Kanerva ei viihdy seisovassa lätäkössä – "Aina saattaa ja saa tulla kaikenlaista kivaa ja ylläreitä"

MUSIIKKI Monitaitoinen musiikintekijä valmistelee toista levyään syksyksi.

Laulaja-lauluntekijä Kanerva Pasasen mielestä musiikin ja sanojen yhdisteleminen on pohjattoman mielenkiintoista.

– Laulujen sanoittaminen on aika spesifi laji, sillä tekstinkin täytyy soida, Kanerva sanoo.

Siksi hän sekä säveltää että sanoittaa omat biisinsä ja tekee tekstejä tilauksesta myös muille, kuten jazzlaulaja Aili Ikoselle ja jazzmuusikko Jay Kortehistolle, jonka viime vuonna julkaistun levyn sanoituksista suurin osa on Kanervan.

Kuluvana keväänä töihin kuuluun muun muassa pop-biisien kirjoittaminen eri artisteille helsinkiläisessä musiikkikustantamossa muiden lauluntekijöiden kanssa.

Vuosi sitten julkaistu debyyttilevy Paritanssi sai hyvät arviot ja keikkayleisössä on yhä enemmän niitä, jotka saapuvat paikalle ”kuultuaan musiikkia aiemmin jossakin”.

– Kulunut vuosi on ollut mahtavaa aikaa, kun on vahvistunut se tunne, että oma musiikki tavoittaa kuulijoita, Kanerva iloitsee.

Hän tekee omannäköistään musiikkia, jossa yhdistyvät syvällisyys ja keveys. Sanoitukset eivät ole tusinatavaraa, mutta eivät myöskään jätä kuulijaa pelkäksi kysymysmerkiksi. Kokonaisuudesta huokuu ilmaisullinen ymmärrys ja taito, joihin tekijän taustalla vantaalaisten teatterintekijöiden tyttärenä lienee osuutensa.

– Teen töitä teatterissa vuosittain jonkin verran, ohjaan lastennäytelmiä ja olen tehnyt niihin myös musiikkia, Kanerva kertoo.

Tällä hetkellä hän keskittyy musiikkiin. Seuraava levy on työn alla ja se julkaistaan syyskuun lopussa. Helmikuussa albumilta päästettiin maailmalle maistiaissingle Fitbit ja toinen on luvassa vielä kevään aikana.

– Oma musiikillinen käsitys ja tapa soittaa kitaraa on sama, mutta ehkä tulevan levyn estetiikka vähän eroaa edellisestä. Uusi levy ei tule olemaan niin folk ja luomuisa kuin ensimmäinen, vaan edellistä kokeilevampi, intensiivisempi ja tanssittavampi. Siihen ainakin pyrin.

Kanerva sanoo sietävänsä mieluummin epävarmuutta, kuin pakkoa tehdä väkisin jotain muuta kuin missä oma intohimo on. Iso osa työtilauksista tupsahtaa eteen puskaradion kautta.

– Olen aina elänyt freelance-elämää ja tottunut tekemisissäni muutaman kuukauden jaksoihin. Monia sellainen voi ahdistaa, mutta itselleni se on luonnollista. Aina saattaa ja saa tulla kaikenlaista kivaa ja ylläreitä.

Musiikinkaan osuudesta omassa tulevaisuudessaan hän ei antaudu ”hautakivihenkiseen suunnitteluun”, niin merkittävä osa itseä kuin se onkin.

– Nyt tuntuu tärkeältä mennä eteenpäin ja saada uusia kuulijoita ja keikkoja. Mutta innon musiikin tekemistä kohtaan ylipäätään täytyy pysyä kovana, muuten ei ole mitään syytä jatkaa. Jos lätäkkö seisoo, silloin pitää ehkä tehdä jotain muuta.

Bändikeikkojen lisäksi Kanerva esiintyy usein soolona sähkökitaroineen tai duona rumpalin kera.

– Soittaminen antaa paljon elämäniloa. Tämän vuoden puolella oli hetken aikaa taukoa, jonka jälkeen kävin Tampereella soolokeikalla festareilla. Ylle vyöryi fiilis, että tätä rakastan eniten. Se on ehdoton, hieno tunne.

Voit kuunnella Kanervan tulevalta levyltä julkaistua sinkkua tästä: