Tellu-robotti voi saada uusia tehtäviä vartijana, siivoojana tai vaikka oppaana – "Mielikuvitus on rajana"

5G-robotin pitää ladata akkuaan päivittäin T2-terminaalissa. Päivi Tuovinen

Tuomas Massinen

Finavia selvittää Tellun avulla tänä vuonna, voivatko robotit hoitaa jatkossa osan vahvasti kasvavan lentoaseman töistä. Lentokenttäyhtiön tavoitteena on, että Tellu jää pysyvästi Helsinki-Vantaalle esimerkiksi asiakkaiden oppaaksi tai vartioinnin tueksi.

Finavia testaa robotteja lähivuosina ensisijaisesti opastus-, turvallisuus- ja siivoustehtävissä.

– Kaikkea on tarkoitus kokeilla – mielikuvitus on rajana, kärjistää Finavian digijohtaja Heikki Koski.

– Robotteja voisi käyttää esimerkiksi terminaalien siivouksessa ja ulkoalueiden kunnossapidossa, kuten lumenluonnissa. Ne voisivat hoitaa entistä enemmän sellaisia töitä, joita ihmiset eivät mielellään tee, Koski pohtii.

Helsinki-Vantaan pinta-ala, matkustajamäärä ja lentoliikenne kasvavat voimakkaasti lähivuosikymmenenä. Tämä tarkoittaa, että lentoasemalle tarvitaan lisää työvoimaa.

Finavia toivoo, että robotit helpottaisivat työvoimatarvetta sekä nopeuttaisivat ja tehostaisivat lentokentän toimintoja.

Koski huomauttaa, etteivät robotit suoraan korvaa ihmistyöntekijöitä.

– Kun robotit hoitavat ne hankalat työt, ihmiset voisivat keskittyä asiakaspalveluun: esimerkiksi siivoojat voisivat reagoida nykyistä nopeammin, jos asiakas ilmoittaa, että vessassa tarvitaan siivousta.

Koski korostaa, että robotti kannattaa valjastaa johonkin työtehtävään vain, jos se parantaa lentoaseman asiakaspalvelua ja Finavian liiketoimintaa.

Suomessa robotteja hyödynnetään jo jonkin verran teollisuuden ja kuljetusalan tavaransiirto- ja -keruutöissä, mutta lentokentille ne tekevät vasta tuloaan.

Joillakin ulkomaisilla lentoasemilla botteja on jo otettu käyttöön. Esimerkiksi Kiinassa Bao'anin lentokentällä Shenzhenissä työskentelee AnBot, ihmisen korkuinen robotti, joka tekee turvatarkastuksia.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tässä tulee Helsinki-Vantaan Tellu! – katso videolta, miten Tähtien sodan R2-D2-droidia muistuttava robotti sompailee kentällä
    17.3.2019 20:30

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut