Innokkaille lintuharrastajille lähiluontokin on yhä uudestaan elämys – "Siellähän on aina eri linnut ja metsä on aina kaunis"

HARRASTUS Martinlaaksolaiset lintuharrastajat antavat piupaut bongauspisteille.

Martinlaaksolainen Sirkku Levosalo katseli äskettäin ikkunastaan kurkea.

– Oli kauhea tuuli ja se vispasi lintua hetkittäin ihan ympyrää, hän kertoo.

Keittiöstään hän saattaa nähdä taas pian myös tervapääskyn, minkä jälkeen onkin sitten pakko seurata, koska isompi parvi saapuu.

– Kirjasta voi joutua lukemaan saman kohdan kolmeen kertaan, kun ei malta olla tarkkailematta pääskyjen liikkeitä ja sitä, onko siellä taas nuolihaukka niitä jahtaamassa.

Eläkeläisellä on kuudennessa kerroksessa sijaitsevan asuntonsa keittiön ikkunalla aina kiikarit. Lintuharrastajalle oma koti on samalla kätevä, urbaani lintutorni.

Mutta parasta ovat tietenkin retket luontoon.

Niitä Levosalo tekee ahkerasti Helsingin Seudun Lintutieteellisen Yhdistyksen, Tringan, jäsenenä ja tietysti myös omin päin. Lisäksi hän vetää retkiä itsekin yhdessä lähikulmilla asuvan toisen tringalaisen, Anna-Maija Myllysen, kanssa.

– Tunnemme jo kokolailla tarkkaan tämän lähialueen linnuston ja tuumimme, että voisimme ihan hyvin täällä opastaa muitakin tähän kivaan harrastukseen, jonka voi aloittaa missä iässä tahansa, he kertovat.

–Ja mitä enemmän ihmisten kiinnostus kasvaa, sitä enemmän lintujen tutkiminen ja suojelukin ehkä saavat lisää tukea.

Kaksikko on nyt opastanut kaikenikäisiä halukkaita talvilinturetkillä jo viitenä vuotena.

– Reitti vie Myyrmäen urheilutalolta Pellaksen kautta Raappavuoren metsään ja Variston suuntaan. Maasto on helppokulkuista ja sopii hyvin myös iäkkäämmille kävelijöille, oppaat rohkaisevat.

Retket on suunnattu erityisesti vasta-alkajille ja vuodenaikakin sen mukaan valittu.

– Talvilinnut ovat vähäisemmän määränsä takia helppoja. Ei mene heti kaikilta pää ihan sekaisin, kun ei olla koko ajan sanomassa, että tuolla menee tuo ja tuolla tuo, Levosalo nauraa.

Lintukiinnostus on ollut sekä Myllysellä että Levosalolla oraalla jo lapsesta asti, mutta varsinaiseksi harrastukseksi lintujen tarkkailu tuli molemmille vasta kypsemmällä iällä, kun perhe-elämän kiireet alkoivat vähentyä.

Levosalolla vaihe alkoi parikymmentä ja Myllysellä kymmenkunta vuotta sitten. Ajasta ei silti kummallakaan ole runsaudenpulaa.

– Olen vielä työelämässä ja vuorotöissä ja laulan kuorossa, joten moni linturetki jää tekemättä, Myllynen sanoo.

Levosalokin hämmästelee käyttävänsä lintuihin vähemmän aikaa kuin eläkkeelle jäätyään luuli. Muitakin puuhia, kuten vapaaehtoistyötä seurakunnassa, tuntuu kummasti riittävän.

Vaikka katse monesti taivaalle tähyilee, kummallakin on jalat harrastamisessaan tiukasti maassa. Sen on tarkoitus pysyä ilona, ei suorittamisena.

– Bongaaminen ei ole meidän juttumme, se on eri asia kuin lintujen tarkkailu. Emme kaahaa harvinaisuuksien ja pisteiden perässä, he korostavat.

Ulkomaille asti venyneistä linturetkistä huolimatta lähiluonnossa tallustelu ei kaksikkoa kyllästytä.

– Ei todellakaan. Siellähän on aina eri linnut. Ja metsä on aina kaunis.

Naiset ovat ottaneet osaa myös talvilintulaskentoihin, joista tiedot välittyvät tilastoihin Luonnontieteelliseen museoon. Omiin listoihinsa he keräilevät niin sanottuja vuodareita, eli lajeja, joita vuoden aikana kohdalle sattuu.

– Mutta eivät nuo lajimäärät ole meille harrastuksessa mikään tärkeä juttu, Levosalo kuittaa.

Omiin kirjauksiin päätyvät myös ”elikset”, ensimmäistä kertaa elämässä kohdatut lajit.

– En kyllä muista viimeisintä elistäni.

– En minäkään.

Se niidenkin tärkeydestä.

Tringa

Helsingin Seudun Lintutieteellinen Yhdistys

Toimii Uudellamaalla.

Perustettu 1974, jäseniä 3 000.

Edistää ja kehittää lintuharrastusta, linnuston- ja luonnonsuojelua.

Järjestää linturetkiä ja muita tapahtumia.

Toimintaa ja tapahtumia on kaikentasoisille

harrastajille vasta-alkajista lähtien.

BirdLife Suomen jäsenyhdistys.

www.tringa.fi

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut