukset aiheuttuivat ongelmia Vantille – Toimitusjohtaja: Tilanne normalisoitunut viikon aikana
 12. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 13. Uusi tapaamispaku parkkeerasi Simonkylän hoivakodin pihalle – Kujanpään sisarukset näkivät pleksin takaa äidin ja isän viikkojen tauon jälkeen
 14. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 15. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.