Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Postin jakamat potkut ja Tallinna-siirto saavat kritiikkiä – ”Onko tämä suomalaisten työntekijöiden tulevaisuus?”

Posti on ilmoittanut siirtävänsä palvelukeskuksensa töitä Suomesta Tallinnaan. Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä toimivasta palvelukeskuksesta valtionyhtiö irtisanoo 23 henkeä.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU pitää härskinä sitä, että valtionyhtiö hakee kustannussäästöjä siirtämällä työtä maan rajojen ulkopuolelle. Posti tarjoaa työntekijöille mahdollisuutta siirtyä jatkamaan työtä irtisanomisajan jälkeen Tallinnaan paikallisen palkkatason mukaisilla palkoilla.

– Onko tämä suomalaisten työntekijöiden tulevaisuus? Meidät lähetetään Suomen rajojen ulkopuolelle tekemään työtä ties millä työsuhteen ehdoilla, kunhan yritykset saavat kustannuksiaan laskemaan, kysyy Postin toimihenkilöiden valtakunnallinen pääluottamusmies Mirja Sandberg

Posti siirsi jo vuonna 2017 tunnistamattomien osoitetietojen käsittelyä eli videokoodausta Hollannin postin PostNL Data Solutionsin kautta Filippiineille.

Posti on valmistellut siirtoa PAU:n mukaan kaikessa hiljaisuudessa ilmeisesti jo pidempään. Kesällä 2017 Posti vakuutti julkisuudessa, ettei palvelukeskuksen tehtäviä olla siirtämässä Tallinnaan. Tuolloin julkisuuteen oli vuotanut tieto, että Posti suunnittelisi 314 työpaikan siirtämistä Viroon vuoteen 2020 mennessä.

Pääluottamusmies katsoo, että Posti toimii moraalittomasti ja ottaa yrityksen maineen kannalta suuria riskejä.

– Postin työnantajamaine on maan kolmanneksi huonoin. Postilla on jo nyt vaikeuksia rekrytoida henkilöstöä, eikä töiden siirto Tallinnaan ainakaan paranna asiaa.

Sandberg peräänkuuluttaa valtion omistajaohjauksen puuttumista Postin johdon toimiin.

– Vaikka yritys toimisi liiketaloudellisin perustein, ei valtion yrityksen toimintatapa voi olla sellainen, että se aiheuttaa päätöksillään Suomessa työttömyyttä ja sitä kautta kustannuksia valtiolle. Kaikki suomalaiset joutuvat silloin verojen kautta osallistumaan työttömyyden kustannuksiin, jotka johtuvat liiketoiminnan epäeettisistä päätöksistä.

Valtioneuvoston finanssineuvos Petri Viherävuori totesi PAU:n mukaan Taloussanomissa 7. maaliskuuta, että ”omistaja ei voi eikä halua sotkeutua yt-prosessiin, mutta voi neuvottelujen päättymisen jälkeen tarvittaessa palata asiaan.”

– Omistaja voi halutessaan puuttua Postin toimiin, ja nyt olisi korkea aika, toteaa Sandberg.