Itäkeskuksen imaami taltutti tulipätsin – "Turvallisuuskoulutusta tarvittaisiin etenkin maahanmuuttajataustaisille äideille"

KOULUTUS Maahanmuuttajien arjen turvallisuutta parannetaan kouluttamalla heitä myös heidän omalla kielellään.

Puotinharjun Puhos Oy:n Maria von Flittner, Helsingin Pelastusliiton Olli-Veikko Kurvinen, MAKO-tiimin Andrey Mustonen ja Helpen turvallisuuskouluttaja Lasse Wallius seurasivat, kun Itäkeskuksen imaami Abdifatah sammutti tulen. Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

– Jos tulee hyvin erilaisesta turvallisuusympäristöstä, niin aina ei tiedä, mitä täytyisi tietää kotiin ja arkeen liittyvistä turvallisuusasioista. Ja kun ei tiedä, niin siten ei osaa myöskään kysyä oikeita kysymyksiä, sanoo Ayaan Hassan

Hän vieraili Puotinharjun Puhoksella, jonka Banaadir-kahvilassa järjestettiin maahanmuuttajien turvallisuuskoulutusta. Hassan kuuluu Helsingin Pelastusliiton MAKO- eli maahanmuuttajien koulutusohjelma -tiimiin, joka tarjoaa turvallisuuskoulutusta useilla eri kielillä.

– Kouluttaessani olen huomannut, että joillekin maahanmuuttajille tulee uutena tietona se, että kerrostalojen käytävillä ja kulkuväylillä ei pidä säilyttää lastenrattaita ja muuta tavaraa. Koulutuksessa otamme esille myös keittiöön liittyviä turvallisuusasioita. Ja saunaa ei ole tarkoitus käyttää vaatteiden kuivatukseen.

Saunaa ei ole tarkoitus käyttää vaatteiden kuivatukseen."

Hassan ja MAKO-tiimin toinen turvallisuuskouluttaja Sadek Elwan kertovat kuulleensa, että jotkut maahanmuuttajat ovat lämmittäneet huoneistoa pitämällä kuumaa uunia auki.

– Turvallisuuskoulutusta tarvittaisiin enemmän etenkin maahanmuuttajataustaisille äideille. Koulutusta olisi annettava alkusammutustaidoissa ja muissa turvallisuuden perustaidoissa, Elwan sanoo.

– Kun Vuosaaressa sattui joulukuussa 2016 kolmen lapsen ja perheenäidin hengen vaatinut huoneistopalo, otti Ghanan kunniakonsuli meihin yhteyttä ja pyysi järjestämään turvallisuuskoulutusta ghanalaistaustaisille maahanmuuttajille, kertoo Helsingin Pelastusliiton toiminnanjohtaja Olli-Veikko Kurvinen

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan Vuosaaren palon aiheutti se, että saunan kiuas kytkeytyi yöllä päälle, luultavasti ajastettuna. Epäselväksi jäi, käänsikö saunan kytkimiä lapsi vai äiti. Kuivumassa olleet vaatteet ja vaipat syttyivät.

– Vuosaaren tapauksessa menehtymiset olisi voitu estää palovaroittimella. Huoneistossa oli ollut palovaroitin, mutta se oli otettu pois käytöstä, koska ruoanlaitosta tullut käry oli aiheuttanut hälytyksiä, kertoo Helsingin Pelastusliiton turvallisuuskouluttaja Lasse Wallius

Hän huomautti, että jos saunaa käytetään esimerkiksi varastona, tulisi saunan kiukaan sulakkeet laittaa pois päältä sähkötaulusta.

MAKO-kouluttajat kouluttavat väkeä yleensä maahanmuuttajajärjestöjen eri tilaisuuksissa, joskus koulutusta viedään Puhoksen kaltaisiin paikkoihin, joissa kokoontuu paljon maahanmuuttajia.

Moskeijan viereisessä tilassa istui useita kymmeniä miehiä kuuntelemassa Walliuksen ja vanhemman konstaapelin Harri Soinisen luentoja. Soininen kertoi huumeista ja muista päihteistä, sekä siitä, mistä niiden käytön huomaa.

– Olkaa tarkkana nuorten kanssa ja ottakaa matalalla kynnyksellä yhteyttä vaikka poliisiin, jos epäilette huumeiden käyttöä. Jos nuori on kokeiluvaiheessa, asiaan on helpompi puuttua kuin myöhemmin, Soininen sanoo.

Palkittua turvallisuuskoulutusta

Helsingin Pelastusliiton MAKO-tiimi kouluttaa maahanmuuttajataustaisille henkilöille kodin ja asumisen turvallisuusasioita. Kahden ja puolen vuoden aikana turvallisuuskoulutusta on saanut noin 2 500 maahanmuuttajataustaista lähinnä Uudenmaan alueella.

MAKO-ohjelma palkittiin vuonna 2017 Finnish Security Awards -tapahtumassa Vuoden turvallisuustekona. MAKO-tiimiin kuuluu jo pitkään Suomessa asuneita maahanmuuttajataustaisia henkilöitä, jotka koulutetaan Pelastusliiton toimesta turvallisuuskouluttajiksi.

Aiheeseen liittyvää

  1. Kolme lasta ja 15 aikuista evakuoitiin tulipalon takia – parvekkeelta pelastettiin kaksi 26.10.2018 19:56
  2. Joku laittoi kiukaan päälle – äiti ja kolme lasta saattoivat jäädä loukkuun Vuosaaren tulipaloasuntoon 14.2.2017 14:08

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut