Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Tuulan kuntoutusjakso Kaunialassa oli pettymys – "Tuntuu, että olin murtuneen nilkan kanssa saattohoito-osastolla"

HOITO Sairaalassa oli käynnissä siirtymävaihe, myöntää toimitusjohtaja.

Länsi-Vantaalla asuva Tuula Härkönen, 79, liukastui kadulla ja mursi nilkkansa. Pian havaittiin, että murtunut nilkka on leikattava, jotta se saadaan kuntoon.

Leikkauksen jälkeen Härkönen pääsi kuntoutukseen. Tai niin hän luuli. Kuntoutuspaikka, Kaunialan Sairaala, petti Härkösen odotukset.

– Puitteet sairaalassa olivat hienot, mutta en koe, että minua olisi kuntoutettu. Fysioterapeutin kanssa tehtävät harjoitukset jäivät useimpina päivänä kokonaan tekemättä.

En ymmärrä, miksi osastoa kutsuttiin kuntoutusosastoksi."

Härkönen hämmästyi myös lääkehuollon toimimattomuutta.

– Päiviä lääkettä pyydettyäni, sain Tampereella asuvan tyttäreni hakemaan minulle lääkkeen kotoani Vantaalta. Sen jälkeen sain kuulla, että lääkettä oli tullut Kaunialaan, mutta kukaan ei ollut kertonut asiasta minulle.

Kuntoutusjakson aikana Härkönen sairastui norovirukseen. Hänen mielestään sairaalassa ei otettu virusepidemiaa riittävän vakavasti.

– Osa hoitohenkilöstöstä ei käyttänyt käsineitä eikä kasvosuojaa. Myös siivous oli riittämätöntä.

Erityisen huonona asiana Härkönen pitää sitä, että kuntoutusosastolla oli aivan toisenlaiselle osastolle kuuluvia potilaita.

– Osa potilaista vain makasi sängyissä. Kyse oli palleatiivisista potilaista. En ymmärrä, miksi osastoa kutsuttiin kuntoutusosastoksi. Minulla oli olo, että olin murtuneen nilkan kanssa saattohoito-osastolla.

Kaunialan Sairaalan kirjallisessa vastauksessa pahoitellaan sitä, ettei tiedottaminen toiminut ja etteivät hoitajat osanneet vastata lääkettä koskeviin kysymyksiin. Fysioterapeutin kanssa tehtävät harjoitukset jäivät sairaalan mukaan tekemättä Härkösen vatsataudin vuoksi.

– Olin Kaunialassa 17 päivää. Vatsataudin vuoksi harjoitukset jäivät väliin neljänä päivänä, mutta niitä jäi väliin myös useina muina päivinä, vastaa pettynyt Härkönen.

Härkönen kertoo hoitajien perustelleen ongelmia sillä, että sairaalassa eletään siirtymävaihetta.

Kaunialan toimitusjohtaja Mervi Ahlroth vahvistaa, että sairaalassa on ollut käynnissä siirtymävaihe. Se on näkynyt muun muassa siinä, että kuntoutusosastolla on ollut myös pitkäaikaishoidossa olevia potilailta.

– Aiemmin pitkäaikaishoitoon varattua osastoa ollaan muuttamassa kuntoutusosastoksi. Syynä on kuntoutettavien määrän merkittävä kasvu, kertoo Ahlroth.

Viisi vuotta sitten Kaunialassa oli yksi kuntoutusosasto, jossa oli noin 30 paikkaa. Nyt osastoja on kolme ja potilaspaikkoja lähes sata. Ahlrothin mukaan muutos johtuu muun muassa siitä, että yhä enemmän vanhuksia asuu kotona ja heitä kuntoutetaan, jotta he kykenevät jatkamaan arkeaan kotona. Ahlroth on toiveikas ja uskoo siirtymävaiheen olevan nyt ohitse.