EU-arvio: Noin 600 000 suomalaista kärsii kotonaan haitallisesta tieliikennemelusta – "Kannattaa pitää ikkunat suljettuina"

YMPÄRISTÖ Melu on ilmansaasteiden ohella yksi keskeisimmistä elinympäristön laatua heikentävistä tekijöistä.

Kotiin kantautuvalla liikennemelulla on monia haitallisia terveysvaikutuksia. JOHANNA ERJONSALO

Crista Lassfolk-Feodoroff

Tieliikenne on Euroopassa merkittävin ympäristömelun lähde. Suomi ei ole poikkeus: noin 600 000 ihmistä altistuu Suomessa kotonaan korkeille tieliikennemelutasoille EU-mallin mukaisesti mitattuna.

Suomalaisviranomaisten mukaan tilanne on todellisuudessa parempi, koska EU-malli ei kerro koko totuutta. THL:n tutkijat muistuttavat, että Suomessa rakennukset ovat hyvin eristettyjä ja rakenteet vaimentavat liikennemelua huomattavasti tehokkaammin kuin monissa muissa Euroopan maissa.

Asiaa ei kuitenkaan ole syytä vähätellä. Melu on ilmansaasteiden ohella yksi keskeisimmistä elinympäristön laatua heikentävistä tekijöistä myös Suomessa.

Altistuminen melulle voi aiheuttaa esimerkiksi stressiä, vähentää viihtyvyyttä ja häiritä unta.

– Ihmisten hyvinvoinnille olisi eduksi, että rakennukset suunniteltaisiin niin, että mahdollisimman moni voisi sijoittaa makuuhuoneensa hiljaisen julkisivun puolelle. Kannattaisi suosia läpitalon huoneistoja tai sellaisia, joissa ikkunat ovat pihan puolelle, THL:n erikoistutkija Tarja Yli-Tuomi neuvoo.

– Liikennemelualueilla asukkaiden kannattaa myös pitää ikkunat suljettuina. Samalla voi pienentää omaa altistumistaan ilmansaasteille. Jotta ikkunoita ei tarvitsisi käyttää tuuletukseen, asuntojen ilmanvaihdon ja jäähdytyksen pitäisi toimia hyvin muilla keinoin.

THL:n mukaan rakennus- ja huoneistorekisteriin olisi hyvä jatkossa lisätä tieto asunnon ikkunoiden suunnasta, jotta kunnissa voitaisiin paremmin arvioida tieliikenteen melulle ja ilmansaasteille altistuminen.

– Tiedosta olisi hyötyä myös tutkimuksissa, koska epätarkkuus altistumisarviossa voi vaikeuttaa tai jopa estää yhteyden löytymisen altistumisen ja terveyshaitan tai -hyödyn välille, Yli-Tuomi sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut