Helsinkiläismies tuomittiin kahden poliisin vainoamisesta – piinasi huorittelulla ja netissä levinneellä pilkkavideolla

Kuvituskuva. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Aapo Siippainen

Nelikymppinen helsinkiläismies on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa kahden poliisin vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Oikeuden mukaan mies oli vuosina 2017–2018 lähetellyt halventavia viestejä poliisien puhelimiin ja sähköpostiin. Lisäksi hän oli levitellyt perättömiä väitteitä internetissä ja julkisilla paikoilla.

Naispoliisille mies lähetti useiden kuukausien aikana ainakin 25 teksti- ja ääniviestiä, joissa poliisia nimiteltiin muun muassa "kupoliotsaksi" ja häntä huoriteltiin. Monesti tuomitun kielenkäyttö oli tätäkin törkempää.

Mies väitti poliisin syyllistyneen myös rikoksiin, kuten koirien myrkyttämisiin. Tuomittu oli lisäksi vaatinut poliisia pysymään poissa tietyiltä asuinalueilta ja tapahtumista.

Toukokuussa 2018 mies levitti Vuosaareen, Mustavuoreen sekä Porvoon alueelle julisteita, joissa oli naispoliisin kuva sekä huorittelua ja väitteitä virkarikoksista. Häpäisyjulisteessa luki muun muassa että naispoliisi olisi vihamielinen tavallisia suomalaisia kohtaan.

Miespoliisiatuomittu piinasi enimmäkseen sosiaalisessa mediassa. Mies julkaisi toisen henkilön julkisella Facebook-seinällä kirjoituksen, jossa hän väitti miespoliisin olevan varas ja pukeutuvan naiseksi.

Elokuussa 2017 Youtubessa julkaistiin video, jossa tuomittu haukkui miespoliisia "rotannäköiseksi" ja väittäi poliisin uhkailleen tuomittua väkivallalla.

Miespoliisin perhe vedettiin juttuun mukaan, kun tuomittu lähetti vaimon työpaikalle halventavan kirjeen, jossa on viitattu muun muassa perheen lapsiin.

Vainoaminen oli kuulunut miehen käyttäytymiseen jo aiemmin. Tuomittu oli saanut saman miespoliisin vainoamisesta tuomion Helsingin käräjäoikeudessa syksyllä 2016. Hän aloitti vainoamisen uudestaan vain puoli vuotta tuomion jälkeen.

Miespoliisi sanoi oikeudessa, että vainoamiset kestivät yhteensä 3,5 vuotta ja sillä on ollut vaikutusta virkatehtävien hoitamiseen. Miespoliisi oli erityisen huolestunut perheensä turvallisuudesta.

Naispoliisi kertoi kokeneensa uhkaa muun muassa sen takia, että tuomittu sanoi "etsivänsä hänet käsiinsä".

Tekojen motivaationa voidaan pitää kostoa, koska tuomittu kuului aikaisemmin kahteen rikostutkintaan, joissa poliisit olivat mukana.

Tuomittu kiisti naispoliisiin liittyvät syytteet muun muassa sen takia, että korkeassa asemassa olevan virkamiehen tulisi sietää kritiikkiä. Miespoliisiin hän ei ole kertomuksensa mukaan ollut yhteydessä. Oikeus kuitenkin katsoi, että halventaminen oli tehty niin, että se tulisi muun muassa vaimon kautta miespoliisin tietoon.

Mies määrättiin maksamaan poliiseille kärsimyskorvauksia 3 600 euroa.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 2. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 3. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 6. Energiayhtiö palkitsee hyvää mieltä levittäviä harrastusseuroja 5 000 eurolla – Voittajia valitsemassa suosikkitubettaja Roni Back
 7. Mielipide: Leinelässä siivottiin talkoilla – ja kyllä kannatti!
 8. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä
 9. "Monen tilanne mennyt koronaepidemian aikana huonompaan suuntaan" – Sininauhasäätiö avaa taas toimintojaan
 10. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 11. Herttoniemen pyöräturman kuorma-autoilija kiistää syyllistyneensä rikoksiin, poliisi epäilee törkeästä kuolemantuottamuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta
 12. Laki tiukkenee: Pientä lasta ei saa kuljettaa lyhyttäkään matkaa ilman turvalaitetta, edes taksissa
 13. Suurin työttömyyskassa ennustaa kirpeitä lukuja koronakeväälle – hakemustenkin käsittelyt venyvät yliajalle
 14. Hurjaa kasvua työttömissä työnhakijoissa Uudellamaalla – lomautettujen määrä nousi 3 400 prosenttia
 15. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 2. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 3. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 4. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 5. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 6. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 7. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Jatkotartuntoja ei ole todettu Vantaan kouluissa tai päiväkodeissa – 120 henkilöä on kotikaranteeneissa
 10. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 11. Koulujen avautuminen ja henkilöstön lomautukset aiheuttuivat ongelmia Vantille – Toimitusjohtaja: Tilanne normalisoitunut viikon aikana
 12. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 13. Uusi tapaamispaku parkkeerasi Simonkylän hoivakodin pihalle – Kujanpään sisarukset näkivät pleksin takaa äidin ja isän viikkojen tauon jälkeen
 14. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 15. Fazerin vierailukeskus avautuu ensi viikolla – kesällä pihalle avataan kasvihuone

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.