Lastenhoitaja ei luota päiväkotien valvontaan – "Edellisessä työpaikassani meitä kiellettiin kertomassa henkilökunnan ja lasten määrä"

PALVELUT Työntekijän mielestä tarkastajat ovat liian sinisilmäisiä.

Vantaalaisen päiväkodin arjesta kertovan lastenhoitajan mukaan pihalla saattaa olla neljän aikuisen kanssa jopa 60 lasta, joista osa on alle kolmivuotiaita. Arkistokuva/Päivi Tuovinen

Tiina Örn

Varhaiskasvatusta valvotaan Vantaalla tekemällä tarkastuskäyntejä. Sen lisäksi aluehallintovirasto tulee käymään, mikäli päiväkodin toiminnasta tehdään epäkohtailmoitus.

Yksityisessä Touhula-päiväkodissa Vantaalla työskentelevän lastenhoitajan mielestä valvonta ei nykymuodossaan toimi.

– Valvontaa tekevillä ei tunnu olevan käsitystä päiväkodin arjen etenemisestä, toteaa lastenhoitaja, joka haluaa puhua työpaikastaan nimettömänä.

On täysin mahdotonta valvoa putoaako joku lapsi alas telineeltä."

Lastenhoitajanmielestä suurimmat ongelmat liittyvät mitoitukseen. Valvontakäynneillä varmistetaan päiväkohtaisen mitoituksen olevan kunnossa.

– Kukaan ei valvo, mikä on mitoitus varhain aamulla tai iltapäivällä esimerkiksi kello 16 jälkeen. Lapsia on silloin päiväkodissa vielä runsaasti, mutta suuri osa henkilökunnasta on lähtenyt kotiin.

Kaupunginvaltuusto on päättänyt, että Vantaalla sijaitsevissa yksiköissä lapsia saa olla enintään seitsemän yhtä aikuista kohden. Alle kolmivuotiaiden ryhmässä suhdeluku on neljä lasta per yksi aikuinen.

Lastenhoitajan mukaan pahimmassa tapauksessa pihalla on neljän aikuisen kanssa jopa 50–60 lasta, joista osa on alle kolmevuotiaita.

– Kun siitä vielä yksi tai kaksi hoitajaa on vaihtamassa kuulumisia vanhempien kanssa, niin on täysin mahdotonta valvoa, hyppääkö joku lapsista aidan yli tai putoaako alas telineeltä.

Mitoitukseen vaikuttaa lastenhoitajan mukaan myös se, että iltapäivisin siisteydestä huolehtivat hoitajat. Myös suunnittelu vie henkilökunnan aikaa.

– Voidaan raportoida, että 21 lapsen ryhmässä on kaksi hoitajaa ja lastentarhanopettaja, mutta totuus on, että opettaja on suunnittelemassa toimintaa talon toisessa päässä ja poissa ryhmästä.

Hoitaja pohtii valvojien olevan turhan sinisilmäisiä.

– Ehkä he uskovat ja luottavat siihen, mitä meidän johtoporras sanoo.

Mitoituksen todellisen tilanteen raportointi olisi lastenhoitajan mielestä helppoa. Lasten tulo- ja lähtöajat kirjataan jo nyt. Samoin voisi kirjata ajat, jolloin kukin hoitaja ja opettaja on mukana ryhmän toiminnassa.

– Koneelle voisi syttyä punainen valo aina mitoituksen ollessa pielessä. Niistä hetkistä jäisi sitten merkintä raporttiin. Valvonnassa voitaisiin tarkastella pidemmältä ajalta, kuinka usein kussakin yksikössä valo on ollut punaisella eli ollaan toimittu vajaalla mitoituksella.

Touhula-päiväkotiketjun toimitusjohtaja Virpi Holmqvist kommentoi valvontaa toivoen, että käynneistä tehtäisiin joko muistio, johon kirjattaisiin muun muassa kehittämiskohdat tai sitten päiväkoti saisi ennakkoon täytettäväksi lomakkeen, johon valvontakäynti pohjautuisi. Näin valvontakäynnistä jäisi dokumentti.

Mitoitusasiaan Touhula-päiväkotien viestintäjohtaja Ossi Ahto kommentoi, että mitä tarkemmin läsnäolevien lasten määrä on etukäteen tiedossa, sitä paremmin pystytään varmistamaan oikea mitoitus myös aamuisin ja iltapäivisin.

Lastenhoitaja kiittelee nykyistä työnantajaansa siitä, että vanhempien kysymyksiin saa vastata. Myös silloin kun ne koskevat mitoitusta.

– Edellisessä työpaikassani yksityisessä päiväkodissa Vantaalla meitä kiellettiin kertomassa vanhemmille, kuinka paljon hoitajia oli töissä tai paljonko lapsia oli paikalla. Esimies sanoi, ettei sellaisiin kysymyksiin ole pakko vastata. Vastasin vanhemmille aina, että juuri nyt tämän hetkistä tilannetta en osaa sanoa.

Yksityinen varhaiskasvatus on turvallinen vaihtoehto, sillä kunta valvoo ja ohjaa toimintaa. Niin todetaan Vantaan kaupungin nettisivuilla. Valvonta tarkoittaa käytännössä sitä, että kuhunkin yksikköön tehdään vuodessa yksi ennalta ilmoitettu valvontakäynti.

– Ei meillä ole ollut mitään katastrofeja. Kaupunki on tehnyt palveluntarjoajien kanssa sopimukset. Jos niitä rikotaan, niin silloin on kyseessä sopimusrikkomus, toteaa varhaiskasvatusasioista vastaava sivistystoimen toimialan apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth

Kanteluja virastoon

Vuonna 2018 Vantaalla sijaitsevista varhaiskasvatusyksiköistä tehtiin Etelä-Suomen aluehallintovirastoon yhteensä kuusi epäkohtailmoitusta. Edellisvuonna vastaavia tehtiin viisi. Valtaosa niistä oli kanteluja ja koski kaupungin omia yksiköitä.

Avin raportissa suurimmassa osassa epäkohtailmoituksen syyksi ilmoitetaan "tietoa ei ole saatavilla". Muita mainintoja vantaalaisyksiköitä koskevien ilmoitusten syy -kohdassa ovat lapsen kohtelu, ruoan tarjoaminen, henkilöstömitoitus, päiväkotien piha-alueen portit ja päiväkodin toiminta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 2. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 3. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 4. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 5. Vuosikymmenen ensimmäinen paikallisottelu pelataan Myyrmäessä
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.