Rekolan koulussa toteutettiin historian koe pakohuonepelinä – Opettajat tekevät pelit itse illanistujaisissa ja lomilla

OPETUS Rekolan koulussa on opiskeltu lukuvuoden aikana pakohuoneen avulla.

Pakohuonepelissä on vauhtia. Erika Happonen, Diana Boglaru ja Aleksi Hatakka etsivät lukkoja eli QR-koodeja Rekolan koulun käytäviltä. Marika Lumme

Marika Lumme

Rekolan koulun 5A-luokka sai tehdä viime viikolla historian kokeen, jossa oppilaiden tietämystä kivikaudesta testattiin pakohuonepelin avulla. Oppilaat jaettiin pieniin ryhmiin, ja erityisopettaja Susan Kotiranta-Kettunen johdatteli lapset tarinan avulla peliin. Tarinan jälkeen alkoi vipinä.

Historian koe pakohuonepelinä vaatii ryhmätyötä. Diana Boglarun, Aleksi Hatakan ja Erika Happosen yhteistyö toimi hienosti.

Pitkin luokkaa ja koulun käytäviä oli sijoitettu "lukkoja", jotka piti selvittää, jotta pelissä pääsi eteenpäin. Lukot olivat QR- koodeja, jotka oppilaat lukivat Chromebookkien avulla. Lukoista avautui tietokoneelle tehtäviä.

– Mikä tämä sana on? Ongenkoukku, se se on! iloitsee Diana Boglaru ja Aleksi Hatakka kirjoittaa sanan nopeasti tietokoneelle.

Kivikauteen liittyvät sanat tuli hoksata ennen kuin pelissä pääsi eteenpäin. Erika Happonen, Diana Boglaru ja Aleksi Hatakka pitivät historian koetta helppona, paitsi pari sanaa tuottivat hieman enemmän päänvaivaa.

Boglaru, Hatakka ja ryhmän kolmas, Erika Happonen, kirmaavat käytäville etsimään lukkoja.

Lukoista paljastuvat tehtävät aiheuttavat välillä päänvaivaa. Oppilaiden täytyy valita monivalintakysymyksistä oikeat vastaukset ennen kuin peli etenee.

Viimeinen lukko on oikea, fyysinen esine. Siihen on pelissä annettu koodi, joka tulee laittaa matkalaukkuun. Sisältä paljastuu aarre, joka tällä kerralla on ksylitoli-pastillipussit.

– Tämä koe oli tosi hauska. Kivaa kun tehdä ryhmässä, Happonen kertoo.

Ryhmäläiset olivat samaa mieltä. Oppilaat kiittelivät koetta erilaisuudesta, ettei tarvinnut istua paikallaan ja kavereista sai apua.

Kaikki ryhmät selvittivät pakohuoneen noin puolessa tunnissa. Kotiranta-Kettunen sanoo oppilaiden valmistautuneen kokeeseen selvästi hyvin.

– MP (mielipide) kuka haluaa tehdä pakohuoneen joskus uudestaan, Kotiranta-Kettunen kysyy oppilailta.

Kaikki viittaavat. Jokainen jaksoi hienosti keskittyä kokeeseen, vaikka oli jo perjantai-iltapäivä.

Tästä on kyse

Rekolan koulussa on viime syksystä kokeiltu pakohuone-pelien käyttämistä opetuksessa. Pelillisyys tuo vaihtelua ja toiminnallisuutta oppitunteihin, kehittää yhteistyötaitoja ja ongelmanratkaisukykyä.

Koulun opettajat Susan Kotiranta-Kettunen ja Kaisu Nordling tekevät itse pelit. Opettajat ideoivat aiheen ja tarinan ja tekevät "lukot" Googlesta löytyvällä Google Forms -työkalulla. Valmiita pakopelejä on vain vähän tarjolla.

Sanaluokkajakson koekertauksena oli pakohuonepeli sanaluokista. Tunnetaitojakson jälkeen oli pakohuonepeli loppukokeena. Kevään aikana opettajat aikovat tehdä vielä alkuopetukseen englantiin liittyvän pakohuonepelin.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tällaisia ongelmia pakohuoneiden turvallisuudesta paljastui – jopa joka viidennessä tilanne vakava
    28.2.2019 15:46
  2. Helsinkiläisissä pakohuoneissa vakavia puutteita – Yle: Paloturvallisuus rempallaan 9 kohteessa
    12.2.2019 17:43
  3. Uusi pakohuonepuisto Helsinkiin – "Elämyksellisintä mitä Euroopasta löytyy"
    24.10.2016 11:16

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut