Markus Ahonen kirjoitti murhan Martinlaaksoon

KIRJALLISUUS Irlantiin asettunut dekkarikirjailija Markus Ahonen päivittää paikat Suomi-käynneillä.

Martinlaakson kirjaston hyllyyn on nostettu esille bestseller-uutuuksia ja vielä runsas tunti sitten siinä oli Markus Ahosen, 46, uusin dekkari Sieluttomat Nyt joku on ehtinyt lainata Martinlaakson "oman pojan" romaaniin. Se saa kirjailijan hymyilemään.

Jollain verukkeella Isaksson pääsee Vantaalle."

Irlannissa Malahiden kylässä vuodesta 2006 lähtien asunut ja Martinlaaksossa kasvanut Ahonen on parhaillaan Suomessa. Viides rikosylikonstaapeli Markku Isakssonin tutkimuksista kertova kirja kiinnostaa mediaa ja samalla hän tapaa myös sukulaisiaan sekä ystäviään.

Suomi-keikalla hän voi lisäksi päivittää, miltä entiset kotikulmat ja muut tutut paikat Etelä-Suomessa näyttävät. Niitä tietoja Ahonen tarvitsee kirjoittaessaan, sillä hän haluaa aina ujuttaa tuttuja paikkoja tarinoihinsa. Google Street View'hun ei ole aina luottamista kuvat kun voivat olla hyvinkin vanhoja.

– Välillä pitää käydä tarkistamassa paikat livenä.

Martinlaakso ja Myyrmäki ovatkin nyt isoissa muutoksissa. Vanhaa puretaan pois ja uutta rakennetaan tilalle.

Lukijat osaavat jo odottaa, että Ahonen sijoittaa jonkin tapahtuman Martinlaaksoon tai Myyrmäkeen, josta hänen luomansa Isaksson on kotoisin.

– Jollain verukkeella Isaksson pääsee Vantaalle, Ahonen virnistää.

Sieluttomissa liikutaan paljon muun muassa Lahdessa ja muuallakin Päijät-Hämeessä. Ne seudut liittyvät Ahosen lapsuuden kesiin ja aiempaan työelämään, kun hän toimi Seutuviikko-nimisen lehden päätoimittajana. Murha tapahtuu kuitenkin Martinlaaksossa.

Viides Isaksson-dekkari ilmestyi vasta parisen viikkoa sitten eikä Ahosella senkään jälkeen ole mitään aikomuksia panna poliisiaan päiviltä. Seuraava kirja on jo vireillä.

– Kuudennen Isakssonin yksi versio on nyt luettavana.

Ahosen kustannustoimittaja WSOY:llä on Samuli Knuuti, jonka kommentteja ja ehdotuksia kirjailija arvostaa suuresti.

Ahonen kirjoittaa paljon öisin.

– Silloin on rauhallisinta.

Vantaalla käydessään hän saattaa kirjoittaa myös Martinlaakson Ostarin Café Berryssä.

Kirja ei synny "yhdeltä istumalta" tai kronologisessa järjestyksessä, vaan kuin ideoista jalostettu palapeli.

– Loppu on yleensä jo alussa tiedossa ja jotkut tekstin osat olen voinut kirjoittaa seitsemän kahdeksankin vuotta sitten.

Seikkailunhalun vuoksi Irlantiin muuttanut Ahonen on niin kotiutunut vihreälle saarelle, että hänellä ei ole suunnitelmia palata Suomeen.

– Mutta eihän sitä koskaan tiedä, mitä tapahtuu.

Markus Ahonen

Kirjailija ja toimittaja. Tekee myös digimarkkinointia.

Syntynyt Helsingissä 1972.

18-vuotiaan pojan isä.

Ensimmäinen romaani Meduusa ilmestyi 2006. Se sai Kouvolan dekkaripäivien juhlavuoden dekkariromaanikilpailussa kolmannen palkinnon.

Isaksson-dekkareita ovat myös Palava sydän (2008), Jäljet (2014), Sydämenmurskajaiset (2016) ja Sieluttomat (2019).

Ahonen on julkaissut myös kaksi omakustanteista lastenkirjaa 2012 ja novellikokoelman Kotipaikkani on rakkaus  / My Hometown Named Love.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut