Yritysten suhtautumisessa työntekijän lapsiperhearkeen on luultua laajempi vaikutus – "Näkyy veroeurossa"

TYÖELÄMÄ Työn ja perhe-elämän tarpeiden yhteensovittamisen myönteiset vaikutukset ulottuvat laajalle.

–¿Jokaisella meistä on läheisiä ihmisiä tai yllättäviä elämäntilanteita, jolloin tarvitaan työelämän joustoja, DNA:n henkilöstöjohtaja Marko Rissanen sanoo. Tomi Parkkonen

Teija Varis

Mitä helpommin töiden ja muun elämän yhteensovittaminen onnistuu, sitä paremmin työntekijä jaksaa työssään ja sitoutuu työnantajaansa. Tähän uskotaan perheystävällisissä työpaikoissa.

– Perheystävällinen työpaikka tarkoittaa sen huomioimista, että työntekijällä on muutakin elämää kuin työ. Siksi pyritään tarjoamaan työajan joustoja ja muita käytäntöjä, joilla niiden yhteensovittamista voidaan helpottaa. Se tarkoittaa myönteistä suhtautumista työntekijöiden perheeseen ja muuhun elämään sekä halua huomioida yksilöllisiä tarpeita, kuvailee Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Salla Toppinen-Tanner

Toppinen-Tannerin mielestä tärkeimpiä perheystävällisiä käytäntöjä ovat työaikaan liittyvät joustot sekä muut järjestelyt, joilla luodaan työntekijöille vaikutusmahdollisuuksia omaan työntekoonsa erityisesti ajan ja paikan osalta silloin, kun se on mahdollista. Ne näkyvät myönteisesti esimerkiksi työn teossa, poissaoloissa, sitoutumisessa ja stressissä.

– Aikaan ja paikkaan sidotuissa tehtävissä on tärkeää, että työntekijöillä on mahdollisuus vaikuttaa niihin tai esittää toivomuksia, ja että esimerkiksi työvuorot ovat riittävän ajoissa tiedossa, mikä parantaa muunkin elämän ennakoitavuutta, hän selvittää.

Vaikutukset näkyvät euroissakin.

Toppinen-Tannerin mukaan työpaikoilla ei aina ehkä ymmärretä, mitä hyötyä työntekijöiden kokonaiselämäntilanteen huomioimisesta on.

– Saattaa vaatia kekseliäisyyttä miettiä, millaisia käytäntöjä omalla työpaikalla voisi kehittää. Työntekijöitä kannattaa tukea tuottamaan itse ratkaisuja tällaisiin haasteisiin, hän ehdottaa.

Työntekijöiden elämäntilanteen huomioimisella on myös laajempia yhteiskunnallisia seurauksia.

– Yritysten menestys ja julkisen sektorin tehokkuus näkyvät veroeuroissa ja julkisen sektorin menojen keventymisessä. Voidaankin sanoa, että perheystävällisillä työpaikkakäytännöillä on myös mikro- ja makrotason talousvaikutuksia, summaa Jaana Vastamäki, joka työskentelee sosiaali- ja terveysministeriön työ- ja tasa-arvo-osaston erityisasiantuntijana.

Työnantaja hyötyy, kun hommissa on tyytyväisiä, motivoituneita ja sitoutuneita ihmisiä. Ne heijastuvat palvelun laatuun, asiakastyytyväisyyteen, tuottavuuteen ja tuloksellisuuteen. Näin sillä on taloudellistakin vaikutusta. Lisäksi perhemyönteisyys on rekrytointivaltti.

Vastamäen mukaan hyvinvointivaikutuksetkin ulottuvat paljon laajemmalle kuin vain työntekijöihin itseensä.

– Esimerkiksi lasten työkyky kehittyy pienestä pitäen, joten vanhempien hyvinvointiin vaikuttamalla voidaan vaikuttaa myös tulevaisuuden työvoiman työkykyyn.

Toppinen-Tanner iloitsee, että työpaikkojen perheystävällisyys on ollut viime aikoina paljon esillä.

– Uskon, että tietoisuus asiasta ja hyvistä käytännöistä on selvästi kasvanut viime vuosina, kun yhteiskunnalliseen keskusteluun on tullut mukaan työelämän rooli aiemman perhepolitiikkaan ja perhevapaisiin keskittyvän keskustelun rinnalle, hän sanoo.

Vastamäen mukaan työpaikkojen perheystävällisyyttä on tällä hallituskaudella edistetty osana lapsi- ja perhepalveluiden kärkihanketta.

– Työn ja muun elämän yhteensovittamisen helpottaminen edistää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista sekä auttaa muun muassa hallitsemaan kuormittumista, mikä puolestaan on osa työsuojelua, hän sanoo.

Vastamäen mukaan myös paljon puhuttavan syntyvyyden laskun takia työpaikkojen perheystävällisyyteen kannattaa satsata.

– Työn ja muun elämän yhteensovittamisen vaikeudet voivat johtaa lapsen hankinnan siirtämiseen tai siitä luopumiseen, hän pohtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pientalon tontille rakennetaan kolme kerrostaloa Hiekkaharjussa – "Tienoon tarina on vasta alussa"
 2. Filmipuisto-nimi muistuttaa Veromiehen teollisesta menneisyydestä – Flamingon viereen voi tulla asuntoja jopa 1 200 asukaalle
 3. Mielipide: Vesijuoksijoiden ryhmäytyminen on herättänyt närkästystä – iäkkäille ihmiskontaktit ovat yhtä elintärkeitä kuin happi
 4. Tikkurilan aseman lähelle avataan uusi joogastudio
 5. Triathlon-kisa aiheuttaa muutoksia liikenteelle Kuusijärven alueella – Ensi viikonlopun kisaan ilmoittautunut yli tuhat osallistujaa
 6. Oma raha: Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 7. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 8. Messukeskus tarjoaa kaikille messuvieraille ilmaiset maskit
 9. Lapset pelästyivät heitä luvatta kuvannutta miestä Rekolassa – väitti kuvaavansa Vantaan Sanomiin
 10. Mielipide: Roskaaminen ja julkisella paikalla pissaaminen eivät kuulu sivistyneeseen yhteiskuntaan – monissa maissa huonoa käytöstä suitsitaan sakoin
 11. Etätyö jopa paransi työhyvinvointia koronakeväänä – työn imu kasvoi etenkin pienten lasten vanhemmilla
 12. Holtittomasti kaahannut huumekuski törmäili pakettiautolla kymmeniin autoihin Kehä I:llä
 13. Hänninen 12.8.
 14. Yhä useampi pelkää suurpetoja – Tuore kysely: Suomen luonnossa pelottavat eniten karhu ja punkki
 15. USU: Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia koronaepidemian toisen aallon uhatessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.