Istutitko lapsesi liian varhain turvavöihin? – "Lapsen tuittuilu ei ole peruste luistaa turvaistuimen käytöstä"

Pienen lapsen paikka on turvaistuimessa tai -kaukalossa. Kuvituskuva. Arkisto/Ilpo Kekki

Jukka Hämäläinen

Viime viikon turvaistuinratsioissa ilmeni erittäin huolestuttavia puutteita. Turvaistuimesta oli luovuttu usein liian aikaisin ja pieni lapsi matkusti vain auton turvavöissä, muutamassa tapauksessa ei edes niissä.

Pienimpien lasten kohdalla korostui epäkohtana, että lapsi oli aivan liian aikaisin käännetty matkustamaan kasvot menosuuntaan.

Liikenneturva ja poliisi tarkkailivat viime viikolla turvaistuinten käyttöä ja päiväkoti-ikäisten lasten kuljettamista autossa. Suuri osa lapsista matkusti havaintojen mukaan asianmukaisesti.

– Aivan minimissään kolmivuotiaaksi tulee lapsen kulkea selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa, tähdentää Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara

– Matkan lyhyys, lapsen aamuinen tuittuilu tai vanhemman kiire eivät ole perusteita luistaa turvaistuimen käytöstä. Vahinko ei ilmoita itsestään ennakkoon, ja vanhemman tehtävänä on varmistaa lapsen turvallisuus jokaisella automatkalla, suomii Elovaara.

Lapsen kehittyvä keho on huomattavasti hauraampi kuin aikuisen ja tarvitsee parhaimman suojan mahdollista törmäystä vastaan. Laki edellyttää, että alle 135 senttiä pitkät lapset käyttävät turvaistuinta.

– Istuinta kannattaa käyttää tämän jälkeenkin, kunnes istuimen pituus- ja painorajat tulevat täyteen. Turvavyöistuimessa turvavyö asettuu oikein, lapselle on pääntuki ja istuin suojaa lasta myös sivuilta, Elovaara vinkkaa.

Yli kolmivuotiaiden osalta puutteita havaittiin peräti joka kolmannen lapsen kohdalla. Turvaistuimettomuuden lisäksi moitittavaa löytyi istuimen kiinnityksestä ja vöiden käytöstä.

Monella lapsella turvavyö oli liian löysällä tai kulki kainalon alta tai selän takaa. Jonkun verran havaittiin myös sitä, että turvaistuin oli huonosti kiinni tai kokonaan irti.

Turvaistuinratsioita tehtiin 16 paikkakunnalla ympäri Suomen. Pistokokeisiin osui yli tuhat lasta, jotka olivat alle 135 cm pitkiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 2. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 3. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 4. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 5. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.