MUUTOS Havainnekuvissa tunkkaisen kävelykadun tilalla on avara keskustatila.
Tikkuraitin uudistamisen suunnittelu etenee. Yleissuunnitelman havainnekuvissa näkyy, mitä tavoitellaan noin neljä miljoonaa euroa maksavalla uudistuksella.
Kadulta on jo revitty irti istutusaltaat ja penkit. Myös Prismakeskuksen viereisen tontin rakennustyöt ovat muuttaneet maisemaa.
Aiemmin kerrottiin, että Tikkuraitin uudistustyöt valmistuisivat vuonna 2020. Nyt uudistustöiden arvioidaan vasta alkavan vuonna 2020 tai 2021.
Uuden ilmeen on tarkoitus olla avara."
Tikkuraitti säilyy kävelykatuna ja uuden ilmeen on tarkoitus olla avara. Suunnittelussa on mukana arkkitehti Gretel Hemgård Hänet muistetaan myös Tikkurilan Kirjastopuiston suunnittelijana.
Tikkuraitin keskiosa on Hemgårdin mukaan koettu tunkkaiseksi ja katu näyttää kuluneelta. Painaumat kadussa viestivät alla olevasta savimaasta. Remontin jälkeen tunkkaisuuden tilalla luvataan olevan valoa. Kadun pohjatyöt tehdään niin, ettei painuminen ole jatkossa ongelma.
Hemgård kertoo Tikkuraitin nivoutuvan jatkossa aiempaa paremmin Asematiehen. Myös Asematiestä tulee kävelykatu, jonka keskelle on varattu ajoyhteys takseille ja huoltoliikenteelle. Asematien ja Tikkuraitin suunnittelussa on otettu vaikutteita räsymatosta.
– Asematien "räsymattoa" leimaa 50-luvun mittakaava, jota on myöskin kodikkuudeksi kutsuttu. Tikkuraitti on 80-luvun matto, yleisvaikutelmaltaan selkeämpi, kertoo Hemgård.
Tikkuraitin reunoille jätetään noin parin metrin levyiset kaistaleet jalankulkijoille. Pohjoiselle reunalle tulee kalusteiden ja puuistutuksien vyöhyke, joka on leveydeltään noin kaksi ja puoli metriä. Keskellä katua on kuusi ja puolimetriä leveä kaistale jalankulkijoille, pyöräilijöille ja satunnaisia tapahtumia, esimerkiksi markkinoita, varten.
– Oleskelualueet penkkeineen olivat aiemmin kadun keskellä. Sijoittamalla oleskelupaikat reunaan, katutilan aurinkoisemmalle puolelle, voidaan penkeiltä seurata katuelämää, toteaa Hemgård.
Valaisimien orret muistuttavat tikkuja."
Paraatipaikalle Orvokkitien ja Tikkuraitin leikkauskohtaan tulee suuri nelimetrinen taideteos. Se on Kim Simonssonin pronssiveistos Tyttö ja linnunpesä Tyttöveistoksen jalustasta tulee korkeudeltaan sellainen, että sillä voi istua.
– Veistos on perinteisellä tavalla tehty pronssiveistos ja siinä on selkeästi tunnistettavissa manga-muotokieli, kertoo Vantaan julkisen taiteen kuraattori Anne Kaarna-Suomi
Kielotien puoleisessa päässä oleva Heikki HäiväojanPlootu-veistos siirretään muualle. Veistos on ollut itse asiassa vuodesta asti 1982 väliaikaisella paikalla.
Havainnekuvissa näkyvät katuvalaisimet ovat kaksiorsisia. Valaisimien orret muistuttavat tikkuja. Hemgård kertoo tarinan niiden suunnittelun taustalta.
– Valaisinsuunnittelija Roope Siivoinen oli pienenä poikasa käynyt Tikkurilassa ja yrittänyt katsella, että missä niitä tikkuja on. Nyt Tikkuraitilla näkyy tikkuja.