Päiväkoteihin iskenyt sijaispula ei helpota – Seuren johtaja: Tässä yhteiskunnassa alkaa olla paha työvoimapula

TEKIJÄT Opettaja on huolissaan lapsista, kun päiväkotien arki on "palapeliä".

Varhaiskasvatuksen työntekijöiden kysyntä on kasvanut 46 prosenttia viime vuodesta, vahvistaa sijaisia välittävän Seuren toimitusjohtaja. Arkisto/Päivi Tuovinen

Tiina Örn

Hoivakotien mitoitusasiat ovat olleet yksi alkuvuoden puheenaiheista. Keskustelua on käyty myös käsiparien riittävyydestä varhaiskasvatuksessa.

Lastenhoitaja pohti Vantaan Sanomissa aiemmin julkaistussa jutussa henkilöstömitoitusta. Hän kertoi, miten mitoitus ei aina päiväkodin arjessa toteudu lainmukaisesti.

Kriteerit voivat olla joiltain osin liian tiukkoja työvoimatilanne huomioiden.”

Vantaalla työskentelevä varhaiskasvatuksen opettaja Tarja Sipilä toteaa, että mitoituskeskustelussa unohtuu oleellinen asia: sijaispula.

– Koen, että kuluvalla toimintakaudella sijaisia on ollut vaikeampi saada kuin koskaan aiemmin minun urallani. Sijaista ei saada, vaikka sellainen olisi päiväkotiin tilattu.

Sipilä korostaa, että sijaisia tarvitaan usein. Flunssa-aikaan on tavallista, että joka päivä puuttuu joku.

– Pienillä on oltava riittävästi hoitajia. Jos pienten ryhmästä puuttuu henkilöstöä, muista ryhmistä mennään paikkaamaan.

Sipilä kuvaa arjen olevan usein palapeliä poissaolojen takia. Hän on huolissaan lapsista, jotka tarvitsevat erityistä tukea.

– Miten erityinen tuki toteutuu henkilöstön juostessa ryhmästä toiseen, ja miten tilanteen kokevat herkät lapset.

Sijaisia välittää henkilöstöpalveluyhtiö Seure, jonka yhtenä omistajana on Vantaan kaupunki. Seuren toimitusjohtaja Anne Sivulan mukaan varhaiskasvatuksen työntekijäkysyntä Seuresta on kasvanut viime vuodesta hurjat 46 prosenttia.

Seure välittää pääkaupunkiseudun päiväkoteihin joka työpäivä lähes tuhat sijaista. Se ei kuitenkaan riitä täyttämään valtavasti kasvanutta kysyntää.

– Tässä yhteiskunnassa alkaa olla paha työvoimapula, sanoo Sivula.

Varhaiskasvatuksen opettajien lisäksi pulaa on lastenhoitajista, lähihoitajista, sairaanhoitajista, kokeista.

Tilanne on saanut Sipilän pohtimaan, ovatko sijaisille asetetut kriteerit liian tiukat. Toimitusjohtaja Sivula myöntää, että kriteerit voivat olla joiltain osin liian tiukkoja työvoimatilanne huomioiden.

– Asiakkaat määrittävät kriteerit ja niitä arvioidaan jatkuvasti yhdessä asiakkaiden kanssa.

Ongelma koskettaa pääkaupunkiseudulla kaikkia kaupunkeja.

– Kokonaisuutena tilanne on hankala kaikilla. Eroja on hieman esimerkiksi kaupunginosien tai päiväkotien välillä, lausuu Sivula.

Hän vakuuttaa, että sijaisten löytämiseksi tehdään kyllä paljon töitä.

– Heitä rekrytoidaan kaiken aikaa lisää, perehdytetään päiväkotityöhön ja hankitaan oppisopimuksella.

Sipilä toivoo, että tilanteeseen löydetään ratkaisu.

– Päiväkotien henkilöstön perussynti on kiltteys. Muilla aloilla monesta asiasta nostetaan paljon isompi meteli. Ehkä varhaiskasvatuksessa ajatellaan, että me teemme tätä työtä rakkaudesta lapsiin. Pitäisi ajatella, että kyllä lääkärikin välittää potilaistaan, mutta hän saa silti työstään hyvän korvauksen ja pitää puoliaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.