Hämeenkylän koulun väistötila-aika Sanomalassa on ollut tärkeä oppitunti – "Oppimisalueiden äänten sekoittuminen haittaa keskittymistä"

SANOMALA Väistö-tiloissa kertynyt kokemus hyödynnetään uuden koulun suunnittelussa.

Koulun rehtori Pasi Majasaari ja yläkoulun vastuuopettaja Timo Järvenpää kertovat, että Hämeenkylän koululaisten avaria oppimistiloja halutaan tulla katsomaan ympäri Suomea ja jopa Kiinasta asti. Arkisto/Päivi Tuovinen

Marika Lumme

Hämeenkylän koulun väistötila-aika Sanomalassa on ollut rehtori Pasi Majasaaren mukaan ajoittain haastavaa, mutta tuonut myös onnistumisia ja arvokasta kokemusta. Hämeenkylän koulu on toiminut 1,5 vuoden ajan kolmessa eri väistötilatoimipisteessä, joista yksi on Sanomala.

– Kahden eri aineen oppimisalueiden äänimaailmat pitää erottaa toisistaan, Majasaari sanoo.

Tämä on rehtorin mukaan tärkein Sanomalasta saatu joustavien oppimisympäristöjen rakentamista koskeva oppi. Historiaa ja biologiaa ei ole mielekästä opettaa isossa tilassa ilman kunnollisia väliseiniä. Sen sijaan laajempi tila Majasaaren mielestä toimii hyvin, jos kaikki opiskelevat samaa ainetta.

Vierekkäin olevilla, toisiinsa liittyvillä oppimisalueilla tulee Majasaaren mukaan viikoittain tilanteita, joissa toisen alueen tekemisen häly häiritsee toisen alueen oppimista. Rehtori on saanut väistötilajakson aikana aika ajoin palautetta oppilailta ja opettajilta hälyisistä tiloista.

– Oppimisalueiden äänten sekoittuminen haittaa keskittymistä, hän sanoo.

Sanomalassa lähtökohtana oli muodostaa opetustilat mahdollisimman joustaviksi. Jo olemassa olevien tilojen rakentaminen on kuitenkin haastavaa, koska esimerkiksi väliseinät eivät yllä kattoon asti ja äänet kulkevat ilmastointikanavia pitkin. Oppilaille, jotka tarvitsevat enemmän rauhaa, on useita pientiloja.

Kokemus hyödynnetään Hämeenkylän koulun uuden koulurakennuksen suunnittelussa, jossa koulutyö on tarkoituksena alkaa elokuussa 2020. Majasaari on vakuuttunut, että joustavat ja muuttuvat oppimisalueet tuovat hyviä oppimistuloksia, kun ne on toteutettu fiksusti.

– Jos olisimme lähteneet suunnittelemaan uutta koulua parakeista käsin, olisimme menneet metsään. Pelkään, että useissa kunnissa innostutaan liikaa avoimista tiloista ymmärtämättä mitä se todella tarkoittaa, hän sanoo.

Sanomalassa myös ensi vuosi

Hämeenkylän koulun väistötila-arki alkoi Sanomalan entisissä tiloissa Vantaankoskella elokuussa 2017, kun kaupunki päätti purkaa vanhan koulurakennuksen. Koulu toimii tällä hetkellä väistötiloissa kolmessa eri opetuspisteessä, Sanomalan lisäksi Varistossa ja Tuomelassa.

Uuden koulun rakennusprojekti käynnistyi helmikuussa valmistelevilla maanrakennustöillä. Varsinainen rakentaminen alkaa myöhemmin keväällä.

Viime viikolla kaupunki järjesti asukastilaisuuden, jossa kaupunkilaiset saivat kertoa millainen koulun tulisi olla.

Joustavia oppimisympäristöjä toteutetaan Vantaalla useissa kouluissa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Hämeenkylän koulun rakentaminen alkaa – uudessa 770 oppilaan koulussa opiskellaan ensi vuoden elokuussa 5.2.2019 13:10
  2. Hämeenkylän koulun alakatot Sanomalassa tarkastettu ja kunnossa 10.11.2018 17:00
  3. Hämeenkylän koulun iso liikuntahalli toteutuu – tilakeskus etsii rahat muista kohteista lähiviikkoina 26.8.2018 8:10
  4. Hämeenkylän uuteen kouluun halutaan isompi liikuntasali – rahat etsitään muista kohteista 20.8.2018 7:00
  5. Mielipide: Uuteen Hämeenkylän kouluun on saatava riittävän suuri liikuntasali 17.6.2018 7:45
  6. "Variston opetuspiste puretaan" – Tilat siirretään uuteen Hämeenkylän kouluun 16.6.2018 7:10
  7. Vantaalle rakennetaan kaksi täysin uudenlaista koulua 31.12.2017 7:15
  8. Hämeenkylän koulu maan tasalle – sisätilojen purku jo käynnissä 9.11.2016 13:19

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut