Kyyt alkavat heräillä! – "Ovat keväällä vaarallisimpia"

Kyykäärme Agria

Aapo Siippainen

Lemmikeiden omistajia varoitetaan, koskat kyyt alkavat pian herätä horroksestaan.

Keväällä kyyn puremat ovat vaarallisimpia, sillä nuoren kyyn purema sisältää yleensä enemmän myrkkyä kuin aikuisen, kertoo Agria eläinvakuutus.

Kyy puree koiraa tai kissaa useimmiten kuonoon, lemmikin nuuhkiessa maata tai tutkiessa käärmettä. Kuonoon osuneen pureman paranemisennuste on yleensä hyvä. Purema tassussa tai raajassa on vaarallisempi, sillä silloin myrkky pääsee nopeammin leviämään muualle elimistöön ja purema voi johtaa lemmikin menehtymiseen.

– Jos epäilet, että kyy on purrut koiraasi tai kissaasi tassuun, tärkeintä on pitää lemmikki mahdollisimman paikallaan, jotta myrkky ei pääse leviämään muualle elimistöön. Kanna lemmikkisi autoon ja eläinklinikalle, jos vain pystyt, neuvoo Agrian asiantuntijaeläinlääkäri Marika Melamies

Agria muistuttaa, että lemmikille ei kannata antaa kyytablettia, ellei purema ole pään alueella ja turvotus uhkaa tukkia hengitystiet

Kyyn purema hoidetaan levolla, nesteytyksellä sekä eläinlääkärin määräämällä turvallisella kipulääkkeellä.

Kyyn pureman oireita

Puremakohdassa voi useimmiten nähdä kyyn hampaiden jättämät kaksi pientä reikää.

Lievissä tapauksissa puremakohta turpoaa hieman, vaikeammissa tapauksissa kyyn myrkky vaurioittaa koiran elimistöä, mikä voi johtaa jopa lemmikin menehtymiseen.

Kyyn puremaan erittämän myrkyn määrä ja vahvuus vaihtelee. Kyyn myrkky aiheuttaa puremakohdassa kudostuhoa, turvotusta, kuoliota sekä veren hyytymishäiriöitä. Myöhemmin voi seurata sydämen rytmihäiriöitä, munuaisten vajaatoimintaa sekä nesteen kertymistä keuhkoihin.

Kivulias kudosturvotus kehittyy tavallisesti muutaman minuutin kuluessa, mutta viimeistään 2 tunnin kulutta. Mikäli puremakohdassa ei kahden tunnin kuluttua havaita lainkaan turvotusta, on todennäköistä että kyy ei ole ruiskuttanut myrkkyä pureman yhteydessä.

Jos purema on kuonossa, voi koiran tai kissan koko pää turvota voimakkaasti. Turvotus voi levitä myös suun ja nielun alueelle tukkien hengitysteitä. Jos purema on tassussa, voi turvotus levitä koko raajaan. Turvotus voi pahentua 1-2 päivän aikana puremasta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Onko tässä kevään ensimmäinen kyykäärme? Vantaalaisnainen bongasi "Penan" iltapäiväkävelyllä 21.3.2019 16:14
  2. Nyt se on todistettu: Ikä ja ihminen muuttavat koiran luonnetta – tässä iässä lemmikki on kaikkein aggressiivisimmillaan 6.4.2019 8:05
  3. "Kun osaaminen loppuu, koiran koulutuksessa kuvioihin tulee väkivalta" 6.3.2019 22:06
  4. Tiesitkö tämän kyykäärmeistä? Parittelua kestää kuukauden ajan ja vasta sitten koiras saa syödä 25.3.2017 17:55

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut